Inca o lovitura data Bucurestiului - Lupta pentru Capitala continua

Ana Soviany 17.02.2009

De același autor

In ultimele zile, site-ul Primariei Municipiului Bucuresti a propus spre dezbatere publica mai multe proiecte de Planuri Urbanistice Zonale. Societatea civila a atras atentia asupra pericolului pe care l-ar putea aduce doua asemenea proiecte - Casa Radio si Tipografia "Universul" -, si au incercat sa-i convinga pe bucuresteni sa depuna la registratura Primariei o adresa impotriva aprobarii celor doua PUZ-uri.

Dambovita Center, mall-ul de la Casa Radio

Casa Radio, considerata a doua mare constructie comunista, dupa Casa Poporului, ar putea face loc unui mall, unor blocuri-turn, unui hotel de cinci stele, unei roti panoramice in genul London Eye si unei fantani cu lumini. Proiectul se numeste Dambovita Center si este rodul unui parteneriat public-privat: 75% din Dambovita Center apartine companiei israeliene Plaza Centers, 15% statului, iar restul de 10 procente grupului turc Kucuk.
Mai multe ONG-uri critica, ansa, proiectul, pe care al considera un pericol pentru Capitala.
Organizatia Salvati Bucurestiul, condusa de Nicusor Dan, a emis o lista de 12 argumente de legalitate si oportunitate impotriva aprobarii de catre Consiliul General a PUZ-ului care ar permite ridicarea Dambovita Center.

Trafic ingreunat si bolnavi in pericol

Printre argumentele de oportunitate invocate de ONG se numara faptul ca realizarea proiectului va paraliza circulatia rutiera, ceea ce va duce la cresterea poluarii in zona centrala a Bucurestiului, dar si la ingreunarea accesului ambulantelor la sectiile de urgenta ale Spitalului Municipal si ale Spitalului Militar Central.
Dambovita Center face deja probleme spitalelor. In decembrie, directorul Spitalului Municipal, Gheorghe Iana, spunea pentru Adevarul: "Nu este zi in care sa nu zgaltaie vreo cinci-sase detonari de la demolarea Casei Radio. Si am renuntat sa ma mai plang pentru ca, oricum, la Primaria Capitalei nimeni nu ne ia in seama. (...) Cand lucrarile vor fi gata, ne vor muri pacientii in ambulante, pana sa ajunga la noi".
Cu privire la circulatia îngreunata, arhitectul-sef al Bucurestiului, Gheorhe Patrascu, a declarat pentru Jurnalul National: "S-a facut un studiu de trafic si s-a depistat doar o zona cu probleme, pe (strada) Constantin Noica, insa va fi gasita pana la urma o solutie. Le-am mai solicitat sa mareasca spatiile publice intre Splaiul Independentei si Calea Plevnei, sa faca o legatura pietonala".

Subsoluri inundate

Pe de alta parte, o alta mare problema a proiectului ar fi ca, din cauza nivelelor subterane de mare adancime construite in vecinatatea Dambovitei, exista riscul inundarii subsolurilor imobilelor din zona.
"Unul dintre motivele pentru care consider acest proiect o fantasmagorie este ca vor fi cel putin trei-patru niveluri de subsol intr-o zona in care apa freatica este ridicata. Acest lucru va avea repercusiuni si toate fundatiile cladirilor din zona vor fi afectate", declara pentru Evenimentul Zilei si Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Fundatiei Eco Civica.
Salvati Bucurestiul mai atrage atentia asupra faptului ca proiectul ar paraliza reteaua de canalizare si retelele de utilitati ale zonei: "Conform documentului Agentiei Regionale de Mediu, atat apele uzate menajere, dar si apele pluviale vor fi evacuate in reteaua oraseneasca de canalizare. Cu alte cuvinte, intrucat investitorul betoneaza 9,6 hectare de subsol, toate apele pluviale care ar fi fost absorbite in mod natural de sol pe 9,6 hectare vor fi redirectionate in reteaua oraseneasca de canalizare".
Din punctul de vedere al legalitatii, PUZ-ul ar contraveni unui articol din Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Protectia Mediului, in conditiile in care nu respecta un spatiu verde, prevazut ca atare de Planul Urbanistic General.
De asemenea, nu exista avizul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, Autoritatii Civile Romane si al Brigazii de Politie Rutiera, desi acordarea unui PUZ este conditionata de aceste avize. In plus, sustine Salvati Bucurestiul, Planul Urbanistic Zonal este incomplet: de exemplu, nu se precizeaza functiunea fiecaruia dintre imobilele care apar in plansa PUZ.

