Eu nu voi vota/ nu voi participa la votul de modificare a Constitutiei

Poate că e prea devreme să începem campania de boicotare a schimbării Constituției, dar mie cele două zile de dezbateri și vot pe amnedamente în Parlament mi-au ajuns! Dacă se ating doar de un fir de păr din capul Justiției, dacă vor încerca să o subordoneze legislativului, va fi deranj mare.

Ciprian Ciucu 07.06.2013

De același autor

Poate că e prea devreme să începem campania de boicotare a schimbării Constituției, dar mie cele două zile de dezbateri și vot pe amnedamente în Parlament mi-au ajuns! Dacă se ating doar de un fir de păr din capul Justiției, dacă vor încerca să o subordoneze legislativului, va fi deranj mare. Deja mă lasă rece amendamentele retrograde și înflăcărările naționale fără miză, de genul stemei de pe steag. Până și sistemul politic pentru care vor opta – parlamentar, prezidențial – nu-mi mai stârnește pasiuni.

Dacă se bazează pe supermajoritatea lor, greșesc. Dacă cred, la fel ca anul trecut, că vine vara și intrăm în vacanță, iarăși greșesc. Subordononând justiția legislativului prin modificări Constituționale ne plasăm în afara Europei, direct sub incidența articolului 7 al Tratatului UE. Criteriile de la Copenhaga, criteriile politice nu țin doar de majorități sau de supermajorități. Ele țin și de principii și de modul în care este definit și funcționează Statul de Drept. Uniunea Europeană – slavă Domnului, încă suntem membri – nu vede cu ochi buni supermajoritățile iar evenimentele de anul trecut nu sunt prea îndepărtate pentru a fi așa de repede uitate.

Mă felicit că până la urmă n-am mai participat la consultările anteriore dedicate modificării Constituției. Nu aș fi făcut decât să legitimez și eu, prin prezența mea, puseurile antidemocratice și apetitul conservator (în ambele sensuri: atât idologic cât și voiculescian) ale majorității politice, majoritatate ce depășește dimensiunea USL. N-au fost niciodată interesați de o dezbatere reală, pe argumente, pe principii.

Important  e să nu piedem justiția, atâta cât mai avem din ea.

Dacă va continua să se comporte autarhic supermajoritatea, în final va paria greșit: oamenii se vor mobiliza, grupurile civice din România vor ieși în stradă și se va afla la mijloc, între noi și partenerii europeni, ca într-un mare sandwich. Și nu le va pica bine.

Hotnews.ro: Senatorul PNL Tudor Chiuariu a sustinut joi ca unul dintre amendamentele adoptate in Comisia de revizuire a Constitutiei ofera posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica si conducerii Parchetului, transmite Mediafax.

Articol publicat de contributors.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22