Gyorgy Frunda, consilier al premierului Ponta, critica DNA: Sunt impotriva arestarilor pe banda rulanta

T.d. | 26.03.2015

Pe aceeași temă

“Sunt impotriva arestarilor pe banda rulanta”, a declarat joi senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Consilier al premierului Ponta, Frunta a subliniat patru situatii legale in care se poate dispune arestarea preventiva. Reactia lui Frunda vine dupa ce DNA a facut o noua cerere de arestare fata de colegul sau de partid Marko Attila.

Procurorii anticoruptie au trimis, joi, catre Camera Deputatilor o noua cerere de retinere si arestare a deputatului Marko Attila. Urmarit penal deja intr-un alt dosar, de aceasta data Attila este vizat in dosarul ANRP in care au fost arestati preventiv fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANI, Horia Georgescu.

Initial, DNA a cerut iar deputatii au aprobat o cerere de arestare preventiva fata de Marko Attila in decembrie 2014, dar deputatul parasise deja teritoriul Romaniei.
 

Critici la adresa DNA

Acum, colegul sau de partid si consilierul premierului Ponta, Gyorgy Frunda, critica “arestarile pe banda” ale DNA. Intr-o interventie telefonica la Digi24, Frunda s-a aratat surprins de faptul ca DNA nu a cerut arestarea in acest caz.

"DNA n-a facut pasul urmator: n-a cerut arestarea sa. Potrivit legilor, cand un cetatean roman pleaca din tara, parchetul poate cere arestarea lui (...) Daca exista motive reale si probe suficiente, DNA poate cere arestarea domnului Marko Attila la instantele din Ungaria (...) Un judecator independent din tara respectiva poate solicita probele care stau la baza cererii, asculta persoana, ii da dreptul de a-si prezenta probele si da o hotarare (...) Atat timp cat DNA nu si-a valorificat dreptul de a-l aresta, nu stiu de ce se cere o noua arestare", a comentat Gyorgy Frunda.

Frunda si-a expus punctul de vedere fata de dosarul ANRP in care DNA cere arestarea lui Attila.

"Juridic vorbind, daca intr-o comisie sunt 7 persoane din care una aranjeaza o restituire ilegala, face un aranjament cu un expert si acorda o despagubire, nu inseamna ca ceilalti membri ai comisiei sunt partasi sau complici la infractiune. Nu sunt de acord cu stampila colectiva. Nu stiu daca doamna Bica, domnul Georgescu, au savarsit infractiuni sau nu, parchetul sa dovedeasca, dar sunt impotriva acestor arestari pe banda rulanta", a declarat Gyorgy Frunda.

Potrivit acestuia, legea prevede patru situatii in care o persoana poate fi arestata preventiv: daca reprezinta un pericol public, daca distruge probe, daca incearca sa fuga sau daca incearca sa se sinucida.

"In rest, principiul general e de judecare a suspectului in stare de libertate", a subliniat Frunda, potrivit Ziare.com.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22