Ucraina cere încetarea focului în Cernobîl ca să permită restabilirea alimentării cu electricitate

Redactia | 09.03.2022

Dmitro Kuleba a cerut o încetare a focului pentru a permite efectuarea de reparații pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl.

Pe aceeași temă

UPDATE: Deconectarea de la rețeaua electrică a fostei centrale nucleare de la Cernobîl „încalcă un pilon esențial privind asigurarea neîntreruptă a alimentării cu energie” dar nu prezintă „un impact critic asupra siguranței”. a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de Sky News.

Potrivit AIEA, „încărcarea termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire a Centralei nucleare de la Cernobîl sunt suficiente pentru evacuarea eficientă a căldurii fără a avea nevoie de alimentare electrică.

Stirea inițială

Dacă situația va continua, „tot personalul de acolo va primi o doză periculoasă de radiații”, a transmis Energoatom.

Kuleba a declarat că generatoarele diesel de rezervă de la centrala nucleară de la Cernobîl au o capacitate de 48 de ore.

Știrea inițială

Substanțe radioactive ar putea fi eliberate din centrala nucleară de la Cernobîl, deoarece sistemul nu poate răci combustibilul nuclear uzat, după ce întreaga centrală ar fi fost deconectată de la rețeaua de electricitate de către forțele ruse staționate în zonă, a anunțat miercuri compania nucleară ucraineană de stat Energoatom, citată de Reuters.

Lucrările pentru repararea conexiunii și restabilirea energiei centralei, care a fost ocupată de trupele ruse, nu au fost posibile, deoarece luptele sunt în desfășurare, se arată în comunicat.

Autoritățile ucrainene spun că nu știu care sunt nivelurile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl și nu au control nici asupra centralei de la Zaporizhzhia, de când ambele au fost capturate de trupele ruse, mai transmite Reuters.

Ministrul energiei, Herman Halushchenko, a declarat miercuri că Ucraina nu aflat nimic în legătură cu ce se întâmplă la Cernobîl de când centrala a fost capturată de ruși și că autoritățile ucrainene nu au niciun control asupra a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară ocupată Zaporizhzhia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22