EXCLUSIV 22. Laura Codruta Kovesi: Voi continua linia Morar. Nu ma timoreaza presiunile politice. Modificarea Codului Penal, o tentativa de limitare a competentelor DNA

D.g. | 18.12.2013

Pe aceeași temă

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat intr-un interviu pentru Revista 22, ca va continua “linia Morar”, in ceea ce priveste mentinerea în funcții de conducere a unor procurori, pentru a asigura continuitate si stabilitate in activitatea  DNA, dind asigurari ca politicienii, indiferent de partid, vor continua sa fie cercetati atunci cind incalca legea. Kovesi sustine ca modificarile la Codul Penal sunt o tentativa de a limita atributiile DNA si de a timora procurorii. " Astept o atitudine ferma din partea procurorului general", spune Kovesi. Seful DNA atrage atentia politicienilor ca vor trebui sa-si asume responsbilitatea in situtia in care cei eliberati din inchisori vor comite alte fapte care incalca legea.

“Cred că este o continuare prin venirea mea din funcția de procuror general în funcția de procuror-șef al DNA a activității anterioare, cred că menținerea în funcții de conducere a unor procurori care au fost și anterior în funcții de conducere a fost importantă pentru asigurarea continuității și stabilității și pentru a crea confortul procurorilor din DNA că-și pot continua activitatea. În sensul acesta, da, voi continua linia Morar”.

Laura Codruta Kovesi a precizat ca rolul sefului DNA este important si prin modul in care isi construieste si pastreaza echipa, procurorii trebuind sa se simta incurajati in a-si continua munca. 

"Eu am făcut echipă cu Daniel Morar. Nu știu dacă are relevanță că a condus procurorul șef Morar sau conduce procurorul șef Kövesi. Cred că activitatea DNA este făcută din toți procurorii din DNA, de foarte multe ori anonimi, pe care publicul nu-i știe, dar care zi de zi, prin munca lor, efortul lor, prin curaj au reușit să facă dosare. Șeful instituției are un rol important, dar cred că ceea ce se face în DNA și se va face în viitor ține de modul în care se construiește echipa, în care se păstrează echipa și de modul în care sunt încurajați procurorii și de instrumentele care vor fi. Pot să vă spun că în ultimele şase luni sunt rezultate impresionante. A fost trimis în judecată un vicepremier în funcție, avem miniștri, parlamentari trimiși în judecată, avem magistrați cu funcții de conducere trimiși în judecată. Iată, activitatea continuă", a spus Kovesi in interviul pentru revista 22.

 

CITITI INTERVIUL INTEGRAL IN REVISTA 22

 

Procurorul sef al DNA a declarat ca asteapta o atitudine ferma din partea lui Tiberiu Nitu, procuror general, in sustinerea DNA.

"Mi-aş dori ca procurorul general să aibă o atitudine fermă atunci când prin modificări de lege se reduc atribuţiile procurorilor din sistem. Atunci când se discută despre stabilitatea instituţională, despre stabilitatea statutului de magistrat, cred că procurorul general trebuie să susţină procurorii, să susţină sistemul şi trebuie să susţină DNA prin poziţii ferme".

Laura Codruta Kovesi mai sustine si ca mesajul transmis procurorilor de modificarile operate la Codul penal sau de propunerile privind amnistia nu este incurajator, fiind considerat o limitare a competentelor DNA. "Nu este prima incercare de intimidare", spune Kovesi.

"Nu este un mesaj care să ajute sistemul judiciar. Nu este prima dată când se încearcă intimidarea procurorilor din DNA prin modificarea unor dispoziţii legale. Au fost modificarea Legii privind organizarea DNA, modificarea Legii privind interceptările, acum această Lege a amnistiei şi graţierii, încercarea de modificare a Legii 78/2000, care prevede fapte de corupţie. Deci încercări de a intimida, de a-i lipsi de instrumente juridice pe procurori au mai fost. Pot să vă spun însă că procurorii din DNA îşi vor continua activitatea. Eu mă bucur că ei sunt foarte curajoşi şi foarte activi şi determinaţi să-şi continue anchetele".

Este insa frustrant pentru procurori, sustine Kovesi, dind ca exemplu aministia, "sa aduni probe să trimiţi în judecată, să obţii condamnări în cauze de mare corupţie, după care, printr-un simplu document, toate persoanele faţă de care ai făcut cercetări să fie eliberate".

In plus, procurorul sef al DNA atrage atentia politicienilor ca isi vor asuma responsabilitatea daca persoanele eliberate din inchisori vor comite alte fapte penale.

"Politicienii care propun graţierea şi amnistia presupun că înţeleg că trebuie să îşi asume răspunderea pentru eventualele fapte care încalcă legea comise de persoanele eliberate din închisori".

Laura Codruta Kovesi afirma ca nu o intimideaza sau timoreaza presiunile politice, iar colegii ei sunt deja obisnuiti cu atacurile.

Nu cred că există vreo presiune care poate să mă intimideze sau să mă timoreze, la fel și pe colegii mei. Important este să ne facem treaba în conformitate cu legea, să ne instrumentăm dosarele, indiferent ce calitate au persoanele pe care le cercetăm. Sincer vă spun: nu mă mai impresionează politicienii care spun că DNA nu ştiu ce face și ce drege. Cred că și colegii s-au obișnuit cu astfel de atacuri și nu sunt intimidați”.

 

 

 

.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22