Inalta Curte decide aplicarea CONTROLULUI JUDICIAR in cazul lui Codrut Seres si Zsolt Nagy

T.d. | 15.10.2014

Pe aceeași temă

Fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy vor fi judecati sub control judiciar in dosarul privatizarilor strategice, a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Decizia este definitiva, informeaza Agerpres.

Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Mihai Radu Donciu și Mihai Dorinel Mucea.

Măsura a fost luată de instanță pentru a preîntâmpina plecarea acestora din țară înainte de judecarea ultimului termen al dosarului, stabilit pentru 26 noiembrie, și după ce un alt inculpat, Gabor Kerekes, a părăsit țara fără încuviințarea magistraților.

De altfel, instanța a dispus arestarea în lipsă a lui Gabor Kerekes, urmând ca pe numele lui să fie emis un mandat internațional de arestare.

La termenul de miercuri al procesului, președintele completului de judecată care se ocupă de acest dosar, Ionuț Matei, a declarat că la instanță a fost primit un mail, prin care Gabor Kerekes a anunțat că a plecat în Germania.

Gabor Kerekes se afla sub control judiciar, iar printre interdicțiile impuse era și aceea de a nu părăsi teritoriul României fără încuviințarea magistraților.

"Uitați, domnul inculpat ne trimite din Germania un mail prin care ne spune la mișto: pa, pa!", s-a adresat judecătorul Ionuț Matei către avocatul lui Gabor Kerekes.

În consecință, judecătorul a pus în discuție din oficiu dacă se impune emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Gabor Kerekes.

În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei Codruț Șereș a fost condamnat de Înalta Curte la șase ani închisoare cu executare în dosarul privatizărilor strategice, iar fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Zsolt Nagy, la cinci ani de detenție.

Șereș a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai mare, de șase ani.

Zsolt Nagy a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru aderare la un grup infracțional.
 

Context

În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy, acuzați de aderare la un grup infracțional organizat cu caracter transnațional și trădare prin transmitere de secrete.

Acuzațiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA București și SC Avioane SA Craiova aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanță în vederea privatizării SN Radiocomunicații SA.

De asemenea, ei sunt acuzați și în legătură cu adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22