Gandul: Romanii pregatesc noi PROTESTE, cu doua zile inainte de alegerile prezidentiale

T.d. | 14.11.2014

Pe aceeași temă

In cursul zilei de vineri, cu doua zile inainte de turul II al alegerilor prezidentiale, sunt anuntate noi proteste pentru desfasurarea in conditii civilizate a procesului de votare atat in tara, cat mai ales in diaspora. Protestele sunt anuntate incepand cu ora 18.00, iar mai multe primarii – printre care Bucuresti si Craiova – au emis autorizatii pentru ore si locatii nefavorabile, fapt ce pune in discutie buna-intentie a autoritatilor locale fata de dreptul la protest. Totusi, oamenii au anuntat ca vor organiza marsuri si proteste spontane, neautorizate, informeaza Gandul.

Vineri şi sâmbătă, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, sunt anunţate proteste în toată ţara, precum şi câteva în străinătate. Manifestanţii cer organizarea de alegeri corecte şi asigurarea de către Guvernul României a dreptului fiecărui român de a vota.

Autoritatile de la Bucuresti isi mentin pozitia asumata cu privire la votul in diaspora, si anume ca nu pot spori numarul sectiilor de votare din strainatate, desi Biroul Electoral Central (BEC) a aratat ca exista cadrul legal pentru acest lucru. In plus, autoritatile din Italia si Germani au comunicat ca legea permite, in situatii exceptionale, suplimentarea numarului de sectii de votare.

La Târgu Mureş a avut deja loc un protest, miercuri, unde au participat în jur de 200 de persoane care au strigat „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze”, dar şi lozinci împotriva lui Victor Ponta şi s-au afişat bannere cu sloganul „În turul doi ne luăm ţara înapoi”.

Pentru vineri, la ora 18.00, în România sunt anunţate proteste simultane pe acelasi subiect – dreptul la vot şi accesul diasporei la procesul de votare. Oamenii au anunţat că vor ieşi în stradă la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Sibiu, Oradea, Galaţi, dar şi în oraşe unde weekend-ul trecut nu s-a protestat – Craiova, Piatra Neamţ, Piteşti, Arad.

Si diaspora a anuntat proteste inaintea turul II la prezidentiale. Astfel, romanii din Paris, Londra si Torino vor manifesta pentru buna desfasurare a procesului de votare, dupa ce in primul tur al alegerilor prezidentiale votul in diaspora a fost grav viciat si foarte multi romani nu au putut vota, ramanand in fata sectiilor la inchiderea urnelor.

La Paris, românii vor veni la secţiile de votare de la ora 6 dimineaţa, într-un gest simbolic, pentru a se aşeza la coadă şi îi îndeamnă pe toţi cei din diaspora să facă la fel.

Lucrurile s-au schimbat, ne-am organizat mai bine, o să mergem într-un grup mai mare, vrem să mergem de la prima oră să votăm. Mergem într-un alt oraş, în Bonn, nu în Stuttgart, vom avea şi acele declaraţii la noi. S-au organizat puţin miai bine pentru că a crescut numărul de cabine şi al ştampilelor, dar nu e suficient. Fiind un român care a votat în 2009 în România, aş fi vrut să votez şi aici, am îndemnat şi lumea să iasă la vot. Mulţi spun că votul este nesemnificativ, că suntem mici şi nu contăm. Le-aş spune un proverb african: vezi cât de mic şi neînsemnat eşti după ce petreci o seară cu un ţânţar, ca să vezi ce poate face ceva mic”, a declarat Magdalena Bălan, o româncă din Frankfurt.

CITESTE SI:

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22