Inalta Curte ii condamna DEFINITIV pe fratii lui Omar Hayssam la inchisoare CU EXECUTARE

T.d. | 07.10.2014

Pe aceeași temă

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a condamnat definitiv, marti, pe fratii sirianului Omar Hayssam la cate cinci ani de inchisoare cu executare. Totodata, omul de afaceri sirian Mustafa Tartoussi a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, potrivit Hotnews.

Fratii lui Hayssam, Omar Mukhles si Omar Mahmoud, erau acuzati ca au inlesnit fuga fratelui lor din tara.

Initial, cei trei au fost achitati in anul 2012 de Curtea de Apel Oradea, insa au fost condamnati marti de instanta suprema, dupa ce judecatorii au admis apelul DIICOT.

DIICOT sustine ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Tartoussi a planificat si inlesnit, impreuna cu Omar Mukhles si Omar Mahmoud, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Cercetarile efectuate in faza de urmarire penala au reliefat ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, pe baza aportului infractional al inculpatilor Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de considerente de ordin material - in primul caz - si de ordin familial - in cel de-al doilea caz.

In cadrul discutiilor dintre Omar Mahmoud si Mustafa Tartoussi, conform planului conceput de Omar Hayssam, s-a stabilit ca Tartoussi va executa urmatoarele acte materiale: pregatirea si asigurarea traseului pe care Omar Hayssam l-a parcurs din zona Constanta in interiorul portului; asigurarea din punct de vedere logistic a faptului ca Omar Hayssam nu va fi identificat si oprit de catre autoritatile portuare si politia de frontiera; patrunderea conspirata a lui Omar Hayssam pe nava IMAN T, fara ca membrii echipajului sa il observe; asigurarea in mod personal a securitatii transportului, atat in porturile si apele teritoriale romanesti, cat si in cele de tranzit, pana la destinatie.

Pe langa acestea, Omar Hayssam a stabilit pentru fiecare din fratii sai sarcini cu caracter general, dar si specific, adaptate preocuparilor obisnuite ale fiecaruia din ei.

Omar Hayssam nu a mai revenit in Romania si nu a mai fost prezent la termenele de judecata fixate in procesul in care era acuzat de terorism.

Hayssam a fost condamnat in lipsa de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo Truck", 3 ani de inchisoare in dosarul "Foresta", 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, primele trei condamnari fiind definitive, mai arata sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22