Felix, multumeste-le lui Constantinescu, Iliescu si Antonescu

Andreea Pora 04.03.2011

De același autor

Fostul presedinte Emil Constantinescu, ajuns la putere pe un val anticomunist si de revendicari morale, dezvaluia, in 2006, ca stia inca din 1998 ca Radu Vasile era turnator la Securitate, lucru care nu l-a impiedicat sa-l numeasca premier. A aflat ulterior si seful PNTCD, Ion Diaconescu. Nici acesta nu a considerat ca ar exista vreo incompatibilitate intre cele doua calitati. Anticomunismul si antisecurismul aveau limite bine definite, capotind, de regula, in fata interesului de grup sau personal numit maret "interes national". Pina la acel moment Radu Vasile ramasese faimos in special prin unghia lunga de la degetul mic, asortata cu un impresionant ghiul, si prin cheia de la biroul din care nu se mai dadea dus. De atunci incolo a devenit si emblema ipocriziei si falselor valori promovate de Emil Constantinescu.



 Dezvalurile din Evenimentul zilei despre epopeea dosarului Dan Voiculescu impun citeva paralelisme. Ca si "Felix", Radu Vasile a fost verificat de CNSAS in 2000 atunci cind a candidat pentru postul de senator. Ambii au fost gasiti "curati". Aflam acum ca despre Voiculescu se stia la vremea respectiva ca fusese informator al Securitatii, lucru valabil si pentru Radu Vasile. Cum dosarul "Felix" a fost secretizat de comisia mixta SRI-CNSAS la "siguranta nationala" este de presupus ca o soarta asemanatoare a avut-o si dosarul lui Radu Vasile, din moment ce atunci la CNSAS nu a ajuns niciun document. Costin Georgescu, seful SRI, si Gheorghe Onisoru, primul numit in functie de Constantinescu, al doilea de liberali, spun acum ca decizia de secretizare a fost luata pentru a proteja identitatea eventualiilor securisti activi sau pe cea a turnatilor lui Voiculescu. Daca vreunul dintre ei a ajuns intre timp "liderul unei organizatii teroriste"?, se intreaba inocent Costin Georgescu, spunind insa ca "din punctul meu de vedere, daca cineva nu a facut rau unui cetatean roman, trebuia protejat astfel (prin clasificarea dosarului n.r.) pentru ca a servit tara"(Evenimentul zilei, 4 martie 2011). Ei da, ati citit bine, in anul de gratie 2011 Voiculescu este considerat patriot. Nu stim daca aceleasi considerente au functionat in 1998 cind Constantinescu a vazut dosarul lui Radu Vasile sau in 2000 cind a fost, probabil, bagat la secret. In tot cazul, la vremea respectiva, decizia a fost luata la cel mai inalt nivel. "Exista un angajament semnat, dar nu exista dovada ca si-a turnat colegii. Era vorba despre studentii straini", isi argumenta Constantinescu decizia de baga sub covorul de premier colaborarea lui Vasile cu Securitatea. Nu stim ce l-a determinat, in 2000, sa secretizeze un alt dosar celebru, dar cu o soarta complet diferita de a celorlalte doua, cel al Monei Musca. Tot de la Gheorghe Onisoru aflam acum ca alaturi de dosarul "Felix" la siguranta nationala a ajuns si dosarul "Dana". Probabil ca a fost vorba, ca si la Radu Vasile si Dan Voiculescu, tot despre "popor" si "interesul national", care atunci strigau intr-un glas ca Mona Musca trebuie sa candideze si este utila pe listele PNL.



Evolutia politica diferita a personajelor in cauza, ma refer la Voiculescu si Musca, arata cine mai este util si cine nu in zilele noastre. Si cui. Ambii au fost deconspirati in 2006 si au primit de la CNSAS decizie de colaborare cu Securitatea. Mona Musca a fost data afara din PNL inainte chiar de pronuntarea verdictului, unul dintre principalii acuzatori fiind chiar Crin Antonescu, si a demisionat din parlament. "Felix"  a ajuns presedintele comisiei cu acelasi nume pentru suspendarea presedintelui, a reusit sa blocheze o perioada activitatea CNAS si sa schimbe legea, este senator, trecind de la grupul PSD la cel al PNL, si isi negociaza din greu o eventuala pozitie de al doilea om in stat dupa alegeri. Nu doar ca decizia de turnatorie nu i-a afectat nici cariera politica si nici afacerile, ba din contra am putea spune, daca ne uitam doar la succesul de piata al antenelor care ii duc, iarasi si iarasi, partidul in parlament, dar a reusit ca vreme de 5 ani sa tergiverseze procesul si sa amine o sentinta definitiva. Succesul de pina acum al lui Voiculescu se datoreaza deopotriva coriferilor anticomunisti, Emil Constantinescu si Costin Georgescu, PSD, de la Ion Iliescu si Adrian Nastase pina la Victor Ponta, si, ultimul pe lista, PNL.



Astfel cercul se inchide. Cu o concluzie amara. Voiculescu, intruchiparea uneia dintre cele mai hidoase fatete ale Securitatii, a fost salvat si ridicat la maretia putreda de acum de comunisti si anticomunisti la un loc. Unica intrebare care mai ramine de pus este nu daca PNL si Crin Antonescu se vor dezice de Felix-Voiculescu dupa aflarea sentintei ICCJ(pentru ca nu o vor face, antenele sint mult mai valoroase decit moralitatea si principiile), ci cum vor justifica continuarea prieteniei care ii leaga. Sint chiar curioasa sa aud asertiunile lui Antonescu. Sper doar sa fie altele decit "da, si Basescu...", macar pentru diversitate. Oricare ar fi ele, adevarul va ramine in istoria "liberalismului".  Pentru urmasii urmasilor lui Antonescu si intru gloria acestuia.



P.S. Nu iau in calcul ipoteza, vehiculata pe unele site-uri, ca bratul lung al lui Voiculescu va reusi sa schimbe decizia ICCJ, oricite biletele si-ar pune pe noptiera si oricite emisiuni ar face Gadea@comp.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22