Israelul pregateste o operatiune terestra in Gaza

T.d. | 16.07.2014

Pe aceeași temă

Israelul a facut apel, miercuri, la evacuarea mai multor sectoare din Fasia Gaza, sub amenintarea operatiunilor terestre. Decizia vine dupa ce, marti, Ierusalimul a decis incetarea loviturilor aeriene pentru scurt timp, in cadrul unui armistitiu propus de Egipt, conform agentiei Reuters, citata de Agerpres.

Armata israeliană, după ce-a primit ''undă verde'' din partea Cabinetului israelian de securitate pentru accentuarea ofensivei sale, intrată în a noua zi, a anunțat că le-a adresat avertismente locuitorilor din nord-estul Fâșiei Gaza pentru a le cere evacuarea locuințelor.

''Nerespectarea acestor ordine va pune în pericol viețile voastre și pe cele ale familiilor voastre'', se afirmă în mesajele înregistrate, destinate locuitorilor din zonele Shejaia și Zeitoun, aproape de frontiera cu Israelul, fiind vizate circa 100.000 de persoane.

Potrivit experților israelieni, scopul incursiunilor terestre este distrugerea buncărelor și a tunelurilor care le-au permis palestinienilor, totuși slab înarmați, să reziste bombardamentelor aeriene și navale ale forțelor israeliene trăgând în continuare salve de rachete.

Bombardamentele israeliene s-au soldat cu moartea a cel puțin șapte palestinieni în primele ore ale zilei, s-a aflat de pe lângă serviciile de sănătate ale teritoriului, ridicând bilanțul la 202 palestinieni uciși, în cea mai mare parte civili.

Conform unui bilanț întocmit de Israel, 26 de rachete palestiniene trase dinspre Fâșia Gaza au aterizat pe teritoriul său. Unele au lovit Tel Avivul, unele au fost interceptate de sistemul Iron Dome, iar altele au atins solul fără să provoace victime, au indicat serviciile de urgență.

Marile puteri fac apel la calm. Ele se tem în legătură cu creșterea bruscă a numărului de victime dacă Israelul decide să trimită pe teritoriul Fâșiei Gaza zeci de mii de soldați pe care el i-a mobilizat. Fâșia Gaza este una dintre zonele cele mai dens populate din lume.

Marți, guvernul israelian și-a suspendat timp de șase ore operațiunile militare după ce-a acceptat armistițiul propus de către Egipt, dar armistițiul n-a pus capăt tirurilor de rachete ale mișcării palestiniene radicale Hamas, care deține controlul în Fâșia Gaza.

Unul din tirurile cu rachete a costat marți viața unui civil israelian, prima victimă din Israel de la declanșarea confruntărilor.

''Ar fi fost de preferat o rezolvare pe cale diplomatică și aceasta a fost ceea ce noi am încercat să facem acceptând propunerea egipteană de încetare a focului, dar Hamas nu ne lasă altă opțiune decât cea de a extinde și de a intensifica operațiunile pe care noi le întreprindem împotriva sa'', a declarat Benjamin Netanyahu într-o alocuțiune televizată.

''Ideea, acum, este de a continua loviturile aeriene și, dacă este necesar, de a intra cu forțele terestre într-o manieră tactică și ponderată'', a declarat un responsabil israelian după o reuniune a Cabinetului de securitate ce a avut loc în cursul nopții de marți spre miercuri.

Săptămâna trecută, Israelul a aruncat în aer un tunel care trecea pe sub frontieră și estimează că islamiștii Hamas din Fâșia Gaza au săpat numeroase alte tuneluri pentru operațiuni de infiltrare către orașe aflate în sudul Israelului.

Hamas nu face un mister din operațiunea sa privind tunelurile împotriva inamicului israelian. Într-o înregistrare video pot fi văzuți combatanți palestinieni transportând rachete printr-un tunel îngust pentru a le pune într-un lansator ce părea că este îngropat într-o livadă. Proiectilele au fost apoi lansate.

Potrivit unor informații din presă, armata israeliană nu dispune decât de o singură unitate consacrată depistării tunelurilor, denumită ''Dihorii''. Din ea fac parte câteva zeci de comandouri echipate cu aparate respiratorii, câini special dresați și roboți-cercetași.

Se pare că Israelul a întâmpinat multe dificultăți în ce privește detectarea rețelei subterane a combatanților palestinieni din cauza tirurilor de rachete provenind dinspre Fâșia Gaza, lansate în continuu, în pofida loviturilor aeriene asupra unor locuri suspecte, lovituri intense și elaborate, efectuate de drone pe baza datelor furnizate de serviciile de informații.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22