Guvernul Ponta pregateste o Ordonanta de Urgenta pentru MODIFICAREA Legii Audiovizualului timp de 60 de zile. Executivul vrea SA BLOCHEZE propunerile presedintelui Basescu in CNA

T.d. | 01.10.2014

Pe aceeași temă

Guvernul Ponta pregateste o Ordonanta de Urgenta prin care urmareste blocarea oricarei propuneri din partea presedintelui Basescu in Consiliului National al Audiovizualului (CNA). In acest sens, Executivul pregateste o Ordonanta asemanatoare celei privind traseismul politic, prin care se vrea modificarea Legii Audiovizualului pentru 60 de zile. Totul pentru a permite CNA sa functioneze cu cvorum redus.

Narcisa Iorga a fost propusă de Președinția României pentru un nou mandat de membru al CNA. Iorga a anticipat un vot negativ din partea Parlamentului controlat de reprezentantii puterii PSD-UNPR-PC, care nu vor vota un nou mandat pentru o propunere venita din partea presedintelui Basescu.

Astfel, parlamentarii nu o vor vota pe Narcisa Iorga din cauza urmăririi penale în dosarul de licențiere a televiziunii primarului Gheorghe Ștefan. Narcisa Iorga este acuzată de procurorii DNA pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, potrivit DCNews.

In plus, o decizie in acest sens este asteptata de la Parlament la sfarsitul lunii octombrie, desi Narcisa Iorga a declarat, marti, ca se asteapta ca astazi sa fie luata decizia in plen.

Problema va fi că din noiembrie, când pleacă alți doi membri CNA, Consiliul nu va mai avea cvorum. Prin urmare, este luată în calcul o Ordonanță de Urgență prin care CNA să funcționeze 60 de zile cu un cvorum redus, de șapte membri, mai arata sursa citata.
 

Scopul – blocarea oricarei propuneri venite de la presedintele Basescu

Narcisa Iorga afirma, cu privire la aceasta situatie, ca “se forțează legea, astfel încât președintele Traian Băsescu să nu mai poată propune pe nimeni în CNA până la sfârșitul mandatului”.

Guvernul va emite o ordonanță de urgență care va modifica legea audiovizualului pentru 60 de zile. Au patentat deja metoda cu legea aleșilor locali. Ordonanța va prevede reducerea cvorumului de ședință al CNA de la opt la șapte membri”, sustine Iorga intr-un mesaj postat pe pagina personala de Facebook.

Narcisa Iorga mai arata ca: “Pe 14 octombrie, două locuri rămân libere în CNA, din care unul ocupat de mine. CNA mai poate funcționa până pe 4 noiembrie, când expiră alte două mandate. Moment de blocaj, în chiar timpul campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor. Ca să nu dea naștere la dezbateri publice pe acest subiect, Guvernul poate emite o ordonanță de urgență de reducere a cvorumului CNA la șapte membri. Șapte membri vor fi la acel moment în CNA, patru fiind cu mandatele expirate. Dacă valabilitatea OUG este de 60 de zile și e emisă de Guvern pe 1 noiembrie, ea va fi valabilă până la 31 decembrie 2014. Mandatul președintelui Băsescu expiră pe 22 decembrie. Nimic mai simplu. Îl scot din joc pe Băsescu, nu sunt acuzați că au blocat CNA în mijlocul campaniei, iar dintre cei șapte membri ai CNA, cinci sunt loiali intereselor puterii, în frunte cu Laura Georgescu”.

Daca va fi aplicata, aceasta OUG nu este primul caz in care Executivul condus de Victor Ponta forteaza legea printr-o Ordonanta.

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali timp de 45 de zile fara sa isi piarda mandatul. Conform OUG adoptate, pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile unor articole din Statutul aleşilor locali, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţa, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22