Impunitatea lui Putin

Adam Michnik 20.03.2014

De același autor

Prin anexarea Crimeii, Vladimir Putin s-a comportat precum personajul principal din filmul Nașul (The Godfather). A spus Rusiei și lumii: fie semnătura, fie creierii voștri vor fi pe acel contract. Iar această politică s-a dovedit a fi de succes, deși nimeni nu poate spune până când.

În discursul său Putin a spus exact ce gândește: regimului său nu îi este teamă de nimic, de nicio sancțiune, și va face exact ceea ce dorește. Crimeea este doar primul pas în visul său de măreție. Cu toate acestea nu a spus totul.

Fiecare paragraf al discursului său conține minciuni și manipulări, pentru că minciunile și manipulările sunt inseparabile de viziunea lui Putin despre lume. O analiză subtilă a discursului său este o pierdere de vreme. Realitatea simplă este că președintele Rusiei, o țară atât de puternică și totuși atât de izolată astăzi, a pornit pe o cale a confruntării cu restul lumii. El îi va invita pe omologii săi la discuții și imediat îi va acuza că acționează într-un mod “brutal, iresponsabil și neprofesionist”. Toate acestea amintesc de Demonii lui Dostoievski, creând o lume care nu există și care niciodată nu a existat.

Ce are Kosovo, unde albanezii au fost persecutați, în comun cu situația locuitorilor din Crimeea, care nu au fost niciodată reprimați? Ce sens are disprețul arătat guvernului și parlamentului Ucrainei? Ce sens are să etichetezi autoritățile ucrainene drept fasciste și antisemite? Tătarii din Crimeea nu vor acorda nicio atenție poveștilor despre fasciștii care conduc Ucraina; dar ei încă își amintesc brutalele și criminalele deportări în masă ordonate de Stalin și executate de NKVD.

Putin evocă perspectiva unei Rusii discriminate de întreaga lume în ultimii 300 de ani. Cu siguranță este greu de imaginat o discriminare mai severă decât cea care datează din vremurile unor despoți sângeroși precum Ecaterina a II-a, țarul Nicolae I sau Iosif Stalin.

Putin îi avertizează pe ruși și ucraineni că “noi și voi, am putea în curând pierde Crimeea cu totul”. Și totuși uită să specifice cine – poate polonezii și lituanienii din nou– își arată apetitul pentru Sevastopol.

Nu puteam să îi lăsăm pe oamenii din Crimeea “singuri în situația lor”, spune Putin. Aceste cuvinte ne fac sa zâmbim. Este un zâmbet trist. Este un citat din Leonid Brejnev care a făcut aceeași declarație în August 1968 pentru a justifica intervenția în Cehoslovacia.

“Vrem ca Ucraina să fie o țară puternică, suverană și independentă”, spune Putin. Aceasta este o remarcă facută de Stalin despre Polonia lui 1945. Nu voi menționa cuvintele folosite de Hitler în timpul Anschluss-ului și în timpul anexării Cehoslovaciei - prietenii mei, democrații ruși, au făcut-o deja.

Cercul istoriei s-a închis. Acesta este sfârșitul real al istoriei - istoria viselor despre o lume guvernată de valori democratice și economia de piață. Dacă lumea democratică eșuează să vadă acest lucru, ca nu este timpul acum pentru credința traditională într-un compromis diplomatic și că trebuie să găsim un răspuns suficient de puternic pentru a opri politica imperială și criminală a lui Putin, atunci vom intra într-o succesiune de evenimente pe care ne este teamă să ne-o imaginăm astăzi. Este nevoie de forță pentru a opri un infractor.

Aplaud și sunt mândru de politica Poloniei și de atitudinea societății poloneze. Politica prudentă și hotărâtă a Poloniei ne face o mare cinste. Dar trebuie să fim conștienți că cel mai bun sfert de secol din ultimii 400 de ani ai istoriei poloneze este pe cale  să se încheie chiar în fața ochilor noștri. Un timp al mișcărilor tectonice a început. Să apreciem ce am reușit să realizăm, să construim, dar hai să învățăm să protejăm aceste realizări.

Cu toții ne amintim de sfârșitul nefericit al Nașului și nu cred că plagiatorul său rus se va descurca mai bine.

Traducere de Octavian Manea

Sursa: Gazeta Wyborcza.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22