FMI cere Guvernului sa creasca TVA la 24% si cota unica la 20%

Fara Autor | 05.05.2010

Pe aceeași temă

FMI ar fi cerut guvernului să crească cu 4 procente cota unică şi cu 5 procente TVA, astfel încât România să ajungă la ţinta de deficit bugetar convenită în acordul cu Fondul. Surse guvernamentale, citate de presa, au declarat că Fondul propune o cotă unică de 20 la sută şi o TVA de 24 la sută. Cu toate acestea, exista mai multe variante de lucru: TVA de 21% de la 1 iulie sau TVA de 21-22% în 2011. Alte surse guvernamentale, citate de HotNews.ro, afirma ca Guvernul si FMI negociaza acum concedierile si cresterea taxelor pe tranzactii imobiliare si bunuri de lux, iar cresterea TVA si a cotei unice cu 1-2 puncte procentuale este un scenariu pentru inceputul lui 2011.




"Reprezentanţii FMI sunt foarte inflexibili şi nu vor să accepte nicio altă soluţie pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredere în nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor să crească şi cota unică şi TVA începând de mâine, nu de anul viitor", au spus surse citate de Gandul. Deşi miniştrii care au negociat cu Fondul au prezentat din nou scheme de reducere în sectorul bugetar şi soluţii de genul concediul fără plată pentru angajaţii la stat, reprezentanţii FMI nu au fost convinşi că ele vor fi chiar puse în practică sau că vor duce la reducerea deficitului din acest an.





Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv posibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%. "Se discută mai multe variante. S-au discutat şi ieri şi alaltăieri", a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%. El a negat însă că ar fi fost propusă creşterea TVA de la 19% la 25%.




Surse guvernamentale, citate de Gandul, susţin că printre scenariile de majorare a taxelor şi impozitelor se numără şi creşterea TVA până la doar 22%, cu două variante. Prima variantă prevede creşterea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 22% începând cu 1 iulie anul acesta.




Majorarea TVA cu un punct procentual ar putea aduce la bugetul statului circa 420 de milioane de euro, pe an, în cazul în care încasările se menţine la nivelul anului trecut. Cum măsura ar fi aplicată numai cinci luni, încasările din TVA ar putea creşte cu circa 525 de milioane de euro. A doua variantă prevede amânarea majorării TVA, până la 21-22%, pentru începutul anului viitor.




Pe de alta parte, potrivit unor surse guvernamentale citate de HotNews.ro, negocierile intre Guvern si FMI se concentreaza "pe marginea unor modificari la Codul Fiscal care vizeaza impozitarea terenurilor nelucrate, a tranzactiilor imobiliare si a bunurilor de lux". Sursele citate au mai spus ca cele doua parti iau in calcul si cresterea TVA si a cotei unice de impozitare cu 1-2 puncte procentuale, dar in nici un caz pentru perioada imediat urmatoare. Sursele citate au mai spus ca delegatia FMI a insistat asupra concedierilor masive in sectorul bugetar, care atirna ca un balast in bugetul de stat. Alternativa la concedieri este cresterea taxelor si impozitelor.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22