Guvernul va DESECRETIZA discutiile legate de proiectul privind pedeapsa cu inchisoarea pentru publicarea de informatii din dosarele penale

P.c. | 31.10.2014

Pe aceeași temă

Conform unui anunt al Guvernului, stenograma discutiilor din 29 octombrie privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare va fi desecretizataGuvernul anuntase acum cateva zile ca proiectul de Lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, nu a fost avizat pozitiv de catre Guvern. La mijloc ar fi fost o "eroare tehnica", in urma careia, in comunicatul transmis dupa sedinta de miercuri, a fost anuntat ca toate proiectele prezentate in sedinta au primit aviz favorabil, desi au fost si unele cu aviz nefavorabil, relateaza Hotnews.

 

UPDATE "Am inteles ca de fapt am discutat in sedinta ceva...motiv pentru care va dau si stenograma. Eu nu ma astept ca serviciul de propaganda va zice 'asa este', a declarat Victor Ponta.  

"Avand in vedere eroarea tehnica din comunicatul de presa din data de 29 octombrie a.c., pentru o transparenta totala, Guvernul Romaniei va emite un act normativ in urmatoarea sedinta de guvern, prin care va fi desecretizata stenograma discutiilor privind aprobarea punctelor de vedere pe marginea proiectelor de lege propuse Guvernului pentru avizare", informeaza Guvernul.
 

Reamintim ca Biroul de presa al Guvernului a transmis miercuri dupa-amiaza ca Executivul a avizat favorabil proiectul legislativ. Anuntul a provocat imediat critici in presa, mai ales in conditiile in care proiectul de lege ar afecta si activitatea jurnalistilor. In acea seara, premierul chiar a luat apararea initiatorului, senatorul PSD Serban Nicolae, spunand ca proiectul nu are nicio legatura cu presa, ci se refera doar la informatiile nepublice din dosare. 


"Din cate cunosc eu, fara sa stiu detalii, este vorba despre acele informatii nepublice. Mai departe, va rog sa va adresati Ministerului Justitiei, care la orice punct de vedere trebuie sa consulte CSM si o sa va raspunda. Dar eu cred ca intr-o societate normala cei care dau informatii din dosare sunt birourile de presa ale parchetelor si ca cei care cumva dezvaluie informatii nepublice din cate stiu eu in toata Europa exista sanctiuni", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
 

In nicio ora de la aceasta declaratie, Guvernul a revenit cu un comunicat de presa in care arata ca avizul a fost nefavorabil. Curios este insa ca premierul Ponta a luat apararea initiativei lui Serban Nicolae intr-o declaratie publicata de Agerpres si Mediafax in jurul orei 21.00, deci inainte de al doilea comunicat al Guvernului, fara sa spuna nimic despre o eventuala eroare a Biroului de presa. La miezul noptii, Guvernul a revenit cu un alt comunicat de presa prin care sustine ca informatia initiala a fost transmisa dintr-o eroare tehnica.

 

CITITI SI: Guvern: Initiativa legislativa care pedepseste cu INCHISOAREA dezvaluirea de INFORMATII din dosarele PENALE NU a fost avizata POZITIV


A doua zi, Guvernul a transmis presei trei documente prin care incearca sa demonstreze ca a avizat nefavorabil propunerea legislativa. 

Cronologia zilei pe subiectul propunerii legislative:

1. Ora 16.42. Biroul de presa al Guvernului trimise un comunicat de presa in care arata - printre alte subiecte de pe agenda sedintei de Guvern - ca Executivul a dat aviz favorabil propunerii legislative a lui Serban Nicolae. Subiectul e tratat imediat in media electronica si pe televiziunile de stiri, mai cu seama B1 si Realitatea TV.
2. Apar reactiile negative din partea ziaristilor, analistilor, societatii civile (ex: Freedom House emite un comunicat de presa)
3Ora 21.00. Victor Ponta face declaratii la finalul unui miting electoral. Agerpres (ora 21.03) si Mediafax (ora 21.50) publica declaratiile in care Ponta ia apararea initiativei lui Serban Nicolae si nu spune in nici un moment ca avizul favorabil comunicat de Biroul de presa ar fi, in realitate, un aviz nefavorabil. Ponta: Potrivit lui Ponta, 'intr-o societate normala, cei care dau informatii din dosare sunt Birourile de presa ale Parchetelor si pentru cei care cumva dezvaluie informatii nepublice, in toata Europa, exista sanctiuni'.
4. Ora 22.38. Guvernul revine cu un nou comunicat de presa legat de agenda sedintei de astazi, iar in dreptul initiativei lui Serban Nicolae apare mentiunea "aviz nefavorabil in forma prezentata".
5. Ora 00.10. Guvernul a revenit cu un alt comunicat de presa prin care sustine ca informatia initiala a fost transmisa dintr-o eroare tehnica. "Dintr-o eroare tehnica, in comunicatul de presa de dupa sedinta de guvern s-a transmis informatia ca toate proiectele prezentate in sedinta de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, mentionam ca, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative initiate in prezent, exista cateva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvernul Romaniei", se arata in comunicatul Guvernului de la miezul noptii.
6. 30 octombrie. Guvernul a transmis presei trei documente prin care incearca sa demonstreze ca a avizat nefavorabil propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Serban Nicolae care prevede ca orice cetatean poate risca sa ajunga la inchisoare daca dezvaluie informatii din dosarele penale. Documentele ar reprezenta avizul negativ al Ministerului Justitiei referitor la proiectul de Lege, o adresa Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul privind inscrierea pe ordinea de zi a punctului de vedere nefavorabil al acestui proiect de lege si punctul de vedere al Guvernului nefavorabil, inregistrat la Secretariatul General al Guvernului in data de 22 octombrie 2014.

Ce contine proiectul lui Serban Nicolae:

"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa.
 

Daca proiectul de lege va intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (ex. stenograme) va risca sa fie condamnat la inchisoare.
 

Precizam ca Serban Nicolae a fost in trecut avocatul ex-senatorului PSD Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru coruptie. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, decizionala in aceasa speta.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22