Hotnews: Numele lui Victor Ponta si Crin Antonescu apar in interceptari din dosarul cumnatului premierului

Fara Autor | 10.06.2015

Pe aceeași temă

Numele premierului Victor Ponta si al fostului lider PNL Crin Antonescu sunt amintite de unul dintre ultimii retinuti din dosarul in care sunt urmariti penal Iulian Hertanu (cumnatul premierului) si deputatul Sebastian Ghita, scrie Hotnews. Adrian Semcu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, acum director general al S.C. HIDRO PRAHOVA S.A, a fost retinut miercuri pentru trafic de influenta.

 

In interceptarile de la dosar, Semcu relateaza o convorbire pe care ar fi avut-o in 2011 cu Crin Antonescu si in care fostul lider liberal ar fi invocat o discutie cu Victor Ponta despre contractul pe care firma lui Iulian Hertanu trebuia sa il castige in Prahova, scrie Hotnews.

 

Actualul presedinte al Senatului este si el amintit de procurori, potrivit Hotnews, anchetatorii spunand despre un alt personaj implicat in dosar (omul de afaceri Gheorghe Boeru, retinut si el miercuri in acest dosar), ca "este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu".

 

Redam stenogramele publicate de Hotnews:

 

In ziua de 21.01.2011, la ora 11:38:25, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, este contactat de BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA,  cu care poartă următoarea discuţie:

 

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa..., jumate, adică să-i dea ree.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:  Aha.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA:  Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:  Dar nu au dat încă verdictul ăia?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA:  Nu, nu.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:  Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că,  cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa... Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care Şi el... tot el zice...: Băi ADI,  să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel... nu-mi fac probleme. Dar în judeţ... Exact gândirea mea. Știi?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

 

Unde apare Tariceanu

 

“În acest sens, SEMCU ADRIAN – EMANUIL, prin intermediul celor două persoane arătate, l-a susţinut pe BOERU GHEORGHE, pe parcursul derulării procedurilor de achiziție, până la stabilirea finală a câștigătorului, anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei și adaptarea acesteia pentru caștigarea contractului de achiziție publică), în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor), precum şi ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță ( prin creearea posibilității pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanții la licitație nemulțumiți, precum și prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – CNSC și la Curtea de Apel Ploiești , pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL).

Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian.

 Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului”, se spune in documentul citat de Hotnews.

 

Semcu si Boeru au fost retinuti in dosarul in care este inculpat cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu. Procurorii sustin ca in perioada august 2010 - aprilie 2011, in schimbul unei sume de bani, Semcu, folosindu-se si de influenta pe care o avea la reprezentanti ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiesti si in intelegere cu inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucuresti, l-a ajutat pe acesta din urma ca asocierea din care facea parte sa castige la licitatie un contract de achizitie publica, finantat in majoritate din fonduri europene.

Contractul, in valoare de 25.085.000 lei, intitulat "Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari" face parte din proiectul european "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova" (avand ca autoritate contractanta SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiesti).

In luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil ar fi primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro), mai spun procurorii.

 

Deputatul PSD Sebastian Ghiță,  mogul care "face jocurile" și "împarte tot"

 

Agerpres publică alte stenograme, în care cei doi deputați PSD urmăriți penal în dosar – Sebastin Ghiță și Vlad Alexandru Cosma (fiul fostului președinte CJ Prahova, și el urmărit penal în acest dosar al cumnatului premierului), sunt numiți “mogulul” și “ăla mic”.

 

Cum descriu procurorii grupul de interese de la Prahova, în documentul prezentat de Agerpres:

 

Există un grup de interese în ceea ce privește activitatea derulată la nivelul SC Hidro Prahova SA, în special cu privire la implementarea proiectului cu finanțare europeană, format din Ghiță Sebastian, Cosma Vlad Alexandru (deputat — n.r.). În mod individual, interese referitoare la activitatea SC Hidro Prahova SA legată de proiectul cu finanțare europeană existau și din partea lui Semcu Adrian, Roșca Mircea (deputat PNL — n.r.) și consilierul județean Pătrașcu. Este evident faptul că valoarea foarte mare a proiectului, respectiv 200.000.000 euro, a stârnit interesul multora, inclusiv a celor menționați mai sus. Se urmărea ca licitațiile să fie câștigate de către societăți agreate, dar ulterior, aproape oricare din societățile participante ar fi câștigat procedurile de achiziție, una din persoanele interesate tot avea o influență asupra reprezentanților acestora, influență care permitea obținerea de avantaje patrimoniale prin diferite firme interpuse în circuitul banilor", se arată în documentele care apar la dosar.

 

Conform acestora, în data de 19 septembrie 2011, Adrian Semcu, la acea dată vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, este contactat de un om de afaceri, Mihai Ștefănescu, cei doi purtând următoarea discuție:

 

Semcu: La mulți ani! Să trăiți! Vroiam să vă sun că am auzit că este ziua dumneavoastră astăzi! Să trăiți!

Mihai — Mersi! Ce faceți!?

Semcu: Uite, am avut o întâlnire și mă duc la alta!

