ICCJ: Judecatorii admit contestatia lui Andrei Chiliman fata de sechestrul impus de procurori

T.d. | 02.07.2015

Pe aceeași temă

Instanta Suprema admite contestatia formulata de primarul Sectorului 1 din Bucuresti, Andrei Chiliman, cu privire la masura sechestrului asigurator impus de procurori, transmite Agerpres.

Potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie – care este definitiva -, judecatorii au desfiintat in parte ordonanta contestata de Chiliman doar in ceea ce il priveste pe primarul Sectorului 1 si doar sub aspectul cuantumului sumei pana la concurenta careia s-a dispus sechestrul in privinta bunurilor acestuia si in privinta dispozitiei de poprire a veniturilor nete lunare ce urmeaza a fi incasate in contul bancar cu titlu de drepturi salariale de catre acelasi inculpat.

"Modifica cuantumul sumei pana la concurenta careia s-a dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea bunurilor inculpatului Chiliman Andrei Ioan, la suma de 11.634.446 lei (reprezentand procentul de 30% din sumele de 300.000 lei si 38.481.488 lei)", se arata in decizia ICCJ.

De asemenea, magistratii de la Curtea suprema au dispus ca veniturile nete lunare ce vor fi incasate de catre Chiliman in contul bancar cu titlu de drepturi salariale sa fie poprite in cuantum de o treime, mentinand celelalte dispozitii ale ordonantei contestate in ceea ce-l priveste pe primarul Sectorului 1.
 

Context

Reamintim că DNA a pus la finalul lunii iunie sechestru pe toată averea primarului de la Sectorul 1 și a celorlalți inculpați din dosar, pentru a recupera prejudiciul record de 670 de milioane de euro, din dosar.

Această valoare posibilă a prejudiciului a fost stabilită după ce DNA a descoperit în casa lui Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL,  un contract de imprumut in valoare de 670 de milioane de euro, acordat de catre soacra lui Moisescu sotiei acestuia.

Chiliman și ceilalți trei liberali - Vlad Moisescu, Ioana Costescu (consilier personal al primarului) și Ion Brad (consilier local la Sectorul 1) - sunt urmăriți penal constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de influență în formă continuată, într-un dosar disjuns din cel al lui Iulian Herțanu, cumnatul premierul Victor Ponta.

Grupul de la Primăria Sectorului 1 a fost constituit imediat după câștigarea mandatului din 2004 și era coordonat de eminența cenușie a organizației PNL de la sectorul 1, Vlad Moisescu.

Cei patru, ajutați de mai mulți funcționari din instituție, ar fi perceput între 2007 și momentul deschiderii dosarului o mită totală de aproape 39 de milioane de lei, numai de la două dintre firmele care au derulat contracte cu primăria.

Potrivit unor declarații de la dosar, patronii societăților care nu acceptau să dea șpagă nu mai câștigau niciodată contracte de la Primăria Sectorului 1. Comisionul cerut inițial era de 7% din valoarea contractului acordat, dar până în 2012 s-a dublat, ajungând la 15%.

Grupul avea reguli stricte de funcționare și de distribuire a sumelor obținute astfel: 30%  - Chiliman, 15% - Moisescu Vlad, 15% - Ioana Costescu, 15%  - Ioan Brad, 10%  - organizația PNL sector 1, iar alte 15% pentru funcționarii care intermediau șpaga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22