EXCLUSIV 22. Daniel Morar: Avem procurori care considera Parchetul General un SANATORIU

Fara Autor | 05.03.2013

Pe aceeași temă

Ajuns in functia de procuror sef interimar la Parchetul General, Daniel Morar a constatat ca aici se lucreaza la minima rezistenta, ca sint procurori "care n-ar trebui sa fie procurori" si care trateaza institutia drept "un sanatoriu". Intr-un interviu pentru Revista 22, Morar sustine ca, desi exista "instrumentele necesare", acestia "nu pusi la munca", primind calificativul "foarte bine" in mod nejustificat, "pe prietenii". " Se lucrează slab la nivelul parchetelor curţilor de apel şi la nivelul Parchetului General, în ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală". Solutia, spune Daniel Morar,  este un "sef ferm". "Ce poţi să faci ca şef e să-ţi foloseşti instrumentul evaluării, să-i dai „insuficient“, să-l sancţionezi, să-l dai afară din magistratură, să-i tai din salariu, să-l degradezi din funcţie. Or, nu se face aşa ceva, că suntem băieţi buni".

 

Prin comparatie cu DNA, unde "e mai multa disciplina", acolo procurul sef avind instrumentele necesare sa revoce, motivat, un procuror care nu lucreaza, la Parchetul General  "avem procurori care n-ar trebui să fie procurori", care "au o activitate foarte slaba" si nu lucreaza dosare.

"Aici observ o clară relaxare a unora dintre procurori(...) Sunt vreo 10 oameni performanţi pe dosare, mai sunt 10 oameni care lucrează în numele procurorului general pe diferite acte, pentru că procurorul general are sute de acte într-o lună, dar sunt alţi procurori cu o activitate foarte slabă, nu de ieri, şi, din păcate, şefii lor nu au folosit instrumentul evaluării (...) Au dosare, dar nu le fac. Sunt destul de mulţi. La secţia de urmărire penală... Dar sunt şi în altă parte. Sunt la secţia de resurse umane unii care toată ziua sunt plecaţi, îi caut şi nu-i găsesc, mi se spune că sunt colo, colo. Dar eu sunt interimar."

Daniel Morar afirma ca principalul instrument pentru activarea acestora este "evaluarea", nefolosit insa de sefi, plus CSM, in mina caruia se afla cariera magistratilor. Este nefiresc ca 99% dintre procurorii de la PG sa aiba calificativul "foarte bine", sustine Morar.

"Eu i-aş pune în primul rând să lucreze. I-aş activa pe cei care sunt total inactivi şi care consideră Parchetul General un sanatoriu. Sunt oameni care nu lucrează sau care lucrează la minima rezistenţă. Eu i-aş pune la lucru şi aş avea instrumentul, le-aş da calificativul de „insuficient“, dacă ei sunt de insuficient, şi nu le-aş da pe prietenie calificativul „foarte bine“. De fapt, asta e problema întregului sistem judiciar. Nu vă gândiţi că, dacă 99,99% dintre procurorii şi judecătorii din România au „foarte bine“, cât de performant e acest sistem? E ridicol pentru cineva care priveşte din afară, nu? "

" Poţi să propui CSM să-l sancţioneze disciplinar pentru lipsă de activitate. Or, nu se face aşa ceva, că suntem băieţi buni. Ce poţi să faci ca şef e să-ţi foloseşti instrumentul evaluării, să-i dai „insuficient“, să-l sancţionezi, să-l dai afară din magistratură, să-i tai din salariu, să-l degradezi din funcţie. Or, nu se întâmplă lucrul acesta. Trebuie s-o luăm cu relativul de rigoare. Mă refer la nişte oameni. Această clemenţă nu este admisibil să o ai în instituţiile publice. Dacă vrei, fă-ţi propria firmă, angajează-ţi rudele şi lasă-le să nu muncească, dar acolo nu-ţi permiţi din motive de competitivitate economică, nu? Produci şi iei salariu. Ei, nu, aici e pe principiul „lucrăm, nu lucrăm, luăm salariu“, a declarat Morar in interviul pentru Revista 22.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22