JOS LABELE DE PE BIBLIOTECA CENTRALA UNIVERSITARA!

Fara Autor | 19.11.2010

Pe aceeași temă

Dupa ce a supravietuit flacarilor Revolutiei, o noua calamitate se abate asupra Bibliotecii Centrale Universitare. PDL numeste in functia de director o persoana de partid, consilier local PDL la sectorul 4, fost consilier la Ministerul Apararii si Comunicatiilor, actualmente director de cabinet la Ministerul Comunicatiilor. Doamna Mireille Radoi, sefa de promotie la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI, a fost instalata in functia de director in locul lui Mircea Ragneala in urma unui concurs cu vicii de fond si procedura care incap pe rafturile unei biblioteci. Daca va pasa de soarta BCU, semnati Petitita aflata la sediul bibliotecii in registrul Contra Numirilor Politice, semnati pe petitia on line la adresa http://www.petitieonline.ro/petitie-p36537052.html.



PROTEST


Impotriva modului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director general la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti


Subsemnaţii, protestăm împotriva modului în care a fost organizat şi s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea postului de director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de director general al BCU Bucureşti din data de 15.11.2010 a fost organizat şi s-a desfăşurat cu încălcarea gravă a unor principii etice şi a unor prevederi legale, pe baza unei metodologii tendenţioase, care a urmărit în mod evident favorizarea unui anumit candidat.

Faptul că a fost declarat câştigător al concursului singurul candidat dintre cei trei participanţi care nu are studii de specialitate în domeniul biblioteconomiei şi care nu a lucrat niciodată într-o bibliotecă ne face să ne punem întrebarea dacă nu cumva elementul determinant al succesului acestuia a fost calitatea sa de membru activ al PDL, partid pentru care îndeplineşte funcţia de consilier local la Primăria sectorului 4 al Capitalei.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, continuatoarea prestigioasei Biblioteci a Fundaţiilor Regale, a avut întotdeauna la conducere personalităţi cu contribuţii importante în domeniul ştiinţei biblioteconomice. Mai mult, în ultimii 60 ani, directorul acestei instituţii a fost asimilat în conştiinţa publică, dar mai ales în cea a breslei, cu o personalitate care a dat orientarea teoretică a domeniului. În aceste condiţii, considerăm inadmisibil să fie favorizată accederea la conducerea celei mai mari biblioteci universitare a ţării a unei persoane a cărei expertiză şi experienţă nu corespund acestui profil.

De asemenea, ne exprimăm dezaprobarea faţă de orice tentativă de ingerinţă a politicului în spaţiul academic şi considerăm că şi în biblioteci, ca în oricare alt domeniu, principiul profesionalismului şi al competenţei trebuie să primeze.

Solicităm ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Funeriu, anularea concursului şi promovarea unei noi metodologii de concurs, care să fie elaborată după consultarea specialiştilor în biblioteconomie şi a asociaţiilor de bibliotecari.




SITUAŢIA DE LA BCU BUCUREŞTI




Mai multe asociaţii ale bibliotecarilor i-au cerut ministrului Daniel Funeriu anularea concursului de la BCU şi organizarea unui nou concurs care să respecte principiile competenţei profesionale specifice domeniului biblioteconomiei şi ştiinţe informării. Ascensiunea PDL-istei Mireille Radoi la sefia Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) a generat un val de proteste in randul asociatiilor de bibliotecari din toata tara. Motivul?

La 15.11.2010, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, conform metodologiei aprobate prin Ordinul MECTS nr. 5385/2010.

Metodologia de concurs a fost elaborată cu intenţia evidentă de a favoriza un anumit candidat, provenit din afara sferei specialiştilor în biblioteconomie. Astfel, în art. 2 lit. b al metodologiei se prevede că persoanele care îşi depun candidatura trebuie să fi urmat „cursuri de specialitate în domeniu şi/sau lucrări ştiinţifice în domeniul managementului informaţiei”. În prima parte a enunţului se recunoaşte implicit existenţa unui domeniu specific bibliotecilor; cu toate acestea, necesitatea de a deţine o specializare în biblioteconomie nu este considerată obligatorie, publicarea unor lucrări în domeniul foarte larg al „managementului informaţiei” fiind considerată suficientă. Şi mai străvezie este condiţia prevăzută în art. 2, lit. j, prin care se solicită „cel puţin trei ani vechime în activităţi direct legate de lucrul cu publicaţii: biblioteci, edituri, etc.”. Aşadar, „lucrul direct cu publicaţiile” într-o editură a fost considerat de autorii metodologiei o condiţie suficientă pentru ocuparea funcţiei de director general al celei mai mari biblioteci universitare din România.