Mihai — Ne vedeam și noi zilele astea...

Semcu: Sigur, sigur!

Mihai — Că încep să se încingă spiritele!

Semcu: Pentru care din ele?

Mihai — Pentru toate, se încing spiritele pe aici!

Semcu: Și asta... asta ce veste e? De bine sau de rău?

Mihai — Nu, e așa neutră!

Semcu: Tot eu sunt vinovatul?

Mihai — A! Nu, nu, nu, Doamne ferește! Unde... că ați fost scos din cărți! Acum, gata, nu mai prezentați... nu mai sunteți de actualitate!

Semcu: Da?

Mihai — Da!

Semcu: Foarte bine!

Mihai — Păi da, așa am zis și eu!

Semcu: Mai facem o încercare deși e cam lungă! Vedem cine râde la urmă!

Mihai — Păi da! Nu?

Semcu: În fond, important e să fim sănătoși, să trăim, mai bem un șpriț din când în când!

Mihai — Păi da!

Semcu: Dai și tu o masă astăzi cu ei, ceva... faci?

Mihai — Nu fac nimic dar dacă vreți fac!

Semcu: Nu, Mihai, eu mă gândeam că poate faci cu ei, îi mai tragi de limbă ceva! Știi tu cum e omul...

Mihai — Nu fac cu nimeni, îmi bag picioarele!

Semcu: Că ăsta bătrânul... astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, și astăzi am venit la serviciu și îmi povestea că aseară la... (numele unui local — n.r.) acolo era și mogulul, dar zice că: "Era deja într-o stare mai avansată așa și nu aveam ce să discut cu el!". (...)

Mihai — Da, da, da!

Semcu: Știi!?

Mihai — Păi mogulul, cred că de la 1 octombrie (...) îi ia ăla toată jucăria!

Semcu: Am auzit și treaba asta și nu sunt străin! ...

Mihai — Eu i-am spus de la început că asta o să întâmple și ei ziceau că sunt eu rău și că le vreau răul! (...)

Semcu: Și vor și pe plan local să facă nu știu ce măgării!

Mihai — Păi da, așa am auzit că se laudă mogulașul, asta era una dintre...

Semcu: Mogulașul?

Mihai — Mogulașul cică, el împarte tot, el face tot, el...

Semcu: Ăla micu'?

Mihai — Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare!

Semcu: A!

Mihai — Că el face toate jocurile, el tot... el împarte, el le discută... I-am lăsat în pace, să facă ei, să discute ei, să rupă ei... Nu? Nu e cel mai bine așa?

Semcu: Da, interesant, interesant ce va fi, vom vedea!

Mihai — Acum urmează bătălia pe... știți dumneavoastră pe ce!

Semcu: Care?

Mihai — Urmează bătălia pe astea... că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost... de fapt, interesul!

Semcu: Licitațiile care vin, nu?

Mihai — Aha, aha! Ați văzut!?

Semcu: Și tu te bagi undeva?

Mihai — Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!

Semcu: Mergi singur sau iei partener?

Mihai — Nu?

Semcu: Mergi singur sau iei partener?

Mihai — Nu, păi mai iau un partener!

Semcu: Păi asta vroiam să-ți propun!

Mihai — Păi dar n-am cum să merg singur... n-am cum să merg singur!

Semcu: Îhm!

Mihai — Și mă duc pe la toate, să îndrăznească să mă dea afară!

Semcu: Ei nu, asta nu, dar știi ce? Va trebui să facem o logică! (...)

Mihai — Nu!

Semcu: Stai un pic! Și să vii cu cineva în față!

Mihai — Păi stați liniștit că știu eu cum să o fac

Semcu: Hai că ne gândim, ne gândim, îți spun eu! Bine, vorbim!

Mihai — Dar eu aștept să mă cheme și pe mine cineva! Dacă nu mă cheamă, nu-i problemă!

Semcu: Bine, bine!

Mihai — Eu sunt...

Semcu: Bine, vorbim!

Mihai — ..., așa se umblă vorba!

Semcu: — Cum?

Mihai — Umblă vorba că s-au împărțit deja!

Semcu: — Nu s-a împărțit nimic!

Mihai — Păi așa umblă vorba, eu vă spun ce aud și eu!

Semcu: — Ce să se fi împărțit, mă?

Mihai — N-auziți că mogulul a împărțit tot!

Semcu: — Îs decât două scoase!

Mihai — Păi da, și cică sunt deja împărțite de mogul!

Semcu: — Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se știe decât caietul de sarcini și data primei licitații!?

Mihai — ...

Semcu: — Cum?

Mihai — Bine, la proști merge!

Semcu: — (...) Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!

Mihai — Bine!

 

CITITI SI:

DNA pune SECHESTRU partial pe averea lui Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta si pe cea a lui Sebastian Ghita, Mircea Cosma si Vlad Cosma

 

Ce CONTRACTE pe bani publici a mai avut compania detinuta de CUMNATUL premierului PONTA . Firma Grossmann Engineering, ABONATA la BANI PUBLICI . Afaceri cu Golden Blitz

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22