Femeia cu tigara gateste la Ministerul Sanatatii

Daca nu ar fi vorba despre singurul spital din Romania unde anul trecut s-a facut transplant de inima, acest scandal ar fi doar istoria condimentata a unor adversitati din lumea medicala. Daca Romania nu ar fi tara europeana in care se fac cele mai putine transplanturi cardiace (statistica care include si Turcia, Croatia sau Islanda), atunci am fi putut considera blocajul doar un simplu accident de parcurs.

Vlad Mixich 04.06.2013

De același autor

Daca nu ar fi vorba despre singurul spital din Romania unde anul trecut s-a facut transplant de inima, acest scandal ar fi doar istoria condimentata a unor adversitati din lumea medicala. Daca Romania nu ar fi tara europeana in care se fac cele mai putine transplanturi cardiace (statistica care include si Turcia, Croatia sau Islanda), atunci am fi putut considera blocajul doar un simplu accident de parcurs.

Dar realitatea suna altfel: desi exista specialistii si aparatura necesara, in Romania nu se mai face transplant de inima. Cine e de vina? Ne spune femeia cu tigaia. Cine stie ce e de facut? Tot femeia cu tigaia.

 
Una dintre marile probleme ale transplantului in Romania a fost numarul scazut de donatori. Asta se intampla si pentru ca specialistii care ar fi trebuit sa identifice potentialii donatori ajunsi in spitale erau prea putini si nici nu erau platiti pentru o munca dificila (am mai scris despre asta aici).

Problema a fost insa rezolvata la sfarsitul lui 2012 si, consecutiv, numarul donatorilor de organe a inceput sa creasca consistent. In Romania insa, tara minunilor intoarse pe dos, numarul transplanturilor cardiace a inceput sa tinda spre zero.

In urma cu mai bine de doua luni, Agentia Nationala de Transplant (autoritatea insarcinata cu organizarea activitatilor de transplant) a trimis ministrului Sanatatii o adresa (nr. 3097) prin care solicita reunirea specialistilor si responsabililor din domeniul transplantului cardiac pentru a se gasi o solutie la blocajul existent. Nici pana astazi aceasta reunire nu a fost convocata de catre ministrul Sanatatii.

Dar o alta sedinta, mai furioasa si flegmoasa, a fost convocata de femeia cu tigaia* in studiourile unei televiziuni. Totul a inceput, tovaraseste, cu stabilirea vinovatilor: guvernul Boc, cel care „a desfiintat” in 2011 Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu-Mures. Acest Institut este de facto una dintre sectiile Spitalului Judetean din Mures, fiind gazduit de altfel chiar in cladirea spitalului.

Reorganizarea din 2011 a insemnat preluarea activitatilor administrative si de achizitie de catre Spitalul Judetean din Targu-Mures, eliminarea unor posturi de conducere dar, in rest, mentinerea tuturor specialistilor si aparaturii in cadrul spitalului. Invitat in emisiunea femeii cu tigaia, chirurgul Radu Deac, directorul fostului institutut, a stabilit o legatura cauzala directa: „Desfiintarea intregii structuri a desfiintat conditiile de efectuarea transplantului si, de atunci, nu s-au mai efectuat transplanturi”.
 
Desi stia ca in octombrie 2012 guvernul Ponta 1 reinfiintase Institutul de Boli Cardiovasculare de la Targu-Mures, femeia cu tigaia* a concluzionat furibund la incheierea acelei emisiunii: „Asa s-a ajuns la distrugerea unui Institut emblema pentru Europa de Est". Dar prin decizia guvernului Ponta 1, Institutul isi recapatase deja autonomia financiara si dreptul de a avea un capitol de buget separat.

Dar nu si personalitatea juridica, cea care ar fi asigurat reaparitia posturilor de conducere ale institutiei. Dar pentru femeia cu tigaia, toate acestea erau detalii de la marginea prajelii. Campania TV a continuat.
 
In ultima jumatate a lunii mai 2013, Antena 3 a titrat plina de certitudini: „Institutul Inimii din Targu-Mureş a refuzat 20 de inimi in 2012 pentru ca nu au existat conditiile necesare pentru efectuarea transplanturilor. In 2013, situatia s-a repetat si 35 de oameni au pierdut sansa la viata”. Si alte televiziuni s-au grabit sa preia stirea, fara alte verificari.

