Isarescu (BNR): In Romania, regulile economiei de piata nu sunt respectate

Tudor Despina | 06.10.2015

Numarul foarte ridicat al firmelor cu pierderi permanente indica faptul ca in Romania nu se respecta regulile economiei de piata, sustine Guvernatorul Bancii Nationale.

Pe aceeași temă

 

Mugur Isarescu vorbeste despre aproximativ 200.000 de intreprinderi care raporteaza permanent pierderi, fapt ce arata doua probleme: “de ce nu se respecta regulile economiei de piata in Romania?

 

In anii ’90 (…) ni s-a spus urmatorul lucru: concurenta si curatenia pietei sunt esentiale, adica intrari, dar si iesiri. Sa poti sa infiintezi firme, sa lucreze, sa fie concurenta loiala, dar sa existe si iesiri la fel. Daca nu face fata sau daca are pierderi, sa poata fi radiata rapid.

 

Pastrarea unui numar mare de societati cu pierderi permanente nu numai ca ecraneaza situatia sectorului privat, dar ingreuneaza chiar procesul de finantare”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.

 

Guvernatorul a mai aratat ca unele dintre aceste firme sunt foste societati de apartament create pentru a “misca” banii, iar altele reprezinta esecuri familiale.

 

De altfel, a mai aratat seful Bancii Centrale, pierderile declarate de firme ingreuneaza si finantarea de catre banci, in conditiile in care compoaniile nu pot oferi garantii pentru sumele imprumutate si devin, astfel, nebancabile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22