Financial Times, despre situatia economica a Romaniei: Semnalele negative incep sa le depaseasca pe cele pozitive

P.c. | 29.07.2015

Pe aceeași temă

Financial Times arata, intr-o analiza a situatiei economice din Romania, ca desi se inregistreaza o crestere solida exista cel putin trei probleme serioase care ar putea afecta acest parcurs: criza din Grecia, expirarea acordului cu FMI si relaxarea fiscala introdusa de guvernul Ponta. FT atribuie cresterea economica a Romaniei, ca si a altor tari din Europa centrala, benefiicilor produse de o cerere germana solida, relateaza Hotnews.


Articolul arata insa ca Romania nu este imuna la problemele din Grecia, fiind expusa in principal prin intermediul sistemului bancar, unde bancile grecesti detin 10% din totalul activelor bancare. Autorul considera ca, daca bancile grecesti incep sa retraga agresiv linii de credite, lucrurile se pot complica, fapt care va implica nevoia unei interventii a BNR.
 

O a doua problema ar consta in faptul ca acordul de tip preventiv cu FMI, in valoare de 4 miliarde de euro, expira in septembrie si negocierile pentru prelungirea sa sunt intrerupte, pe fondul divergentelor legate de subventiile pentru gaze si alte probleme fiscale. Din ianuarie, sau chiar mai devreme, guvernul planuieste sa reduca TVA de la 24 la 19%, sperand ca pierderea de venituri sa fie compensata partial de imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor si prin marirea deficitului bugetar la 2,9 din PIB, anul viitor. Dar, noteaza FT, atat BNR cat si oficialii europeni s-au aratat sceptici ca guvernul poate mentine deficitul sub 3%.
 

CITITI SI: Consiliul Fiscal da aviz pozitiv pentru rectificarea bugetara, cu unele semne de intrebare

 

Autorul articolului considera, de asemenea, ca relaxarea fiscala este, partial, o tentativa a coalitiei de guvernare de a-si spori popularitatea inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor si o incercare de a deturna atentia de la acuzatiile de coruptie aduse premierului Victor Ponta."(...) disputele politice, izul coruptiei, esecul cu FMI si relaxarea fiscala nu sunt ingredientele pentru o economie de piata supra-performanta. Se pare ca semnalele negative incep sa le depaseasca pe cele pozitive in Romania", concluzioneaza aanalistul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22