Grecia a trimis planul de reforme. Masurile de austeritate propuse de Guvernul Tsipras sunt similare celor respinse la referendum

M. B. | 09.07.2015

Pe aceeași temă

Mai multi demostranți pro-euro s-au adunat joi seara în fața Parlamentului

 

Guvernul Syriza, condus de Alexis Tsipras, a aprobat joi planul de reforme pe baza căruia speră să semneze acordul pentru un al treilea ajutor financiar. Pachetul elaborat pe ultima sută de metri conține măsuri de reformă și austeritate (reforma pensiilor, creșteri de taxe etc.) mai dure dec\t cele respinse la referendumul din 5 iulie ;i ce vor duce la diminuarea cheltuielilor cu 13 miliarde de euro, scrie The Guardian.

Toate acestea, pentru a obține un bailout în valoare de 50 de miliarde de euro, pe trei ani, și a rămâne în zona euro.

 

Propunerea Atenei a fost deja primită de Eurogrup și de celelalte instituții europene implicate. 

Ironia este că pachetul pare mai dur dec\t cel propus de creditori pe 25 iunie, adică decât cel respins de 61% din alegătorii prezenți la referendumul din 5 iulie, potrivit The Guardian. Tsipras s-a justificat spunând că a primit mandat de la popor pentru oînțelegere mai bună, dar nu pentru scoaterea țării din zona euro.

Situația Greciei s-a deteriorat de atunci și, pe de pe altă parte, guvernul Syriza nu mai este credibil.

 

Parlamentul se întrunește vineri dimineața pentru a vota propunerile

Vineri dimineața, la ora 08.00, Parlamentul elen trebuie să voteze acest pachet de reforme. Nu există emoții în privința rezultatului, fiindcă voturile împotrivă ale unor reprezentanți ai Syrizei care nu sunt de acord cu tsipras, vor fi compensate de cele ale opoziției, care a fost mereu pentru un acord cu creditorii internaționali.

Deși atât de dur, nu este sigur că Eurogroupul și BCE, care vor evalua propunerile, vor recomanda liderilor zonei euro și CE semnarea acordului.

Așa cum spunea FMI, datoria Greciei este nesustenabilă fără o reducere a ei, dar Angela Merkel a repetat și joi că acest lucru nu este posibil.

 

Urmează două reuniuni de care depinde soarta Greciei în zona euro

Sâmbătă, la ora 15.00, urmează ca Eurogrupul să se întrunească în ședință specială penrtu a evalua propunerile Atenei.

Duminică, la ora 16.00 va avea loc summitul de urgență al liderilor din zona euro, în care se va lua o decizie referitoare la solicitarea Greciei, iar la ora 18.00 este programată ședința Consiliului European, a celor 28 de lideri de stat și de guvern din Uniunea Europeană.

 

Donald Tusk a convocat marți summitul de urgență al șefior de stat și de guvern din UE28, pentru eventualitatea că nu se va ajunge la o înțelegere, caz în care reprezentanții tuturor statelor membre trebuie să discute situația din Grecia și acordarea unui ajutor umanitar penru această țară.

Băncile elene, rămase fără lichidități, sunt închise în continuare, iar limita retragerilor de la ATM este de 60 euro pe zi, pentru fiecare persoană.

CITITI SI: MOMENT ISTORIC. Daca in cinci zile nu se ajunge la un acord, duminca, la summitul de urgenta al liderilor UE28, se trece la Planul B - GREXIT

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22