Ioan Rus A DEMISIONAT de la ministerul Transporturilor, dupa declaratiile insultatoare la adresa romanilor din Diaspora

T.d. | 11.06.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce a facut afirmatii jignitoare la adresa romanilor plecati la munca in strainatate, ministrul Ioan Rus a demisionat astazi din Guvern. Anuntul a fost facut in aceasta dupa-amiaza de prim-ministrul Victor Ponta.

"Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamana viitoare vom discuta despre inlocuitorul la acest portofoliu!", a transmis premierul Ponta, pe Facebook.

 

 

Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din...

Posted by Victor Ponta on Thursday, June 11, 2015

 

Miercuri seara, Rus a spus la Digi24 ca romanii din Diaspora lucreaza pe 1.500 de euro, iar “de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva”. Declaratia scandaloasa a lui Rus a provocat imediat reactia PNL, liberalii cerandu-i demisia.

“Afirmatiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneste romanii care muncesc in strainatate si isi bate joc de sotiile si copiii ramasi acasa arata modul in care se raporteaza, cu sfidare si dispret, la cei care si-au parasit de nevoie caminele si pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun. Ministrul Rus este obligat sa-si dea demisia astazi din Guvern, pentru ca astfel de afirmatii nu pot fi sustinute niciodata de un demnitar al statului roman, oricare ar fi functia lui”, sustin liberalii.


Pozitia PNL:

"Afirmatiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneste romanii care muncesc in strainatate si isi bate joc de sotiile si copiii ramasi acasa arata modul in care se raporteaza, cu sfidare si dispret, la cei care si-au parasit de nevoie caminele si pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun.

Ministrul Rus este obligat sa-si dea demisia astazi din Guvern, pentru ca astfel de afirmatii nu pot fi sustinute niciodata de un demnitar al statului roman, oricare ar fi functia lui.

Daca Ioan Rus va ramane in Guvern inseamna ca jignirile sale sunt asumate de intreg Guvernul si implicit de premierul Victor Ponta.

Este al doilea atac virulent la romanii din Diaspora, facut de un oficial de rang inalt al statului roman, dupa acuzatiile formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care spunea ca acestia sunt capabili sa-si "vanda votul pentru un mic si o bere".

Aceasta este atitudinea pe care Guvernul condus de Victor Ponta a avut-o fata de cetatenii romani plecati in strainatate, carora le-a restrans dreptul la vot."

 

Si Federația asociațiilor românilor din Europa (FADERE) cere demisia ministrului Transporturilor, Ioan Rus, pentru declarația sa iresponsabilă și care reflectă poziția pe care Guvernul Ponta o are față de românii din disapora, se spune într-un comunicat al organizației.

“Considerăm că declarațiile ministrului sunt iresponsabile și continuă linia pe care Guvernul Ponta a avut-o față de românii din diapora: a împiedicat votul în noiembrie 2014 și în  cei 3 ani de guvernare nu a făcut nimic pentru românii din diaspora”, transmite FADERE.

“România are trei milioane de oameni din forța activă în occident, dintre care un milion fierari-betoniști, zidari, lucrează prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a spus Rus, miercuri seara la Digi24.

Cosmin Prelipceanu, realizatorul emisiunii in care a fost invitat Rus, a reactionat la declaratie: "o generalizare artistica, sa spun asa, o licenta", iar Ioan Rus a confirmat: "Da, absolut, o licenta".

Ulterior, Ioan Rus a revenit cu o explicatie.

"Prin declaratia pe care domnul ministru Ioan Rus a facut-o la emisiunea <Jurnalul de Seara> de la Digi 24, cu privire la intoarcerea acasa a romanilor plecati sa munceasca in strainatate, domnia sa a dorit sa atraga atentia asupra unei realitati dure din Romania de astazi. De altfel, ministrul Rus a afirmat chiar in cadrul emisiunii, ca formularea folosita este o <generalizare artistica, o licenta>", arata Ministerul Transporturilor intr-un comunicat in care incearca sa explice declaratia ministrului, potrivit caruia romanii din diaspora lucreaza pe circa 1500 de euro, iar "de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva".

Ioan Rus afirma in comunicatul citat ca "Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i. Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati in grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca in alte tari in speranta de a-si construi un trai mai bun. Nu am dorit sa aduc in niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de romani care au ales sa plece sa munceasca in strainatate. Am dorit, totodata, sa le transmit celor plecati departe de casa ca, in viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca in tara, pentru ca Romania va avea nevoie de forta de munca, de specialisti in domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport."

Declaratia scandaloasa a lui Ioan Rus vine la mai putin de 48 de ore de la votul pe o motiune de cenzura depusa de PNL pe tema votului din Diaspora, de la alegerile prezidentiale de anul trecut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22