Grecia. Reuniune extraordinara a sefilor de stat si guvern din zona euro, luni, la Bruxelles

M. B. | 19.06.2015

Pe aceeași temă

O reuniune extraordinară a șefilor de stat și de guvern din zona euro va fi organizată luni seara la Bruxelles, pe tema situației din Grecia, aflată în pragul falimentului.

 

Joi seara, după eșecul întâlnirii Eurogrupului, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat printr-un comunicat: "Am decis să convoc un summit al zonei euro luni, 22 iunie, ora 19.00. Este timpul să discutăm urgent despre situația din Grecia la cel mai înalt nivel politic".

 

Reuniunea de joi a durat aproape o oră și jumătate și a fost calificată ca "tragică" de către o sursă europeană participantă la discuții. "Nu a fost nici măcar o cerere pentru prelungirea programului" de asistență financiară în curs, de care Atena beneficiază din 2012, a insistat sursa.

 

Christine Lagarde, șefa FMI, a declarat după eșecul discuțiilor de joi că este "urgent să se restabilească dialogul, cu adulți în sală", scrie Agerpres.

 

Grecia riscă să rateze la 30 iunie achitarea unui împrumut către FMI și să intre "în incapacitate de plată" în raport cu instituția financiară, a reamintit Christine Lagarde.

 

"Începând din acel moment, regulile FMI îi interzic să facă orice fel de plăți", cu excepția cazului în care întârzierile sunt achitate între timp.

 

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a lansat și el un apel către autorităților elene, cerând-le să revină "cu seriozitate la masa negocierilor" și "să accepte compromisuri rezonabile" pentru "a evita o soartă care ar fi catastrofală".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22