EXCLUSIV: Guvernul Ponta si actiunea Consiliile de administratie. Controversatul Iulian Butnaru, fost sef al Corpului de Control Vamal in perioada Tariceanu, numit in CA Hidroelectrica

Fara Autor | 16.05.2012

Pe aceeași temă

Noul Guvern a demarat actiunea de schimbare a componentei consiliilor de administratie de la companiile de stat. O astfel de modificare a avut loc la Hidroelectrica, unul dintre noii numiti fiind secretarul general adjunct al PNL, Iulian Butnaru. Fost sef al Corpului de Control al Vămilor sub Nini Săpunaru si directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada cind sef al vamilor era Gelu Stefan Diacon, Butnaru este un personaj controvesat.

 

In perioada Conventiei Democratice, atunci cind liberalul Nini Sapunaru se afla in fruntea Directiei Generale a Vamilor, Iulian Butnaru era seful Corpului de Control al Vamilor, fiind extrem de apropiat de Sapunaru.

Atit de apropiat incit dupa 2001 a intrat in afaceri chiar cu sotia lui Nini Sapunaru. Potrivit unui raport al lui Mugur Ciuvica din septembrie 2005, Butnaru a infiintat impreuna cu Camelia Sapunaru firma de consultanta financiara F&C CONSULTING CONT SRL.

“Asociatii lui Butnaru erau Camelia Sapunaru, sotia fostului sef al Vamii, Ion Busuioc, la vremea aceea director general in cadrul Directiei generale legislatie impozite indirecte din Ministerul Finantelor si Tudorel Harabor, care a fost denuntat penal de o serie de pagubiti ai MTS LEASING”, se arata in raportul citat.

F&C CONSULTING CONT SRL, firma in care ulterior actionar si administrator a ramas doar Camelia Sapunaru, a fost firma de consultanta financiara a MTS LEASING, potrivit raportului lui Mugur Ciuvica.

F&C CONSULTING CONT SRL se ocupa intre altele si cu consultanta pentru societatile comerciale care doreau sa obtina rambursari de taxe de la Ministerul Finantelor. De aceste rambursari se ocupa Directia generala de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor, al carei director general adjunct era Gelu Stefan Diaconu, potrivit raportului.

”Gelu Stefan Diaconu a fost, din aprilie 1997 pina in februarie 2001, director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, fiind, practic, mina dreapta a lui Nini Sapunaru. Dupa alegerile din 2000, Diaconu a fost pastrat de PSD intr-un post cheie, acela de director general adjunct al Directiei generale de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice. Numit sef al Autoritatii Nationale a Vamilor in 2 februarie 2005 de premierul Tariceanu, Gelu Stefan Diaconu s-a remarcat in cele 8 luni de cind conduce Vama prin doua lucruri. Mai intii, printr-un scandal legat de un conflict de interese, sotia sa detinind un hotel in Bucuresti impreuna cu doi patroni de magazine duty-free. In doilea rind, printr-o serie de reorganizari si numiri prin care apropiati ai sai au ajuns in functii cheie" se precizeaza in raportul Ciuvica.

In loc de Butnaru a fost demis Ionut Popescu

Iulian Butnaru a fost directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal in perioada perioada cabinetului Tariceanu, cind la sefia Vamilor s-a aflat Gelu Stefan Diaconu.

Potrivit presei, Ionul Popescu, ministru de finante, a cerut demisia lui Iulian Butnaru si a altor sefi de vama asupra caruia planau suspiciuni ca se afla in grupul celor care protejau coruptia din reteaua vamala. Ionut Popescu a fost inlaturat din functie in septembrie 2007 , iar ulterior a declarat ca schimbarea sa din fruntea Ministerului Finantelor Publice s-a datorat dorintei sale de a face” curatenie in sistemul vamal”.

Curatenia nu a prea reusit, desi insusi premierul Calin Popescu Taricean se angajase in acest sens in aprilie 2005. “Nu am de gind sa tolerez ciupercaria care a crescut in sistemul vamal” – spunea primul ministru.

Epoca Nastase

Interesant este ca in perioada guvernarii Nastase (2001, noiembrie -2003), potrivit CV-ului, Iulian Butnaru a  fost sef de sectie coordonator al derularii operatiunilor vamale, transporturilor  si marketing la Compania Nationala ROMTEHNICA S.A.

Intre 1988-1998 Butnaru a fost manager a diferite structuri tehnice in calitate de inginer de telecomunicatii in Ministerul Apararii Nationale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22