INS anunta o crestere economica de 1,9% in trimestrul trei. Romania evita intrarea in recesiune tehnica

T.d. | 14.11.2014

Pe aceeași temă

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, vineri, o crestere economica de 1,9% in trimestrul al treilea din 2014. Potrivit cifrelor prezentate de INS, pe primele noua luni ale anului 2014, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier. Potrivit INS, cele mai importante cresteri vin din industrie, comertul cu amanuntul si din comunicatii, informeaza Hotnews.

Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%, potrivit Mediafax.

"Industrie, exporturi si consum guvernamental. Acestea ar putea fi motoarele cresterii in trimestrul al treilea", a spus economistul Florin Citu.

Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania a exprimat un punct de vedere asemanator: “Cresterea a venit din inflexiunea investitiilor".
 

Victor Ponta: Dumnezeu tine cu oamenii buni

Premierul Victor Ponta a avut, vineri, o prima reactie la cifrele prezentate de Institutul National de Statistica: “Datele oficiale ale INS confirma optimismul nostru. S-a vorbit despre dezastru economic, recesiune, au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca datele oficiale sa arate adevarul, sa arate bine, ca lucrurile sa mearga bine, Dumnezeu tine cu oamenii buni", a sustinut seful Guvernului, potrivit Ziare.com.

Anterior acestui moment, in cadrul dezbaterii televizate organizate de B1 TV, premierul spunea ca: “vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".

Declaratia liderului PSD parea sa arate ca ar avea informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.

Legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit. In consecinta, seful institutiei, Tudorel Andrei, a negat ca ar fi inmanat date oficiale premierului, cu doua zile inainte de publicarea lor pe site-ul institutiei.

Ulterior, biroul de presa al PSD a transmis, intr-un comunicat remis presei, ca Victor Ponta a prezentat, miercuri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, "estimarea proprie cu privire la cresterea economica a Romaniei din trimestrul al III-lea si absenta recesiunii in Romania in baza prognozelor si estimarilor publicate de catre Comisia Europena".
 

Ce spuneau estimarile initiale

In luna octombrie, INS a publicat date privind evolutia PIB in primele doua trimestre din 2014. Desi a urcat usor estimarile atat pentru primul trimestru (de la -0,2% la -0,1%), cat si pentru al doilea trimestru (de la -1% la -0,9%), Statistica a statuat atunci intrarea in recesiune tehnica a economiei Romaniei.

La acel moment, Bucurestiul parea ca a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru din acest an, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE in al doilea trimestru al anului, de -1%.

Primele date au fost publicate de INS la jumatatea lunii august.

Totodata, INS anuntase initial crestere economica pentru primul trimestru din 2014, dar ulterior si-a revizuit datele, dupa ce Eurostat a informat ca de fapt Romania a inregistrat o scadere.

In curs de actualizare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22