Eschivele premierului Ponta in scandalul cumnatului sau: Nu stiu, ce inseamna statul?, mi-au porcait mama, fac pasul inapoi

T.d. | 20.02.2015

Pe aceeași temă

Intrebat, vineri, daca stie cate contracte a incheiat firma cumnatului sau cu statulul, premierul Victor Ponta a apelat la o noua eschiva declarativa. “Ce inseamna statul?”, a raspuns seful Executivului in fata presei. Acum doua zile, acelasi Victor Ponta sustinea telefonic in cadrul unei emisiuni TV ca, daca prezenta sa la conducerea Guvernului ar prejudicia activitatea institutiei, este pregatit sa faca pasul inapoi.

“Ce inseamna statul?”, a intrebat vineri Ponta, inainte sa arate ca firma cumnatului sau – anchetat de procurorii DNA pentru frauda cu fonduri europene si evaziune fiscala – nu a facut nicio afacere cu Guvernul pe care social-democratul il conduce. “Cu Guvernul, din cate stiu eu, niciunul”, a arata seful Executivului.
 

Victor Ponta nu stie nimic

Miercuri seara, intr-o interventie televizata la B1, Victor Ponta a respins in repetate randuri orice legatura cu dosarul in care cumnatul sau este cercetat de catre Directia Nationala Anticoruptie.

"Cumnatul meu, dl Hertanu, nu m-a consultat, nu m-a intrebat, nefiind un mare patron, avand o firma cu niste asociati. Nu puteam si nu voiam sa il ajut cu nimic, ca nu aveam cum", a spus Ponta, adaugand ca de cand se afla in fruntea Guvernului, sotul surorii sale nu a participat la nicio licitatie.
 

Mama premierului si evazionistii din presa

Incercand sa duca discutia intr-o zona emotionala, seful Guvernului a apelat la tema familiei si la atacuri la adresa presei, spunand ca mama sa a fost “porcaita la o televiziune doar pentru ca este mama mea”.

Despre aceasta, Ponta a mai spus ca "au implicat-o niste indivizi, care se ocupa cu evaziunea fiscala in presa, in conditiile in care procurorii au spus ca mama mea nu are nicio cauza".

In plus, Victor Ponta a mentionat ca nu se lasa "intimidat de atacuri din partea evazionistilor fiscali". "Taxe tot vor trebui sa plateasca, si cu mine premier, si fara", a subliniat premierul.

"Nu va asteptati la mine sa joc o sceneta de doi bani, intre justitie si familie aleg justitia", a continuat acesta, facand referire la declaratia facuta de Traian Basescu in momentul in care fratele sau a fost arestat.

El a mai spus ca mama sa nu a fost chemata de procurorii DNA: ”In referatul pe care procurorii l-au prezentat la instanta, nu exista numele mamei mele. Maine o sa ceara o hartie prin care sa se precizeze ca nu are nicio calitate procesuala", a precizat presedintele PSD, miercuri seara.
 

“Fac imediat pasul inapoi”

Premierul sustine ca si-a avertizat membrii familiei cu privire la "tratamenul special" de care vor avea parte, dupa preluarea functiei de sef al Executivului, in luna mai 2012. "Dupa ce am preluat functia de prim-ministru, le-am spus tuturor rudelor ca orice forma de viata personala, inclusiv Daciana, sotia mea, vor avea parte de un tratament special, pentru ca e vorba de familia mea. Le-am spus care este riscul atunci cand esti intr-o functie publica, este o responsabilitate asumata atunci cand esti intr-o functie publica", a mai adaugat Victor Ponta.

Si totusi, "daca prezenta mea prejudiciaza, eu fac imediat pasul inapoi. Am avut discutii cu colegii mei, care m-au intrebat ce se intampla. Deocamdata nu stie nimeni ce se intampla", a subliniat Ponta, in interventia telefonica televizata.
 

Cumnatul premierului, arestat preventiv

Iulian Herțanu și Răzvan Vladimir Ciorbă  au primit miercuri seara mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul deturnării fondurilor europene pentru extinderea rețelei de canalizare din Comarnic.

Decizia judecătorului de drepturi și libertăți este executorie, astfel încât cei vizati au fost duși în arestul Capitalei. Decizia nu este definitivă.

Cumnatul premierului Ponta este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, schimbare nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală.

Nu a fost dus la mandat un alt om de afaceri urmărit penal în dosar, Liviu Munteanu, întrucât el a recunoscut faptele și a dat declarații complete în acest caz, iar fostul consilier județean Mihail Coman a fost pus sub control judiciar.

Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, Herțanu s-a retras din Grossmann Engineering Group, firma implicată în scandalul care a explodat marți și a dus la punerea sub urmărire penală a doi deputați – Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Retragerea a fost una de formă, potrivit DNA, care spune despre cumnatul premierului că a avut calitatea de administrator de drept din 2011 și până anul trecut, și de administrator “de fapt”, după 25 aprilie 2014. Munteanu este un om de afaceri din Iași apropiat de clanurile mafiote locale.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Mircea Cosma (președinte CJ Prahova) și Vlad Cosma (deputat PSD) au fost puși marți sub urmărire penală și control judiciar pe 60 de zile. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Cosma Mircea trebuie să respecte obligația de a nu exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, precizează DNA.

Ghiță și cei doi Cosma ar fi făcut intervenții și presiuni pentru ca acel contract, în valoare de aproape 40 de milioane de lei fără TVA, să fie câștigat de firma cumnatului lui Victor Ponta. Contractul a fost semnat în ianuarie 2012 și trebuia finalizat în doi ani, însă lucrările au fost efectuate în procent de cel mult 70%, până în momentul de față. 

Acțiunile grupului de mai sus ar fi prejudicat bugetul cu peste 10 milioane de lei prin deturnare de fonduri și evaziune fiscală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22