Hipocrat cu chitantier de spaga. Victor Ponta pierde controlul guvernarii si ii insulta pe medici

Cristian Pantazi 19.08.2015

De același autor

Premierul Victor Ponta a scapat complet volanul guvernarii si isi permite sa foloseasca banii statului ca sa-si rezolve problemele de imagine. Sub presiunea legitima a medicilor, a reactionat exact ca Nicolae Ceausescu in decembrie 1989: le-a promis rapid o crestere a salariilor de 25%. A urmat ceea ce era logic: cer mariri de salarii profesorii si politistii. Ponta, vulnerabilizat de dosarul penal, incearca sa cumpere bunavointa electoratului si a dat drumul unei spirale populiste pe care nu stiu daca o mai poate controla cineva. Si inca un lucru care arata ca premierul are grave probleme de intelegere a societatii: a propus legalizarea spagii la doctor dupa modelul fiscalizarii bacsisului pentru chelneri, jignind exact acea categorie de medici care nu mai vrea sa traiasca din spaga injositoare.

Proaspat intors din vacanta, premierul Victor Ponta s-a trezit in fata uneia dintre cele mai dure crize din mandatul sau de premier. Inalta Curte a decis ca spaga pentru doctori e ilegala, iar un grup de medici s-a organizat rapid pe Facebook si a cerut reformarea sistemului sanitar si cresterea salariilor, in caz contrar amenintind cu greva generala.

Specificul acestei miscari de protest, numita Alianta Medicilor, e ca s-a coagulat spontan, nu are lideri asumati public si refuza alinierea la politica de compromisuri a sindicatelor, aceleasi sindicate care si-au pierdut demult legitimitatea in urma afacerilor oneroase facute de lideri cu politicieni. Miscarea medicilor seamana mult cu UnitiSalvam (protest fata de proiectul aurifer de la Rosia Montana) si cu protestul de pe internet de la alegerile prezidentiale, cind milioane de romani s-au simtit insultati din cauza limitarii accesului la vot pentru cetatenii din diaspora.

Cum a reactionat Victor Ponta in fata acestei crize? Catastrofal. A facut doua erori majore, care arata ca nu mai stapineste deloc mecanismele puterii, ca nu mai are informatii sau capacitate de a le analiza, sau ca pur si simplu a intrat in logica prabusirii si incearca sa se opreasca tragind totul dupa el.

Prima eroare e anuntul pripit ca va majora salariile medicilor cu 25% anul acesta, alti 25% in 2016 si in 2017, fara sa spuna nimic despre cererile legitime ale medicilor: reforma, curatarea sistemului de fosilele cu legaturi politice, ceea ce ar duce la disponibilizarea unor sume insemnate pentru marirea salariilor. (Vlad Mixich a explicat foarte clar unde trebuie facute reglajele si pe unde se pierd banii din Sanatate). Culmea e ca nu i-a multumit nici pe medici, dar a inrait celelalte categorii sociale (profesori, politisti), si a aratat multa slabiciune. Mai mult: a creat, in mod iresponsabil, o asteptare masiva in rindul tuturor bugetarilor, fluturind atit de usor perspectiva unor cresteri salariale majore, fara sa spuna insa si ca nu sint posibile in mod real. Pe scurt, a dezlantuit demonul populismului, pe care guvernul sau sau viitorul guvern foarte greu il mai poate imblinzi, mai ales in an electoral.

A doua eroare a fost insultarea acelor medici (si sint multi, foarte multi) carora le repugna ideea de spaga si care vor tocmai inlocuirea ei cu un salariu decent. Victor Ponta nu a inteles ca Alianta Medicilor e altceva decit sindicatele prafuite si corupte care au cautionat toti politicienii de pina acum. Le-a fluturat pe la nas posibilitatea (nici nu stiu daca poate fi legala dupa decizia Inaltei Curti) sa primeasca spaga legala, de parca acesti medici pling dupa spaga. Nu, ei cer sa fie platiti corect, fara sa mai treaca prin ritualul injositor al plicului strecurat in buzunar.

Premierul Victor Ponta este acum o vulnerabilitate majora pentru statul roman si demonstreaza de ce e nociv ca penalii sa ramina la butoane in demnitati publice. Dosarul de coruptie ii atirna de git ca o piatra de moara si ii distorsioneaza gindirea si actiunile. Politicianul Ponta nu vrea acum decit salvarea personala, si pentru asta nu mai tine cont de interesul public. Speriat ca si-ar putea pierde functia, e gata sa arunce cu banii statului oriunde vede voturi/bunavointa de cumparat, fara sa-i pese ca instaureaza haosul si arbitrariul in finantele publice.

PS: Incerc sa imi imaginez cum va putea fi legalizata din nou spaga la doctori, cu cele trei conditii enuntate de Victor Ponta: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca  dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizata. Cum vor declara doctorii spaga, asa cum au declarat si chelnerii bacsisul? Adica isi vor face PFA ori PFI si vor taia chitante pentru spaga? Si vor completa la finalul anului declaratia 200? Si de unde stim ca vor declara toata spaga, si nu doar o suma infima? Mi-e tare teama ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, e autorul acestei initiative aberante, la fel cum a fost si taxarea bacsisului.

 

Articol preluat hotnews.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22