Ordinul Arhitectilor, impotriva Dambovita Center

Si Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a luat pozitie fata de proiectul de la Casa Radio. In noiembrie, Viorel Atanasiu, vicepresedinte al OAR, declara, citat de Evenimentul Zilei: "Investitor este si statul roman, care vine cu terenul si cu cladirea, prin Compania Nationala de Investitii. Daca nu se va intreprinde nimic, acolo va rezulta un kitsch, ne va fi rusine sa-l avem intr-un loc asa frumos din Capitala". Mai mult, la 11 februarie, membrii OAR s-au intrunit intr-o dezbatere profesionala pentru a discuta problema Dambovita Center. In urma dezbaterii, arhitectii au trimis o adresa Consiliului General in care semnaleaza problemele de mediu si trafic pe care le va aduce acest proiect.
Arhitectii reclama si faptul ca incheierea contractului s-a facut fara consultarea municipalitati: "desi se vorbeste despre un parteneriat, in realitate interesul privat a fost mai puternic". In plus, considera ca "era necesara lansarea unui concurs pentru definirea temei de proiectare, plecand de la necesitatile reale ale orasului".
Desi "apreciaza initiativa investitiei pe acest amplasament", OAR considera proiectul "o investitie majora, care rateaza incercarea de a crea un reper identitar: este o aglomerare de volume confuze, amplasate intamplator, si de imitatii ale unor obiecte (roata si fantana dansatoare) preluate din parcurile de distractii; imaginea de ansamblu afirmata de proiect este dezumanizanta si ar trebui serios amendata".
Pe 16 februarie, mai multe organizatii nonguvernamentale au luat parte la un mars anti-Dambovita Center, pe traseul Casa Radio-Primaria Generala.

Salvati Cismigiul

Asociatia Bucuresti a atras atentia saptamana trecuta asupra pericolului pe care l-ar putea constitui pentru Capitala aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de la Tipografia "Universul", pe strada Brezoianu, langa Parcul Cismigiu.
Proiectul presupune construirea a doua blocuri - unul peste tipografie (pastrand doar fatada cladirii din 1882) si unul de 12 etaje, chiar langa parc, cu iesire pe strada Rigas.
Asociatia Bucuresti a facut publice 17 argumente prin care incearca sa convinga Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa nu aprobe PUZ-ul.

Probleme cu aritmetica

ONG-ul sustine ca proiectul nu contine toate avizele legale, incalca legea de protejare pe o raza de 100 de metri a monumentelor si ca a fost redactat fara consultarea locuitorilor din zona, afectati de PUZ.
Mai mult, inaltimea maxima a constructiilor propuse ar fi de 42 de metri intr-o zona protejata, cu inaltimea maxima admisa de 16 metri, iar corpul de 12 etaje ar contrasta cu cladirile invecinate si ar agresa vizual Parcul Cismigiu.
In plus, conform Asociatiei Bucuresti, PUZ-ul ar fi incorect si pentru ca "in bilantul teritorial suma suprafetelor destinate diferitelor functiuni depaseste suprafata totala a amplasamentului ce a generat Planul Urbanistic General". Cu alte cuvinte, pentru constructii a fost alocat 79% din suprafata, pentru circulatia auto 3,5%, pentru cea pietonala 0,7% si pentru spatiile verzi 25%. Adunate, cifrele insumeaza 108%.
Si pe site-ul Primariei au fost postate mesaje impotriva proiectului. Unul dintre utilizatori spune: "Ar strica tot aspectul zonei. Nu mai spun ca este si asa o zona foarte aglomerata, iar strada Brezoianu este o strada ingusta, de-abia are loc o masina pe ea. Sper sa nu se aprobe acest proiect..."
Arhitectul-sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, spune, citat de Jurnalul National, ca proiectul initial presupunea patru cladiri si ca varianta actuala este una de compromis: "Prima propunere, cu cele patru turnuri langa Cismigiu, era cam exagerata. S-a ajuns la o solutie de compromis. Asta e tot ce am putut negocia. Cladirea Universul va fi restaurata, se va construi un imobil langa Cismigiu si alte corpuri mai mici care sa faca legatura între constructii".
Tipografia "Universul" se afla in proprietatea omului de afaceri american Jonathan Mann, care a preluat-o in iulie 2006 pentru 4,66 milioane de euro, conform http://www.wall-street.ro/. NewsIn informeaza ca Mann are mai multe proiecte imobiliare in Bulgaria si in Republica Moldova. Anul trecut, el a anuntat ca intentioneaza sa construiasca in spatele Palatului Universul un hotel de cinci stele.
Data limita pentru depunerea adreselor impotriva aprobarii celor doua PUZ-uri a fost 11, respectiv 13 februarie. ONG-urile asteapta ca municipalitatea sa organizeze dezbateri publice inainte de sedinta de adoptare a celor doua PUZ-uri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22