Inca o tragedie in Mediterana: Peste 700 de imigranti si-au pierdut viata dupa ce vasul in care se aflau s-a rasturnat

M. B. | 19.04.2015

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele francez, François Hollande, a discutat cu președintele Italiei, Matteo Renzi, și a cerut duminică organizarea unei reuniuni europene de urgență a miniștrilor de interne și ai afacerilor externe pentru luarea de măsuri.

 

Dacă bilanțul de 700 de morți se confirmă,  “este vorba despre cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană”, a declarat Hollande pentru canalul de televiziune Canal+.

 

În fața unei creșteri a dramelor de la începutul anului, 'noi trebuie să acționăm', a subliniat el, precizând că a discutat cu șeful guvernului italian Matteo Renzi.

 

Este nevoie de “o creștere a numărului de nave”, “de mai multe survoluri” în zonă și “de o luptă mai intensă împotriva acestui trafic (cu ființe umane)”. “Pentru că cei care îi aduc pe acești oameni la bordul ambarcațiunilor sunt traficanți, chiar teroriști, pentru că ei știu perfect că acest ambarcațiuni sunt nesigure și chiar le vor distruge pe mare și vor pune în pericol sute de persoane, chiar în pericol de moarte”, a declarat președintele francez.

 

Știrea inițială:

 

Peste 700 de imigranti si-au pierdut viata, dupa ce o nava a naufragiat in Marea Mediterana, în noaptea de sâmbătă spre duminică, scrie presa internatională.

 

Nava, un trauler, a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un apel la ajutor ce a fost recepținat de gărzile de coastă italiene care au cerut unui cargo portughez să-și schimbe ruta în direcția apelului.

 

La sosirea la fața locului, la circa 220 km sud de insula italiană Lampeduza, echipajul a văzut nava scufundându-se, fiindcă mai mulți imigranți aflați la bord s-au aruncat în același timp în apă de aceeași parte la sosirea cargoului portughez.

 

Nava avea la bord peste 700 de persoane, potrivit celor 28 de persoane salvate.

 

Autoritatile implicate in operatiunile de salvare se tem ca 700 de persoane au murit. Pana acum, 238 de cadavre au fost recuperate, relateaza La Reppublica.

 

Dacă acest bilanț se confirmă, el se adaugă celor 450 de morți și dispăruți în cursul a două naufragii precedente în mai puțin de o săptămână. Și acolo, relatările supraviețuitorilor au permis stabilirea acestor bilanțuri, în timp ce fluxul de migranți provenind din Libia crește în continuare, scrie Agerpres.

 

Marina Malteza si vase comerciale sunt implicate in ampla operatiune de salvare care are loc in apele libiene, in sudul insulei italiene Lampedusa.

 

Purtatorul de cuvant al pazei de coasta italiene a declarat ca operatiunea ar putea sa se concentreze in urmatoarele ore pe cautarea cadavrelor.

 

Cotidianul Times of Malta a anuntat ca imigrantii au cazut de pe nava atunci cand s-au imbulzit sa atraga atentia unei nave comerciale portugheze care trecea prin apropiere.

 

Vremea buna de la Mediterana a condus la o crestere importanta a numarului imigrantilor care incearca sa ajunga in Italia la bordul unor ambarcatiuni.

 

O situatie haotica si violenta, in Libia, o adevarata poarta pentru imigranti, contribuie, de asemenea, la cresterea numarului de solicitanti de azil care incearca sa ajunga in Europa.

 

Potrivit autoritatilor italiene, peste 15.000 de imigranti au sosit in Italia de la inceputul lui 2015. In aceeasi perioada de anul trecut numarul acestora a fost de 15.000, iar media lunara in perioada iunie-septembrie este de 25.000 de imigranti clandestini.

 

Traficul de persoane continua sa aduca profit. Imigranti clandestini salvati pe Mediterana in februarie afirma ca au platit 500 pana la 1.000 de euro pentru a traversa marea, uneori in barci pneumatice.

 

Între 500 și, uneori, 1.000 de persoane, sunt recuperate în fiecare zi de grănicerii italieni sau de nave comerciale.

 

Mai multe organizații internaționale și umanitare au denunțat în ultimele zile delăsarea autorităților europene, reclamând mijloace mai multe."Este necesară o operațiune 'Mare nostrum europeană'", a declarat purtătoarea de cuvânt a HCR din Italia. Operațiunea italiană "Mare nostrum" de salvare a migranților a fost înlocuită prin operațiunea "Triton", o operațiune de supraveghere a frontierelor mult mai modestă.

 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22