Mai mult, metodologia de concurs a fost elaborată fără consultarea specialiştilor în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării, a asociaţiilor de bibliotecari, a catedrelor de specialitate din cadrul universităţilor care organizează specializări în domeniu. Lipsa de consideraţie arătată profesiei de bibliotecar se regăseşte şi în modul de alcătuire a comisiei de concurs. În mod firesc, persoanele desemnate să evalueze candidaţii ar trebui să deţină competenţe în domeniul biblioteconomiei şi nu în cel al „managementului informaţiei”.

Scopul autorilor metodologiei a fost de a facilita câştigarea concursului de ocupare a funcţiei de director general adjunct la BCU Bucureşti de către doamna Mirelle Rădoi, membru activ al PDL, o persoană care nu a lucrat niciodată într-o bibliotecă şi care nu are studii de specialitate (este absolventă a Academiei Naţionale de Informaţii). Doamna Mirelle Rădoi face dovada unui apetit deosebit pentru ocuparea unor funcţii în sistemul bugetar:

·    este consilier local PDL la Primăria sectorului 4 al Capitalei;
·    este şefă de cabinet la Ministerul Comunicaţiilor;
·    este şefa unui institut de cercetare din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), unde face parte şi din consiliul de administraţie;
·    face parte din consiliul de administraţie al Poştei Române;
·    este cadru didactic la Universitatea din Bucureşti.

Preţul plătit de cei care au organizat concursul în aşa fel încât acesta să fie câştigat de Mirelle Rădoi CU PUNCTAJ MAXIM este nerespectarea unor principii etice şi, mai grav, chiar a unor prevederi din metodologia de concurs. Astfel:

·    deşi la art. 9 al metodologiei se prevede că din comisia de concurs trebuie să facă parte „4 specialişti în domeniul managementului informaţiei (cadre didactice din învăţământul superior, directori generali sau directori generali adjuncţi ai bibliotecilor centrale universitare)”, în realitate doi dintre membrii comisiei nu au calitatea de specialişti in domeniul managementului informaţiei: Lazăr Vlăsceanu (sociolog) şi Mircea Dumitru (filosof);

·    un alt membru al comisiei de concurs, Doina Banciu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), se găsea la momentul concursului în conflict de interese, fiind şeful direct al candidatei declarate câştigătoare, care este angajată în cadrul ICI;

·    acelaşi membru al comisiei de concurs, Doina Banciu, deşi este în conflict deschis cu unul dintre candidaţi, Ionel Enache, cu care este colegă în cadrul Universităţii din Bucureşti, a semnat o declaraţie pe propria răspundere (conform dispoziţiei art. 19 din metodologie) că nu are relaţii conflictuale cu vreun candidat;

·    deşi candidaţilor li s-a solicitat cunoaşterea două limbi de circulaţie internaţională, din comisia de concurs nu a făcut parte niciun specialist în limbi străine: cum s-a putut asigura o evaluare competentă şi obiectivă a candidaţilor?;

·    evaluarea CV-urilor candidaţilor declaraţi necâştigători, Ionel Enache şi Angela Repanovici, a fost făcută cu rea-credinţă, în condiţiile în care aceştia sunt profesori universitari cu contribuţii ştiinţifice recunoscute în domeniul biblioteconomiei şi al ştiinţei informării.



Toate aceste nereguli se adaugă modului lipsit de eleganţă în care ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, l-a înlăturat din funcţia de director general al BCU Bucureşti pe prof. Mircea Regneală, o persoană care a lucrat 32 de ani în această bibliotecă, dintre care ultimii 20 de ani în calitate de director adjunct şi apoi de director general. Domnul Regneală a fost înştiinţat printr-un fax transmis pe data de 15 octombrie ca nu mai este director… din data de 11 octombrie. Asta după ce aflase din ziar ca i s-a scos postul la concurs şi după ce ministrul educaţiei, cu care se întâlnise cu o zi înainte, nu a avut curajul să-i spună în faţă că deja îl demisese!




Cine este Mireille Radoi



·    In 1996, Mireille Radoi a absolvit, sefa de promotie, Academia Nationala de Informatii (A.N.I.), din cadrul SRI.
·    2002 - lector universitar - disciplinele Comunicare politica, Institutii Euro-atlantice (A.N.I.).
·    2004 - director general al Grupului Editorial Tritonic
·    Profesor doctor universitar, expert in securitate, in 2007 Mireille Radoi se afla pe lista candidatilor PLD la europarlamentare.
·    In iulie 2008, era propusa de PDL sa faca parte din Comisia de Aparare a cabinetului alternativ al democrat-liberalilor
·    Lector universitar doctor la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA
·    Director de cabinet si consiliera personala a ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu
·    Consiliera pe probleme de securitate a ministrului Apararii, Mihai Stanisoara.
·    2009 - A facut parte din Consiliul de Administratie al Postei Romane
·    2010 - este directorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate (CERT-RO) din cadrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
·    Consilier local la Primaria Sectorului 4
·    membru al Asociatiei Romane de Relatii Publice
·    membru al Asociatiei Romane de Lupta Antiterorism (din 2003)
·    profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si membru in consiliul de administratie al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22