Guvernul aproba privatizarea Rompetrol Rafinare: Actiunile statului roman vor fi vandute cu minim 200 de milioane dolari

P.c. | 29.07.2015

Pe aceeași temă

Guvernul a aprobat ieri vanzarea a 26,69% din actiunile statul roman la Rompetrol Rafinare. Acum un an si jumatate, Guvernul a aprobat memorandumul semnat in februarie 2013 cu KazMunayGaz din Kazahstan, actionarul majoritar al Rompetrol, fiind adoptata si strategia de privatizare, relateaza Hotnews.


Pretul de oferta al pachetului de actiuni va fi cel putin egal cu valoarea nominala a acestui pachet. Pretul de adjudecare al pachetului de actiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea pachetului de actiuni.
 

Ministerul Energiei a fost mandatat sa deruleze actiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.
 

In ianuarie 2014, Guvernul a anulat o datorie a Rompetrol Group catre statul roman de circa 600 de milioane de dolari. In februarie 2013 a fost incheiat un memorandum cu Rompetrol Grup prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari.

 

CITITI SI: Liberalii vor o comisie parlamentara de ancheta in privinta Memorandumului incheiat intre Guvern si Rompetrol

 

Memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. 

 

Memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern. De atunci, a trecut un an si jumatate, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. 
 

Memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile, specificand doar ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Pana acum, nu a fost demarat nimic in vederea vanzarii participatiei de 26,69 % pentru 200 de milioane de dolari si nici fondul nu a fost creat. Ministerul care ar fi trebuit sa se ocupe de acest lucru este cel al Energiei, insa orice actiune a fost blocata, pana acum, la nivel politic.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22