FMI: Legea INSOLVENTEI persoanelor fizice si CONVERSIA din moneda straina in lei a imprumuturilor pot afecta STABILITATEA financiara a tarii

P.c. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

FMI se declara ingrijorat de masurile care urmeaza sa fie luate de autoritatile romane in cazul crizei francului elvetian, intr-o scrisoare oficiala trimisa Parlamentului Romaniei. Principala ingrijorare a FMI este legata de posibilul impact negativ al legii insolventei persoanelor fizice, lege pentru care nu s-a facut un studiu de impact, relateaza Hotnews.

 

"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, si citata de Agerpres.

 

CITITI SI: BNR: CONVERSIA creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda ar putea FALIMENTA bancile

 

"Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta tarilor, mai ales a tarilor din zona UE. Dorim sa ne exprimam temerea cu privirea la initiativele legislative discutate de parlament care urmaresc conversia din moneda straina in lei a imprumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiara a sistemului", se precizeaza in scrisoarea FMI. 
 

Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat fara dezbatere, prin adoptare tacita, si se afla acum in analiza comisiilor din Camera Deputatilor, inainte de votul final. Proiectul legii, promovat de 151 de de parlamentari, prevede conditiile in care o persoana poate intra in insolventa daca are datorii pe care nu le poate onora. Proiectul legislativ a fost criticat de mediul bancar, iar Guvernul a adus o seama de obiectii.

 

CITITI SI: HOTNEWS Prevederi ale legii FALIMENTULUI PERSONAL: Datornicii isi pot cere singuri INSOLVENTA, executarile SILITE se suspenda


Proiectul, adoptat tacit de Senat, prevede ca datornicii isi pot cere singuri insolventa in anumite conditii, dar si creditorii pot cere insolventa unui debitor. Proiectul prevede si suspendarea executarilor silite, precum si faptul ca pe durata insolventei nu se mai acumuleaza dobanzi penalizatoare.
 

Odata intrat in insolventa, un datornic va raporta toate cheltuielile personale catre administratorul judiciar, care are drept de veto in privinta tranzactiilor sau a utilizarii veniturilor.

 

BNR: CONVERSIA creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda ar putea FALIMENTA bancile

 

Nicolae Cintezadirectorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, a declarat miercuri, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni, ca Impunerea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei sau in alta moneda prin intermediul unui act normativ ar putea genera falimentul mai multor bancirelateaza ziare.com

 

"Problema exista si sunt total de acord ca ea trebuie rezolvata, dar prin act normativ nu este posibil. Solutia (pentru cei cu credite in franci elvetieni - n.red.) nu este posibila decat pe baza discutiilor dintre banci si clienti. (...) Orice decizie luata prin act normativ produce pierderi, deci orice act normativ trebuie sa precizeze clar entitatea care suporta pierderile. Sunt mai multe banci care pot da faliment in cazul in care conversia se face la cursul istoric. S-a spus aici ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci da", a explicat Cinteza.


El a subliniat ca sunt 14 banci care au in sold credite in franci, dar nu toate ridica probleme din punctul de vedere al Directiei Supraveghere.
 

Nicolae Cinteza a precizat ca pierderile din conversia creditelor la un curs diferit de cel al pietei ar putea fi acoperite din capitalul bancilor, din reducerea dobanzilor la depozitele clientilor sau din costuri mai mari pentru creditele celor care platesc.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22