Insa pe 24 mai, Agentia Nationala de Transplant a raspuns oficial ministrului Sanatatii ca „in ultimii doi ani toate inimile eligibile pentru a fi transplantate la Targu-Mures (...) au fost anuntate personal doctorului Horatiu Suciu si profesorului Radu Deac. De fiecare data ni s-a raspuns ca nu sunt primitori compatibili”. Asadar nu lipsa personalitatii juridice a Institutului este cauza blocarii transplantului cardiac in Romania, ci absenta primitorilor compatibili.

L-am rugat pe profesorul Radu Deac sa explice diferenta enorma dintre opinia sa si raspunsul oficial al Agentiei Nationale de Transplant: ”Este imposibil ca, dintr-un minim de 20 de inimi, sa nu se gaseasca un singur [pacient] compatibil. Este o ineptie”.
 
L-am rugat si pe dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, sa justifice raspunsul institutiei pe care o conduce: „Problema este ca nu au mai fost reactualizate listele de asteptare. Daca domnul profesor Deac zice ca e imposibil sa nu existe [pacienti] primitori, atunci de ce nu s-au facut transplanturi? Anul trecut s-au facut 2 transplanturi, deci se poate. Anul acesta de ce nu s-au facut? Agentia Nationala de Transplant nu a fost informata ca nu mai exista dotare tehnica la Targu-Mures. Au aceeasi dotare ca si in 2011. Nu le-a luat-o nimeni”.

Profesorul Radu Deac, care face parte din consiliul stiintific al Agentiei Nationale de Transplant, spune ca „orice om cu logica se intreaba: daca ti se raspunde timp de 20-30 de donatori ca nu avem pacient compatibil, nu avem pacient compatibil, nu ar trebui sa intri la idei ca e ceva in spate?”
    
„Ba da”, raspunde dr. Victor Zota. „Tocmai de aceea am si facut adresa catre Ministerul Sanatatii prin care am cerut o sedinta pentru a gasi o solutie. Am cerut asta din 28 martie. Nu asa era normal?”
 
Si iata cum revenim la Ministerul Sanatatii, cel care are rol de croitor al politicilor publice de sanatate. Dar in loc sa organizeze o intalnire (solicitata de mai bine de 2 luni) in care sa-i consulte pe fiecare dintre specialistii recunoscuti din domeniul transplantului si sa rezolve blocajul luand in calcul toate informatiile existente, ministrul Sanatatii a ascultat sunetul tigailor din studiourile televiziunii.

In ciuda raspunsului primit de la Agentia Nationala de Transplant, in ciuda informatiilor primite de la Targu-Mures referitoare la dotarea spitalului, Ministerul Sanatatii a publicat pe 31 mai o hotarare de guvern prin care infiinteaza Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant.

Singurele diferente fata de hotararea guvernului Ponta 1:

  • adaugarea cuvantului „Urgenta” la titulatura institutului (acea sectie de facto a Spitalului Judetean din Targu-Mures);
  • reintroducerea posturilor de conducere – manager si comitet director.

Si inca ceva: pentru a relua efectuarea transplantului de inima, vechiul nou institut va fi nevoit sa mai astepte cateva luni pana ce va trece prin noua procedura de acreditare tocmai dezbatuta la Ministerul Sanatatii.

Concluzia? Daca politicile de sanatate din Romania ar fi coerente si nu s-ar schimba la fiecare 6 luni in functie de presiunile exercitate de un grup de influenta sau de altul, atunci nu am fi tara in care numarul transplanturilor scade, desi cel al donatorilor creste. Daca ministrii romani ar fi mai preocupati sa guverneze tinand cont de date factuale, nu de urletele unora din studiourile TV, atunci Romania nu ar fi locul in care se fac cele mai putine transplanturi de inima din Europa.

Dar realitatea suna altfel la Ministerul Sanatatii. Asa cum e strigata din gura femeii cu tigaia*.

PS. Aproape jumatate din premiile acordate luni seara la „Gala Societatii Civile” au avut legatura directa cu sanatatea, cu proiecte care lupta sa suplineasca carentele din sistemul medical romanesc. Aceasta e masura „competentei” guvernului Romaniei.

* Femeia cu tigaia este, conform definitiei lui Andrei Plesu, acel "spirit critic de tipul Dana Grecu: un personaj care pare sa aiba ascunsa tigaia sub pupitru, producator nu de reflectie, ci de vanatai".

 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22