ICCJ ADMITE in principiu recursul ANI in dosarul de INCOMPATIBILITATE al lui Klaus IOHANNIS. Dosarul va fi JUDECAT pe 14 IANUARIE

P.c. | 25.11.2014

Pe aceeași temă

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis in principiu judecarea recursului ANI in privinta dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Primul termen de judecare a acestui dosar va fi 14 ianuarie 2015. Instanta suprema va decide daca anuleaza definitiv raportul ANI sau daca primarul Sibiului, la fel ca si alti edili locali, se face vinovat de incalcarea legii si s-a aflat in incompatibilitate atunci cand a reprezentat Sibiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete, relateaza ziare.com

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie marti dosarul in care primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost declarat in stare de incompatibilitate de Agentia Nationala de Integritate (ANI). Pe 18 noiembrie, sedinta a fost amanata, informatia fiind publicata in sistemul informatic al instantei supreme fara sa fie indicat motivul.
 

Sedinta de judecata nu a fost publica, iar judecatorii trebuiau sa se pronunte pe o chestiune de procedura, respectiv daca recursul ANI este admisibil in principiu.
 

Dosarul lui Iohannis a ajuns la instanta suprema dupa ce pe 25 septembrie 2013. Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat ca acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate. 

 

In aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat in stare de incompatibilitate de ANI, deoarece detine simultan functia de primar al Sibiului si reprezentant al municipalitatii in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA si SC Piete SA.

 

Klaus Iohannis a contestat raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI.

 

CITITI SI: Instanta Suprema amana dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, pentru 25 noiembrie


Agentia Nationala de Integritate a contestat decizia la Inalta Curte si a cerut urgentarea judecarii acestui proces. Klaus Iohannis s-a declarat in permanenta convins ca nu a incalcat legea, acum asteptandu-se decizia Inaltei Curti.
 

Cu o luna inainte de turul intai al alegerilor, Klaus Iohannis a spus ca nu are cum sa se mai retraga din cursa prezidentiala, dar oricum va castiga procesul cu ANI. Ulterior, liderul PNL si-a nuantat declaratiile, dand asigurari ca, daca va pierde procesul, va face un gest de "moralitate".
 

Intrebat ce ar insemna "un act de moralitate", presedintele PNL a raspuns: "Pai, trebuie sa iau atitudine fata de rezolutia pe care o vom avea atunci. Cand o vom avea, atunci fiti sigur ca voi face un pas cu care vor fi toti foarte multumiti", fara sa dea detalii.
 

Procesul de la Inalta Curte merge in paralel cu un alt proces. Primarul din Tuzla, acuzat la fel ca si Iohannis de incompatibilitate, a sesizat Curtea Constitutionala, cerandu-i sa declare ca neconstitutional articolul incriminator din legea ANI.
 

La fel ca Inalta Curte, si judecatorii CCR au amanat luarea unei decizii in timpul campaniei electorale, pana pe data de 9 decembrie, asteptand sa primeasca mai multe informatii de la Curtea de Apel Constanta, unde se judeca in prima instanta contestatia primarului din Tuzla. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22