Ego Crinus Imperator

Vladimir Tismaneanu 08.08.2012

De același autor

Personajul intra, neindoios in categoria borderline. Fiecare iesire publica din ultimele trei luni este inca un prilej de exhibitionism egocentric dus la paroxism. Marele maestru al turpitudinilor politice a ajuns sa vorbeasca despre sine la persoana a treia, precum Stalin.
 
Ne tine pe toti in priza, ca un magician pervers, nu pentru ca-l admiram, ci pentru ca ne intrebam ce vraji malefice mai poate scorni, ce bazaconii ii mai pot tasni pe gura. Este un Arturo Ui (gangsterul din celebra piesa a lui Brecht) care incearca sa puna mana pe putere intr-o republica din Balcani. Va putea fi oprita ascensiunea acestui aventurier psihopat care, impreuna cu baronul Munchausen din fruntea guvernului, a reusit sa transforme Romania intr-un balamuc politic? Am mai spus-o, omul intruchipeaza doua dimensiuni: vacuitatea si fatuitatea. De aici si sansa tarii de a scapa de el.

Crinus Imperator fraternizeaza cu un mega-plagiator sociopat, mitoman si impostor. Impreuna, sub patronajul unui securist notoriu, au creat un cosmar national. "Baieti de baieti", au bascaul cinic in codul genetic. Demagogi iresponsabili, ei au interese, nu  ideologii.

Oferindu-ne acest perpetuu spectacol obscen, El Crin doreste sa ne transforme intr-o masa de voyeuristi. Ontologic nesimtit, isi inchipuie ca toti suntem atrasi de incontinenta discursului sau lipsit de orice noima. Este deficitar in orice priveste notiuni precum onoare, loialitate si demnitate.

Obscur muzeograf de provincie, doctorand neterminat, posedat de demonul parvenirii, a fost initial paj la PAC. Aroganta i-a fost observata din timp. Mai putin propensiunea spre ticalosie, spre tradare, spre miselie. Expert in metamorfoze, a devenit liberal. Are de-a face cu liberalismul cat am eu cu taoismul. Ori mai putin.

Isi incepe adeseori discursurile pe cat de pompoase pe atat de gaunoase cu "Eu, Crin Antonescu". A declarat zilele acestea ca in ultimele trei luni relatia sa cu premierul plagiator a ajuns mai stransa decat oricand. Nu ma indoiesc. Cei doi complotisti au pus la cale o lovitura de stat, au calcat in picioare insitutii, au distrus imaginea tarii, au periclitat si pericliteaza statutul Romaniei ca membra in NATO si in UE. Cum se spune in engleza, they hang together in order not to hang separately.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22