Kievul avertizează că rușii își consolidează pozițiile pe Insula Șerpilor pentru a ataca Odesa

L. G. | 09.06.2022

Forţele ruse îşi consolidează poziţiile pe Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, declară oficiali de la Kiev.

Pe aceeași temă

Afirmațiile au fost făcute miercuri, 8 iunie, şefa centrului de presă al Forţelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, citată de agenţia de presă Ukrinform.

"La ora actuală nu se observă o activitate intensă din partea grupului naval al Federaţiei Ruse în Marea Neagră. Acesta încearcă să păstreze distanţa faţă de coastă, ţinând cont că ar putea fi vizat de forţelor ucrainene, aşa cum s-a întâmplat cu crucişătorul 'Moskva'", a afirmat Gumeniuk, adăugând că invadatorii ruşi continuă să instaleze noi echipamente în Insula Şerpilor, unde încearcă să-şi consolideze poziţiile.

Ruşii au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană în Insula Şerpilor pentru a-şi apăra navele de eventualele atacuri dinspre ţărm, a spus responsabila ucraineană într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Ukrinform.

În plus, afirmă aceasta, invadatorii au adus în zona insulei nave mari de desant. Cu toate acestea, o operaţiune de desant la Odesa, anunţată încă la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, nu a avut loc încă, deşi câteva tentative în acest sens au fost zădărnicite de forţele ucrainene, a adăugat ea.

La ora actuală, vedem că inamicul caută în continuare variante pentru o desantare de trupe la Odesa sau pentru o operaţiune de sabotaj, a declarat Natalia Gumeniuk.

Ea a spus că forţele armate ucrainene apără coasta de nord-vest a Mării Negre, cerând civililor să nu împiedice forţele de apărare din sudul Ucrainei, pentru a-şi desfăşura activitatea cu succes.

"Litoralul (Odesei) este în continuare o linie de apărare şi poate fi folosit atât de inamic, ca rampă de lansare pentru un atac asupra Ucrainei, cât şi de forţele ucrainene pentru respingerea inamicului. Am face bine dacă ne-am odihni pe litoral după ce vom fi învins invadatorul", a afirmat oficialitatea ucraineană.

Insula Șerpilor se află la o distanță de 141 de kilometri de Odesa și de 40 de kilometri de Sulina.

Până în prezent, potrivit Kievului, forţele ruse au instalat în Insula Şerpilor 29 de echipamente şi tehnică militară. În special, în insulă au fost amplasate trei sisteme de rachete cu lansare multiplă "Grad", două sisteme de rachete antiaeriene "Tor" (mobile şi autopropulsate), patru sisteme de apărare antiaeriană "Panţîr- S1" (mobile şi autopropulsate), precum şi alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj, notează Ukrinform.

În luna mai, în zona Insulei Şerpilor forţele ucrainene au scufundat crucişătorul 'Moskva' - nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră. Ulterior, un vas rusesc de debarcare 'Serna', echipat cu sisteme de rachete antiaeriene "Tor", a fost distrus în urma unui atac cu drone Bayraktar. Apoi, ucrainenii au scos din funcţiune două nave ruseşti de desant şi asalt Raptor, iar la scurt timp au lovit puternic alt vas rusesc de tipul Raptor, care a fost avariat, conform agenţiei de presă citate.

În urma atacurilor întreprinse de forţele ucrainene cu drone Bayraktar asupra Insulei Şerpilor a fost distrus un punct de comandă al forţelor ruse invadatoare de pe această stâncă, pe care Rusia a capturat-o încă din prima zi a invaziei sale în Ucraina.

"Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre", a declarat în mai purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, conform media ucrainene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22