Guvernul Ponta legifereaza presa asistata social. OUG pentru alocarea de fonduri publice catre audiovizual

T.d. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

Incepand cu 1 iulie, presa romaneasca se imparte in doua categorii: institutiile media care incearca sa se sustina independent din punct de vedere financiar si o parte a presei care devine “asistata social”.

Concret, dupa cum arata o analiza publicata de Romania Libera, de doua zile a intrat in vigoare o Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Ponta prin care statul aloca din bani publici ajutor pentru anumite televiziuni si radiouri din tara.
 


 

E vorba despre o suma de 15 milioane de euro, repartizata in perioada 1 iulie 2015-31 decembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire a duratei, dupa cum arata OUG.

Vorbim despre “Stimularea operatorilor economici din domeniul audiovizual”, dupa cum arata Ordonanta data de Cabinetul Victor Ponta in 10 iunie. Dincolo de ideea unei initiative bune in teorie, care se practica si in statele occidentale – mai ales in vremuri de criza -, decizia Executivului roman ridica semne de intrebare fata de buna intentie a ajutorului financiar, in conditiile in care 2016 este un an electoral plin, cu alegeri locale si parlamentare.

O alta problema semnaleaza o posibila discriminare pe care Guvernul o face prin Ordonanta in cauza. Ordonanta care vizeaza acordarea de fonduri de stat numai pentru media din audiovizual, adica tv si radio, prin urmare presa scrisa si cea online fiind ocolite de initiativa.

Punctual, ce spune Ordonanta de Urgenta este ca: “Operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finantare in baza unei scheme de ajutor de stat. (…) Obiectivul schemei de ajutor consta in stimularea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc si difuzeaza emisiuni informative, culturale si educative de interes public. (…) Bugetul total al schemei de ajutor de stat este in suma de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii acestuia. Posibilitatea de valabilitate a schemei de ajutor este de la 1 iulie 2015 la 31 decembrie 2016, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Prevederile prezentului titlu se aplica de la data de 1 iulie 2015”.

Intentia Guvernului Ponta de a sustine financiar media (de fapt, doar o anumita parte a presei), a provocat critici, dupa cum era de asteptat.

Instituirea unor astfel de masuri in plin sezon electoral ridica majore semne de intrebare in ceea ce priveste intentiile Guvernului si erodeaza de la bun inceput credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare”, se arata intr-un document semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch si Conventia Organizatiilor de Media.

Si Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) si-a manifestat scepticismul cu privire la aceasta intentie guvernamentala.

Oferirea de ajutor de stat in domeniul audiovizualului, fara a sprijiji in egala masura domeniul presei scrise si al mediului online va crea dezechilibre”, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22