GRECIA Mitinguri la Atena, pro si contra acordului cu creditorii. Oficiali europeni: Victoria taberei NU ar putea fi echivalenta cu parasirea zonei euro

P.c. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

La Atena vor avea loc astazi, la ora 19:30, doua mitinguri, unul al celor care vor vota DA la referendumul de duminica iar celalalt al taberei care va vota NU. Bancile au ramas inchise astazi, pentru a cincea zi consecutiv. Scenariile in privinta viitorului imediat al Greciei raman aceleasi: Guvernul Tsipras si ministrii sai ii sfatuiesc in continuare pe greci sa voteze NU duminica, considerand ca, in urma referendumului, vor semna un nou acord mai favorabil Greciei, cu tarile din zona euro. Mai multi oficiali europeni considera insa ca victoria taberei NU este primul pas spre iesirea acestei tari din zona euro, relateaza ziare.com

 

Tsipras: Daca actualele propuneri vor fi respinse, Grecia va semna un nou acord in 48 de ore

 

"Eforturile noastre se concentreaza asupra iesirii din criza cat mai rapid posibil - cu o solutie care sa pastreze demnitatea si suveranitatea poporului nostru", a declarat premierul Alexis Tsipras.
 

Un vot "NU" puternic va ajuta Grecia sa obtina un nou acord cu Mecanismul European de Salvare (MES), ale carui prevederi sa faca sustenabila datoria in valoare de 320 de miliarde de euro a tarii, afirma el. Dupa vot, a insistat Tsipras, poate fi incheiat un acord "in 48 de ore".

 

Costas Karamanlis, fost premier: Un vot "NU" este primul pas catre iesirea din zona euro

 

"Ei fac o greseala grava. Pentru ca lumea va considera un vot NU drept o retragere din inima Europei - primul pas catre iesirea din zona euro", a avertizat fostul premier conservator Costas Karamanlis.
 

Argumentele lui Tsipras au fost respinse si de catre presedintele grupului ministrilor de Finante ale statelor din zona euro (Eurogrup), ministrul de Finante olandez Jeroen Dijsselbloem."Aceasta sugestie este pur si simplu gresita", le-a spus Dijsselbloem parlamentarilor olandezi.
 

Oficiali europeni: Daca grecii voteaza nu, tara lor iese din zona euro

 

Mai multi oficiali europeni si parlamentari din opozitia greaca au avertizat ca o victorie a taberei "NU", duminica, ar putea fi echivalenta cu o decizie de a parasi zona euro. "Consecintele nu sunt aceleasi daca (invinge tabara) DA sau (tabara) NU", a declarat, de asemenea, presedintele francez Francois Hollande. "Daca (invinge tabara) DA, negocierile pot fi reluate si cred ca vor fi finalizate rapid", a spus el. "Navigam in ape necunoscute", a adaugat seful statului francez.
 

Daca grecii voteaza Da, guvernul Tsipras ar putea demisiona


Ministru grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat, pentru postul de radio australian ABC, ca se gandeste sa demisioneze in cazul victoriei taberei "da". Tsipras a semnalat acelasi lucru in cursul saptamanii. El a declarat pentru televiziunea de stat ca nu este un premier "potrivit pentru orice tip de vreme", o sugestie destul de transparenta ca se gandeste sa demisioneze daca propunerea sa pierde la referendum.

 

FMI: Grecia are nevoie de 50 de miliarde de euro pana in 2018 


Un raport al FMI publicat joi, dar finalizat saptamana trecuta, inainte de esuarea negocierilor, a sporit miza votului popular de duminica, avertizand ca, pentru a evita colapsul financiar, Grecia are nevoie de un ajutor suplimentar in valoare de 50 de miliarde de euro pana in 2018.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22