Ioan TALPES, fost sef SIE, despre INCHISORILE CIA: Romania nu poate fi ACUZATA de nimic pentru ca a pus la dispozitia CIA o LOCATIE care sa faciliteze actiunile din teatrele de operatii

P.c. | 20.12.2014

Pe aceeași temă

Ioan Talpes, fost director SIE, a declarat ca Romania nu e vinovata de nimic pentru ca a facut o intelegere cu CIA prin care se punea la dispozitia Agentiei  o locatie pe teritoriul sau care sa faciliteze actiuniile din teatrele de operatiuni. Talpes si-a nuantat declaratiile privind asa-numitele "inchisori CIA" care ar fi fost localizate in Romania spunand ca a existat doar o "intelegere" cu CIA, iar presedintele Ion Iliescu a fost informat "printre altele", relateaza ziare.com
 
 
"Desi eu nu am vazut nicio locatie, a fost doar o intelegere, e adevarat, cu CIA (...) Acest acord a fost unul aproape obisnuit. Presedintele Ion Iliescu a fost informat de mine 'printre altele'. Nu cred ca a luat in seama", a declarat Ioan Talpes pentru o emisiune transmisa live pe Internet de Adevarul.
 
 
Fostul sef SIE spune ca nu intelege de ce s-ar face Romania vinovata in acest caz. "De ce este vinovata Romania, ce a incalcat Romania, atunci cand a pus la dispozitie, prin mine, sa spunem - desi eu nu am vazut nicio locatie, a fost doar o intelegere, e adevarat - CIA-ului sa desfasoare niste actiuni in teatrele de operatii. Asa mi s-a spus (...) Puteam sa refuz? Sigur ca puteam, dar consecintele erau usor de banuit. Este evident ca nu am fi facut proba unui aliat adevarat", a argumentat fostul sef SIE.
 
 
 
 
Scandalul inchisorilor CIA localizate pe teritoriul unor state europene printre care si Romania, in anii de dupa atentatele care au avut loc in 11 septembrie 2001, s-a reaprins recent, ca urmare a unui raport prezentat in Senatul SUA.
 
Oficialitatile de la Bucuresti au respins in permanenta orice acuzatie.
 
Saptamana trecuta, Ioan Talpes nega ca l-ar fi informat pe Ion Iliescu, intr-un interviu acordat tot pentru Adevarul. "In niciun caz nu asa trebuie spuse lucrurile. Categoric, Romania sau presedintele Iliescu nu a fost informat despre situatiile sau despre eventualele discutii vizavi de initiativa CIA in materie de localizare in Romania a unor centre", a declarat atunci Talpes, pentru Adevarul.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22