Guvernul schimba prefectii din Harghita, Covasna si Mures, dupa ce primarul Antal Arpad a amenintat cu repetarea evenimentelor din martie 1990, de la Targu Mures

T.d. | 18.12.2014

Pe aceeași temă

Guvernul a schimbat din functie prefectii din judetele Covasna, Mures si Harghita. Decizia vine in contextul unor declaratii controversate facute de primarul din Sfantu Gheorghe. Antal Arpad a declarat ca, daca premierul nu il va “instrui”  pe prefectul de Covasna “sa lase in pace maghiarii”, atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures.

Marius Popica a fost retras de la conducerea prefecturii Covasna si inlocuit cu subprefectul Sebastian Cucu, Vasile Oprea a fost schimbat din postul de prefect al judetului Mures cu Lucian Goga (PSD), iar Petres Sandor (UDMR) a fost retras din postul de prefect in cel de subprefect in Harghita. Postul de prefect al judetului Harghita a fost preluat de catre subprefectul Jean-Adrian Andrei, sustinut de PSD, potrivit Hotnews.

Modificarile au fost efectuate in ultima sedinta de guvern.

Marius Popica lucra ca prefect in Covasna din luna aprilie, iar Vasile Oprea (UNPR) a preluat conducerea prefecturii Mures in luna august a acestui an.

Decizia vine dupa ce, sambata, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), ca daca premierul Victor Ponta nu il va "instrui" pe prefectul de Covasna "sa lase in pace maghiarii", atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures.
 

“De la Bucuresti vine veninul”

Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe, a declarat miercuri ca maghiarii sunt pedepsiti pentru votul de la prezidentiale. Arpad a mai spus ca actiunile prefectilor impotriva unor consilii locale reprezinta provocari “venite de la Bucuresti”. Reactia primarului vine dupa ce DIICOT a anuntat inceperea urmaririi penale in rem pentru amenintare, dupa o declaratie facuta de Arpad.

Primarul din Sfantu Gheorghe a subliniat ca astfel de "provocari" nu vin din Transilvania, unde nu ar exista probleme intre romani si maghiari, ci de la Bucuresti: "Noi traim ca fratii cu romanii din Transilvania, suntem provocati intotdeauna de la Bucuresti. De la Bucuresti vine veninul, nu din Transilvania".

Arpad considera ca aceste actiuni au aparut dupa turul II al alegerilor prezidentiale, deoarece magharii au “votat prost” si acum trebuie “sanctionati”. Primarul face referire, in cazul de fata, la votul masiv acordat de maghiari lui Klaus Iohannis.
 

“Teroristii”, din nou in discursul public

Acesta a argumentat ca declaratiile sale de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR nu au reprezentat amenintari, ci o reactie la faptul ca minoritatea maghiara s-a simtit amenintata de actiunile prefectilor.

"Daca vor asculta ce am declarat vor vedea ca suntem in fata unei stiri Radio Erevan. Nu noi am amenintat, ci noi ne-am simtit amenintati, nu noi am provocat, ci noi ne-am simtit provocati", a continuat Antal Arpad, care a sustinut ca in acest sens i-a solicitat premierului Victor Ponta ca prefectii sa nu mai "provoace" maghiarii.

"Eu cred ca dupa 25 de ani de la Revolutie era timpul sa ne apucam din nou sa cautam teroristi in Romania si asa cum, acum 25 de ani maghiarii erau acuzati ca sunt teroristi, din nou intre maghiari sunt teroristi", a precizat el, adaugand ca asteapta cu interes sa fie convocat de procurorii DIICOT, daca despre el este vorba, pentru a prezenta exact ceea ce a spus de la tribuna CRU si o traducere autorizata.

Primarul a precizat ca imnul maghiar a fost cantat de sute de mii de ori dupa 1989 si este un "cantec bisericesc foarte frumos" si nu crede ca romanii pot fi provocati de intonarea acestui imn, "care nu este indreptat impotriva nimanui".

Antal Arpad a mentionat ca intotdeauna drapelul Tinutului Secuiesc a fost ridicat alaturi de drapelul Romaniei si s-a intrebat de ce premierul Ponta poate sa mearga "in Moldova, nu in Republica Moldova, si sa se afiseze alaturi de steagul Moldovei, ca regiune neadministrativa", iar el trebuie sa fie amenintat pentru ca apare alaturi de steagul Tinutului Secuiesc.
 

Urmarire penala in rem

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in rem, dupa declaratiile facute la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR. In 13 decembrie, primarul din Sfantu Gheorghe a spus ca, daca premierul nu “instruieste”prefectul de Covasna “sa ii lase in pace pe maghiari”, in secuime “s-ar putea intampla ce a fost la Targu Mures in 1990”.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305 alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale 'in rem' sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului", se precizează într-un comunicat remis presei, miercuri, de DIICOT.

Astfel, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în 13 decembrie, de la tribuna CRU al UDMR de la Târgu Mureş, "au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului".

La CRU al UDMR din 13 decembrie, unde s-a votat ieşirea formaţiunii de la guvernare, a luat cuvântul şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a cerut indirect premierului să-l "instruiască" pe prefectul de Covasna "să îi lase în pace pe maghiari", el amintind în acest context de conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 1990.

"Rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, premierul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce a fost la Târgu Mureş în 1990, a spus edilul.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22