Hidroelectrica vrea sa rezilieze contractele cu baietii destepti

Fara Autor | 14.12.2011

Pe aceeași temă

Conducerea Hidroelectrica SA a transmis la inceputul acestei saptamani, catre beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzactionate pe bursa de energie OPCOM, notificarea privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare, la primul termen posibil, in conformitate cu prevederile legale si contractuale, informeaza Hidroelectrica. In afara de cel cu ArcelorMittal Galati, care expira la sfarsitul acestui an, niciun contract nu a fost incheiat prin OPCOM. Aproximativ jumatate dintre contracte au fost prelungite pina in 2018.

"Conducerea Hidroelectrica a transmis, la începutul acestei săptămâni, către beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM (bursa de energie - n.r.), notificarea privind in­tenţia de reziliere a contrac­telor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale", se arată într‑un comunicat al companiei de stat remis presei.

Transmiterea notificarii a fost aprobata in cadrul Consiliului de Administratie al societatii, in conformitate cu dispozitia transmisa de catre Ministrul Economiei, Ion Ariton, ca urmare a angajamentelor asumate de catre Guvernul Romaniei in Scrisoarea de Intentie si Memorandumul tehnic de Intelegere, semnate cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Aproximativ jumătate din contracte, ce au fost prelungite în 2009, expiră însă în 2018, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica nu se poate atinge de ele până atunci.

Aceste notificari au fost trimise la putin dupa ce Constantin Trihenea, fostul director general al companiei si-a dat demisia.  Acesta a afirmat inainte de demisie ca Hidroelectrica vinde o buna parte din energie la preturi mult sub costurile de productie, fapt  pentru care ar trebui majorate cu 50%, scrie HotNews. Fostul director vorbea despre preturile la energia livrata catre consumatorii casnici. Tot atunci a mai spus ca in cazul mult blamatelor contracte cu "baietii destepti" nu poate face decat o majorare a preturilor cu maxim 3,5%.

In acest moment, Hidroelectrica livreaza energie in cosul destinat consumatorilor casnici la un pret sub costul de productie estimate la o medie anuala de 86 de lei/ MWh. Potrivit Federatiei Hidrosind, in acest cos sunt livrati anual 4,5 TWh ora de energie hidro dintr-un total de aprox. 12 MWh. Pretul energiei livrate este de 72 lei/Mwh, in conditiile in care pretul final al cosului (n.red. format din energie hidro, termo si nucleara) este de aproximativ 160 de lei.

Situatia privind preturile la energia hidro nu este noua: pretul pentru consumatorul casnic este mentinut la acelasi nivel de 3-4 ani, iar pentru contractele  cu "baietii destepti" exista o clauza care prevede ca majorarile nu pot fi facute decat in limita inflatiei.

 Contractele pe bursă scapă

Rezilierea nu va privi şi contractele semnate în cadrul bursei de energie OPCOM, chiar dacă şi aici au existat înţelegeri dezavantajoase pentru stat.

ArcelorMittal Galaţi a obţinut un astfel de contract la bursă, de cumpărare de energie ieftină la un preţ doar un pic mai mare decât cel oferit băieţilor deştepţi, în urma unei înţelegeri nerecunoscute privitoare la organizarea ofertei. La sfârşitul anului 2010, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

La finele lunii decembrie 2010 circa 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro)au fost vindute catre combinat. Practic, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh, relateaza HotNews.

De altfel, din cauza acestui contract Fondul Proprietatea a dat Hidroelectrica in judecata considerand ca pretul obtinut de ArcelorMittal este sub cel al pietei. Fondul Proprietatea considera contractul cu ArcelorMittal Galati ca fiind unul preferential, aducand astfel prejudicii majore Hidroelectrica. Contractul este analizat, alaturi de altele, si de Comisia Europeana. Comisarul european Joaquin Almunia a anuntat in octombrie ca la nivelul Comisiei se vor analiza contractele incheiate cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-ar fi realizat la tarife sub nivelul pietei.

 "Existenta distorsiunilor la care a facut referire vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, care indeplineste si functia de Comisar European pentru Concurenta, nu este o certitudine", se arata intr-un punct de vedere al Ministerului Economiei solicitat de HotNews.ro.

Potrivit unor surse din piata, situatia grea din acest an si reducerea productiei ar putea sa nu constituie un impediment pentru o eventuala prelungire a contractului cu ArcelorMittal care expira la sfarsitul lui decembrie. "In acest moment se fac presiuni la nivelul autoritatilor in vederea prelungirii contractului".

Clauza de forta majora si plangerile penale

La sfarsitul lui septembrie, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din acest an.

In acest moment se afla in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu "baietii destepti"), cat si cele de pe piata reglementata. Dupa activarea clauzei, Hidroelectrica livreaza intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.

In aceasta situatie, clientii Hidroelectrica au fost nevoiti sa se indrepte catre productia termo si sa cumpere direct de pe piata la preturi mult mai mari. Acest lucru nu a fost pe placul traderului Energy Holding care a obţinut, la 2 luni dupa activarea clauzei, din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei o derogare prin care clauza de forţă majoră poate fi ridicată.

Hidroelectrica a depus o plangere penala impotriva Camerei de Comert si presedintelui acesteia, Mihail Vlasov. Tot in acest caz mai exista o plangere penala din partea Hidrosind. In plangerea penala se solicita "cercetarea pentru savarsirea unor eventuale fapte de coruptie impreuna cu SC Energy Holding".

Baietii destepti, inca 7 ani de energie iefitina

„Contractele cu băieţii deştepţi au fost semnate pe vremea lui Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 până în 2014, iar domnul Videanu le-a mai prelungit o dată, modificând termenele de plată, până în 2018", arăta acum o lună istoria acestor contracte şeful statului, Traian Băsescu.

Toate contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost prelungite. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro Slatina, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la o medie de 90 lei/Mwh.

Unul dintre cele mai controversate contracte prelungite pana in 2018 este cel cu Alro Slatina. Hidroelectrica trebuie sa livreze o cantitate de 3 Twh  (terawatti), pretul fiind stabilit in functie de cotatia aluminiului. Controversele au pornit de la faptul ca pretul a fost stabilit in functie de cotatia aluminiului. Astfel, au fost luni in care pretul s-a situat sub 100 lei/MWh.

Pe lista firmelor care cumpara energie de la Hidroelectrica se mai afla ENEL, CEZ, E.On, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq  Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon si Compania Nationala a Huilei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22