Gruparea Stat Islamic distruge cu BULDOZERELE situl istoric de la Nimrud

A.g | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Gruparea terorista Statul Islamic a distrus cu buldozerele situl arheologic de la Nimrud din nordul Irakului dupa ce saptamana trecuta au distrus o parte din sculpturile de la situl arheologic de la Niniveh, informeaza Hotnews.
 

In jur de 28 de mii de oameni au fugit in sudul tarii dupa ce guvernul a pornit o ofensiva pentru a stopa distrugerile create de Statul Islamic. 

Gruparea terorista "a luat cu asalt situl istoric Nimrud si a inceput sa il distruga cu buldozere", a spus ministrul Turismului si Antichitatilor.

Un responsabil al ministerului a confirmat informatiile. "Pana la acest moment nu putem confirma amploarea pagubelor".

Nimrud este  un oras fondat in secolul XIII i.H si este situat pe malurile fluviului Tigru, la circa 30 km de Mosul, acesta din urma fiind controlat de teoristi din vara anului trecut.

Saptamana trecuta, teroristii au postat o filmare pe internet in care distrugeau sculpturi de o importanta enorma pentru mostenirea omenirii motivand ca "nu accepta idolatria."

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova a declarat vineri, 6 martie, ca guvernul iraqian a confirmat atacul de Nimrud, extremistii folosindu-se de buldozere.Ea a condamnat distrugerea  creata la Nimrud in cea mai categorica maniera.Ea i-a alertat atat pe presedintele Consiliul de Securitate a Natiunilor Unite cat si pe procurorul-sef al Curtii Internationale Penale in vederea clasarii acestor acte drept crime de razboi.

 

Fortele irakiene impreuna cu militiile Siite au sprijinit Iranul Siit pentru a lansa o ofensiva prin care Statul Islamic  sa fie izgonit din partea de nord a orasului Tikrit. O coalitie cu Statelor Unite cu sprijin aerian ar putea fi folosita impotriva teroristilor, informeaza  Reuters.

 

Oficialii irakieni sustin ca atacurile Statului Islamic nu au fost doar de a distruge siturile dar si pentru a face contrabanda cu antichitati.

 

Un politician recunoscut pentru comunitatea asiriana din Iraq, Yonadam Kanna a declarat pentru aceeasi sursa, ca atacurile de la Nimrud sunt doar un pretext, adevarul fiind in interesul lor de vinde aceste relicve. Acesta a descris actiunile rebelilor ca fiind " un act de ignoranta, pentru ca incearca sa stearga din memoria colectiva importanta statului iraqian pentru omenire."

 

 Iraq-ul modern reprezinta leaganul civilizatiei moderne, un loc care a reprezentat pionieratul in agricultura si scris, acum mai bine de 5000 de ani.

 

 

                                         

 

Dupa distrugerea statuilor din muzeul Mosul, jihadistii le-ar fi spus paznicilor a urmatoarea lor tinta este Nimrud.

"Este una dintre cele mai importante capitale asiriene, acolo sunt basoreliefuri si tauri inaripati Ar fi un adevarat dezastru", a declarat Abdelamir Hamdani, un arheolog irakian de la Universitatea Stony Brook din New York.
 

 

Context:

 

Statul Islamic a lansat in iunie 2014 o ofensiva fulgeratoare, cucerind mari teritorii, in special in nordul Bagdadului.
 

Fortele guvernamentale, sprijinite de raiduri aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA, incearca de mai multe luni sa preia controlul asupra teritoriului pierdut.
 

Acesta au lansat luni o vasta ofensiva si a mobilizat 30.000 de oameni in incercarea de a prelua Tikrit, al doilea cel mai mare oras cucerit de SI dupa Mosul. 


In lupta pentru Tikrit irakienii nu au cerut ajutorul coalitiei, care isi continua insa loviturile impotriva SI atat in Irak cat si in Siria.

SUA au confirmat in schimb participarea Iranului in aceasta batalie.

Secretarul american de Stat John Kerry, in vizita la Ryad, a afirmat joi ca generalul Ghassem Suleimani, seful Fortei Qods, o unitate de elita a Gardienilor Revolutiei, a fost prezent in Irak.

 

El a adaugat ca situl atheologic de la Nimrud reprezinta cea mai importanta mostenire pe care omenirea o are cu privire la civilizatia asiriana.

 

Statuile colosale a taurilor inaripati avand capete de om au facut obiectul uneia dintre cele mai importante descoperiri, unele dintre ele fiind prezente si la British Museum.

"Planul lor este sa distruga intreaga mostenire iraqiana" a daugat Hamdani.

"Hatra desigur va fi urmatoarea" , referindu-se la situl vechide doua mii de ani pe care UNESCO l-a prezervat pentru templurile construite sub influenta elena si romana.

 

                                            


"Daca generalul Suleimani a fost pe teren, daca a jucat un rol? Raspunsul este da", a declarat Kerry, insistand insa asupra faptului ca operatiunea este sub control irakian.

 

Statul Islamic s-a autodeclarat califatul din nordul Iraq-ului si estul Siriei si promoveaza o interpretare purista violenta a Islamului Sunit si discrediteaza majoritatea Iraq-ului, considerandu-i eretici.

 

 In iulie 2014, au atacat mormant profetului Jonah din Mosul precum si alte locuri de credinta  si au ordonat ca  oamenii sa se converteasca la islam, altfel vor fi omorati.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22