Interviu Monica MACOVEI: IOHANNIS va fi marioneta partidelor, a fost propus de Ponta si de Voiculescu premier in 2009. UDREA nu a fost un exemplu de integritate, cinste, moralitate pentru electorat

P.c. | 01.10.2014

Pe aceeași temă

Intr-un interviu pentru ziare.com Monica Macovei a declarat ca daca va ajunge in functia de presedinte al Romaniei politicienii nu vor mai putea scapa de anchetele care ii vizeaza. Macovei l-a criticat atat pe Iohannis cat si pe Udrea si Melescanu considerand ca, datorita realizarilor sale, ea este singura care poate sa il invinga pe Victor Ponta.

 

Cine se gandeste la vot util in turul I pentru Iohannis greseste

 

Macovei a afirmat ca e singura care poate sa-l invinga pe Victor Ponta, datorita realizarilor sale - justitie, anticoruptie, DNA, declaratii publice de avere si de interese – si pentru ca, in turul al doilea, Iohannis ar fi coplesit de o discutie cu Ponta: “Cine se gandeste la vot util in turul I pentru Iohannis greseste. Sa se gandeasca la cum va fi disputa cu Ponta in turul al doilea.”

 

Udrea nu ar putea sa il invinga pe Ponta, conform Monicai Macovei, deoarece Udrea nu a fost un exemplu de integritate, cinste, moralitate si de seriozitate pentru electorat. Macovei vede ca un avantaj faptul ca nu are in spate o masinarie de partid si ca este ajutata de oameni care vor sa ii sprijine campania prin contributii financiare si prin voluntariat. Ea crede ca este singura care ofera posibilitatea unei vot pozitiv la alegerile prezidentiale.

 

Macovei va mentine orientarea euro-atlantica a Romaniei, parteneriatele cu SUA si cu NATO: Atunci cand esti cap de pod cum e Romania, trebuie sa ceri partenerilor occidentali interesati in metinerea democratiei sa investeasca in Romania militar, politic si economic. Asa au facut SUA in Israel si in Coreea de Sud. Este o oportunitate extraordinara pentru Romania si din punct de vedere economic: veniti si investiti in Romania pentru a intari tara, iar acest lucru creeaza locuri de munca. Asa trebuie jucata aceasta situatie si asta as fi cerut de la inceputul conflictului din Ucraina.”
 

Reforma clasei politice


Planurile politice ale Monicai Macovei sunt legate in primul rand de reforma clasei politice: “Presedintele este angajatul romanilor, nu stapan peste tara. Romanii isi angajeaza un presedinte, isi angajeaza senator, deputat. ropun ca parlamentarilor inactivi sau care voteaza altfel decat vrea electoratul care i-a votat sa le poata fi intrerupte mandatele. Este inadmisibil sa ceri votul si apoi 4 ani sa nu te uiti la ce vor oamenii care te-au ales sau sa faci invers decat vor ei. De asta avem 5 milioane de alegatori care nu se duc la vot si lor le spun: haideti cu mine ca impreuna castigam!”

 

CITITI SI: Monica Macovei propune organizarea unui referendum privind restrangerea imunitatii parlamentarilor, ministrilor si presedintelui

 

Monica Macovei crede ca orice imunitate privind o fapta penala ar trebui sa dispara si ca imunitatea ar trebuie pastrata doar pentru opiniile politice:Sa ramanem cu imunitate doar pentru opinii politice. Mai ales in contextul anchetei care priveste 9 fosti ministri din 4 guverne este clar ca e nevoie de eliminarea imunitatii. Iata ce reactie au avut parlamentarii Puterii. Au decis sa isi ia vacanta. Nu se va vota nici pe ridicarea imunitatii ceruta de DNA si blocheaza referendumul cerut de mine, pentru ca in procedura de declansare presedintele trebuie sa informeze Parlamentul, dar nu are pe cine informa.


Daca va ajunge in functia de presedinte al Romaniei, Monica Macovei va desemna un premier care sa urmeze aceleasi principii pe care le are si ea: “Vrem sa transformam Romania, sa nu se mai fure, sa fim tratati cu decenta, cu demnitate, vrem educatie, sanatate, economie, locuri de munca, o tara in care sa zambim cand mergem pe strada pentru ca nu mai suntem umiliti.” Daca Parlamentul se va opune Macovei nu va ezita sa mearga pana la dizolvarea acestuia.

 

Independenta DNA

 

Ca presedinte, Macovei ar respinge orice propunere pentru sefia DNA care nu ar asigura independenta acestei institutii. “Pana la urma DNA va ramane independent. Pot sa resping de oricate ori si voi explica de ce resping. Daca nu voi fi eu presedinte, s-a terminat cu tot ce vedem acum, cu recuperarea banilor furati de 25 de ani. Politicienii din toate partidele nu vor sa fie cercetati si vor folosi instrumentul presedinte, puterea lui de a accepta o numire sau o revocare a unui procuror sef. Va aduc aminte ce a a spus Ponta: daca nu avem controlul politic asupra DNA.....”


Voi vedea pe cine ma pot baza fara sa renunt la principii. Nu voi coabita cu nimeni. Discut, negociez, pana la o limita. Sunt oameni in partide, sunt partide care vor sa faca asta, isi schimba atitudinea. Voi face tot ce imi sta in putinta sa fac o majoritate cat mai curata pana la alegeri si sa promovez aceste idei.”

 

In finalul interviului, pomenind conflictul din Ucraina, Macovei a declarat ca Melescanu a strans semnaturi pentru candidatura sa la presedintie cu ajutorul unei fundatii pro-ruse: “Avem un fost sef SIE candidat la functia de presedinte, care a strans semnaturi cu ajutorul unei fundatii proruse. In timp ce era seful SIE, strangea semnaturi in secret. Daca e adevarat ce zis dl Dogaru, presedintele unei fundatii proruse, avem o mare problema. Si intreb: dl Melescanu pe cine a servit cat a fost seful SIE, Romania sau o alta putere?”

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22