EXCLUSIV 22. Judecatoarea Alina Ghica, membru CSM: Ordonanta de urgenta care limiteaza atributiile CSM incalca SEPARATIA puterilor in stat. Avocatul Poporului trebuie sa SESIZEZE CCR

Fara Autor | 11.04.2013

Pe aceeași temă

Intr-un interviu acordat revistei 22, Alina Ghica, membru CSM, afirma ca Ordonanta de Urgenta prin care CSM i s-a luat atributia de a selecta judecatorul roman la CEDO incalca separatia puterilor in stat si constituie o presiune politica asupra justitiei.

 



“Dacă e să vorbim de presiunea politicului şi de implicarea politicului în justiţie, cel mai bun exemplu este Ordonanta de urgenta prin care CSM-ului i s-au limitat atributiile in selectia procurorilor romani de la CEDO . Practic, judecătorul cu garanţii de independenţă şi imparţialitate al României la CEDO va fi selectat de ministere, care sunt prin excelenţă politizate.

În cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă se menţionează că va participa la selectarea acestui judecător doar un membru al CSM. Sunt curioasă care va fi acel membru al CSM. Poate va fi membru de drept al CSM, respectiv ministrul Justiţiei.

Este dovada cea mai elocventă a faptului că, dacă mai avem de făcut presiuni asupra justiţiei şi pe plan extern, trebuie să o facem. Consiliul şi-a exprimat deja o poziţie în acest sens, în sensul că această ordonanţă încalcă principiul separaţiei puterilor în stat., spune Alina Ghica in interviul pentru revista 22.

Ghica sustine ca Ordonanta trebuie contestata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului, singura institutie care poate face acest lucru, potrivit legii.

“Din păcate, CSM nu are, potrivit atribuţiilor legale, prerogativele de a seziza Curtea Constituţională. Sper ca, în special membrii secţiei de judecători, în cadrul discuţiilor care vor urma în plen, să ceară Avocatului Poporului o astfel de sesizare a Curţii Constituţionale. De asemenea, sper ca pe acest palier Avocatul Poporului să-şi asume această sesizare a CCR, ea fiind o evidenţă în ceea ce priveşte încălcarea principiilor separaţiei puterilor în stat”.

Interviul integral va putea fi citit luni, 15 martie, pe site-ul revistei 22.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22