EXCLUSIV 22. Raed Arafat vrea sa dea in judecata Evenimentul zilei. "Imaginea Fundatiei si demnitatea mea au fost lezate"

Fara Autor | 13.01.2012

Pe aceeași temă

Medicul Raed Arafat a declarat, intr-un interviu acordat  Revistei 22, ca va da in judecata Evenimentul Zilei pentru articolele in care se sugereaza un conflict de interese intre pozitia sa de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii si accesarea de fonduri europene de catre Fundatia pentru SMURD pe care o conduce, dar si pentru articolele in care se sugereaza ca ar fi "prieten" cu patronul societatii Deltamed SRL care a cistigat licitatii pentru ambulante.  Imaginea Fundatieie este lezata grav cu acest lucruri. Eu nu sunt om politic, am numele meu,am demnitatea mea, am imaginea mea", a declarat Arafat.

Intr-un interviu pentru Revista 22, Raed Arafat a explicat ca a participat intr-adevar la un proiect din bani europeni, in calitate de expert in medicina de urgenta, activitatea sa in cadrul proiectului fiind didactica, dar ca proiectul in cauza era al Ministerului Muncii, nu al Ministerului Sanatatii.

“Proiectul nu are niciun aspect care sa ma puna pe mine la Ministerul Sanatatii sa decid pentru el. Eu sunt expert in cadrul proiectului pentru ca sunt expert in domeniu, e un proiect pe medicina de dezastre. Legea imi interzice sa fiu consultant pentru firme, asta e un conflict de interese, dar aici nu e niciunul”, a declarat Raed Arafat pentru Revista 22.

Raed Arafat a precizat ca se gindeste sa ii actioneze in justitie si jurnalisti, si ziarul Evenimentul zilei, deoarece atit numele sau cit si cel al Fundatiei pentru SMURD au fost afectate.

Imaginea Fundatiei este lezata grav cu acest lucruri. O sa dam in judecata persoanele si cel mai probabil si Evenimentul Zilei. Eu nu sunt om politic, am numele meu,am demnitatea mea, am imaginea mea. Fundatia are o imagine care pana acum a fost impecabila. Eu nu inteleg de ce lumea incearca sa distruga niste lucruri care functioneaza. De ce sa denigram o persoana care a exprimat un punct de vedere?”, a spus Arafat.

In Evenimentul Zilei de miercuri, 11 ianuarie, apare o declaratie a lui Cristian Vladescu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru sănătate şi şeful echipei care a redactat noua lege a sănătăţii. in care se afirma ca "problema domnului Arafat este că Fundaţia pentru SMURD, pe care o conduce, a luat un proiect european de 5 milioane euro (…) derulat de Ministerul Muncii, ori din câte ştiu eu demnitarii nu au voie, cât timp deţin o funcţie publică (subsecretar de stat în cazul lui Raed Arafat - n.r.), să acceseze fonduri europene. Mie mi se pare un conflict de interese major (…). Domnul Raed Arafat îşi foloseşte poziţia publică ca să obţină fonduri pentru fundaţia sa privată", a susţinut Cristian Vlădescu, citat de EVZ.

Raed Arafat a respins si acuzatii din EVZ potrivit carora ar fi favorizat o  firma Deltamed Srl, patronata de Gogan Vasile, la licitatiile pentru ambulantele Ministerului Sanatatii.

“Toate licitatiile sunt facute conform legislatiei achizitiilor publice. Pentru SMURD nu s-au facut achizitii la Ministerul Sanatatii. Cele de la Ministerul Sanatatii sunt bazate pe standardele europene. Daca luati caietul de sarcini vedeti ca acestea respecta intocmai standardele Uniunii Europene. Cand este o comisie intrega eu nu pot sa-i spun ca asa vreau eu caietul de sarcini. Eu pot sa propun acest lucru, dar toata comisia trebuie sa fie de accord. Eu va spun ca actualul caiet de sarcini de la ultimele licitatii difera foarte putin fata de licitatiile din anii 2000-2001. E o structura facuta dupa standardul European pe ambulante.  Normal ca un asemenea lucru supara anumiti furnizori”.
 Raed Arafat a explicat ca Deltamed Srl este singura firma din Romania care modifica caroserii la ambulante la standard internationale, cu care lucreaza partenerii externi"
, afirma Arafat.

“Aceasta firma, Deltamed, este o firma de carosare de ambulante, care modifica masinile in ambulante si care lucreaza cu partea germana. Este clar ca daca oferteaza cineva o masina din partea unei firme de masini, acela trebuie sa gaseasca carosieri de ambulante. Iar in Romania, dupa cate stiu eu, Deltamed este sigurul carosier de ambulante. Eu il cunosc pe patron deoarece de mai multe ori am cumparat ambulante de la el", spune Arafat pentru Revista 22.

Miercuri, 11 ianuarie,apare in Evenimentul zilei sub titlul "Fata nestiuta a lui Raed Arafat. Ambulantele SMUD, o miza de zeci de milioane de euro", informatia potrivit careia Raed Arafat si patronul firmei Deltamed, Vasile Gogan, ar fi legati de o "prietenie" in virtutea careia firma ar cistiga pe banda rulanta licitatiile pentru ambulante.

"Majoritatea licitaţiilor pentru dotarea cu ambulanţe şi maşini de pompieri a SMURD au ajuns apanajul unui furnizor de echipamente medicale, Deltamed SRL Cluj Napoca, al cărui patron, Gogan Vasile, este un apropiat şi vechi prieten al lui Raed Arafat, fondatorul şi coordonatorul SMURD. Jucătorii din piaţa furnizorilor de echipamente medicale s-au plâns, în nenumărate rânduri, de modul în care au fost întocmite Caietele de Sarcini la licitaţiile unde prietenul lui Raed Arafat a participat şi câştigat. Deltamed SRL, principalul furnizor de ambulanţe pentru SMURD şi MS Principalul client al firmei Deltamed SRL a fost şi rămâne statul căruia i-a livrat peste 1.000 de ambulanţe în ultimii patru ani, din care o parte au mers de la Ministerul Sănătăţii către Ministerul de Interne. De aici aproximativ 150 de am­bu­lanţe au ajuns să doteze SMURD-ul condus de fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Între cei doi există o strânsă legătură de prietenie care a fost cimentată în anii ’90, când Raed Arafat punea bazele la Târgu Mureş a primului serviciu de urgenţă SMURD", scrie Evenimentul zilei.

Raed Arafat si-a dat luni demisia din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii dupa ce a fost violent criticat de presedintele Traian Basescu pentru punctele sale de vedere critice referitoare la propunerile privind noua legislatie in domeniul sanatatii elaborate de o comisie prezidentiala condusa de Sebastian Vladescu.

Interviul complet va putea fi citit in editia de marti, 17 ianuarie, a Revistei 22.

 

 

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22