Rusia a preluat controlul a două treimi din resursele naturale ale Ucrainei

L. G. | 12.08.2022

Aproximativ 30 de miliarde de tone de zăcăminte de cărbune, în valoare de 11,9 trilioane de dolari, se află pe teritoriile Ucrainei controlate de Rusia.

Pe aceeași temă

După aproape șase luni de lupte, războiul declanșat de Moscova i-a adus cel puțin o mare recompensă: extinderea controlului asupra unora dintre cele mai bogate exploatări miniere din Europa. Ucraina adăpostește unele dintre cele mai mari rezerve din lume de titan și minereu de fier, zăcăminte de litiu încă neexploatat și zăcăminte masive de cărbune. Însumate, ele valorează zeci de trilioane de dolari.

Cea mai mare parte a acestor zăcăminte de cărbune, care de decenii au alimentat industria siderurgică a Ucrainei, este concentrată în est, în Donbas, unde Moscova a făcut cele mai multe cuceriri. Asta îi pune în mâinile Rusiei, împreună cu cantități semnificative de alte resurse valoroase de energie și minereuri din care se extrag materii prime pentru foarte multe industrii, de la piese de avioane la smartphone-uri, potrivit unei analize pentru The Washington Post a companiei canadiane de risc geopolitic SecDev.

Rusia deține la rândul ei cantități uriașe de resurse naturale. Dar tăind accesul Ucrainei la exploatarea propriilor zăcăminte a forțat Kievul să importe cărbune pentru putea menține lumina aprinsă în gospodăriile populației. Dacă Moscova va reuși să anexeze regiunile ucrainene ocupate – așa cum oficialii americani consideră că va proceda în perioada următoare – Kievul ar putea pierde definitiv accesul la aproape două treimi din resursele sale naturale.

Ucraina ar mai pierde, de asemenea, multe alte resurse, inclusiv zăcăminte de petrol, gaze naturale și de metale rare – esențiale pentru fabricarea de componente de înaltă tehnologie – văduvind și Europa de alternative la importurile din Rusia și China.

Pe baza analizei SecDev a 2.209 zăcăminte, Moscova controlează 63% din cărbunele Ucrainei, 11% din petrol, 20% din gazele naturale, 42% din metale și 33% din pământurile sale rare, inclusiv minerale-cheie precum litiul, relatează Business Insider. O parte din acestea au fost confiscate în timpul anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 sau în timpul războiului cu separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie, Rusia a preluat însă controlul și asupra altor centre industriale ale țării. Rusia a confiscat 41 de zăcăminte de cărbune, 27 de de gaze naturale, 14 de propan, nouă zăcăminte de petrol, șase zăcăminte de minereu de fier, precum și mai multe exploatări de titan, zirconiu, stronțiu, litiu, uraniu și aur.

Deși Ucraina este cunoscută mai mult ca exportator de cereale, raportul arată că țara deține, de asemenea, 117 dintre cele mai utilizate 120 de minerale și metale, fiind în același timp o sursă importantă de combustibili fosili.

Ucraina încă deține controlul asupra majorității rezervelor sale de petrol și gaze. Dar marea majoritate a resurselor sale naturale, care se află sub controlul Kremlinului, este formată din zăcăminte de cărbune. SecDev estimează că aproximativ 30 de miliarde de tone de zăcăminte de cărbune, în valoare de 11,9 trilioane de dolari, se află pe teritoriile Ucrainei controlate de Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22