Egiptul bombardeaza pozitii Stat Islamic, dupa decapitarea a 21 de crestini. Comunitatea internationala condamna atacul. Presedintele Iohannis cere un raspuns ferm

T.d. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Egiptul a lansat, luni, bombardamente aeriene asupra pozitiilor gruparii teroriste Stat Islamic (SI) in Libia. Actiunea vine ca raspuns la decapitarea a 21 de crestini copti din Egipt, act revendincat de SI. La Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a condamnat “actul de o cruzime si barbarie incalificabile” si a cerut un raspuns ferm.

Intr-o incercare de raspuns la adresa actiunilor gruparii teroriste, presedintele egiptea Abdel Fattah al-Sissi a convocat de urgenta, duminica seara, Consiliul national de aparare, cu promisiunea de a pedepsi “asasinatele”.

"Fortele noastre armate au efectuat luni lovituri aeriene punctuale impotriva taberelor si locurilor de adunare sau a depozitelor Daech in Libia", (acronimul in araba al SI), se arata intr-un comunicat al Armatei, potrivit Hotnews.

Atat presedintele Egiptului, cat si omologul sau francez, Francois Hollande, au cerut reunirea Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru a decide “noi masuri” impotriva SI.

Fortele armate au publicat imagini care arata avioane de lupta - F-16 de productie americana - decoland in plina noapte, in directia Libiei, potrivit militarilor. Martori libieni au declarat pentru AFP ca avioanele au bombardat la Derna, fief al jihadistilor. Deocamdata nu se stie daca fortele egiptene au bombardat si alte obiective.

Odata cu executarile revendicate duminica de aripa libiana, organizatia jihadista a demonstrat ca a exportat metodele sale de o extrema brutalitate in afara regiunii pe care o controleaza in Siria si Irak, unde si-a multiplicat atrocitatile.
 

Palatul Cotroceni condamna atacul

Un act de o cruzime si barbarie incalificabile”, astfel descrie presedintele Klaus Iohannis atacul SI asupra crestinilor egipteni. Intr-un mesaj postat pe Facebook, liderul de la Palatul Cotroceni a cerut “un raspuns ferm” in lupta impotriva terorismului.


Mesajul lui Iohannis:

“Gruparea Statul Islamic a făcut publică ieri o înregistrare video cu decapitarea, în Libia, a 21 de bărbați egipteni creștini. Uciderea unor oameni nevinovați și persecuțiile la care sunt supuși creștinii de către teroriști afiliați grupării SI sunt acte de o cruzime și barbarie incalificabile, care au nevoie de un răspuns ferm din partea comunității internaționale. Aceste atrocități arată că este neapărată nevoie de o soluție politică a conflictului din Libia și de toleranță zero față de grupările teroriste”, transmite Klaus Iohannis.
 

Vaticanul denunta “asasinatul”

O reactie la cel mai recent atac SI a avut si Vaticanul. Potrivit Associated Press, Papa Francisc a denuntat uciderea crestinilor copti din Egipt, aratand ca “au fost asasinati doar pentru ca erau crestini”.

“Tot ce au spus a fost <Iisus, ajuta-ma…>. Sangele fratilor nostril crestini este o marturie dureroasa. Ca sunt catolici, ortodocsi, copti, luterani, nu conteaza: sunt crestini!”, a spus Papa.
 

Egiptul, in doliu

Atacul SI asupra crestinilor copti a determinat autoritatile de la Cairo sa anunte doliu national timp de sapte zile.

Potrivit unei inregistrari video publicat pe internet, barbati imbracati in combinezoane portocalii, similare cu cele ale ostaticilor executati luna trecuta in Siria, sunt aliniati pe o plaja, cu mainile legate la spate, si sunt decapitati de jihadisti inarmati cu cutite.

Derna este situat la 1.300 km est de Tripoli, intre Benghazi si granita egipteana.

In ianuarie, aripa libiana a SI anuntase ca a rapit 21 de egipteni crestini. Cairo confirmase atunci rapirea a 20 de cetateni, in Libia.

Al-Azhar, una dintre cele cele mai prestigioase institutii teologice ale islamului sunit, a calificat aceste executii drept "barbare".
 

"Suntem la sudul Romei"

"Astazi, noi suntem la sudul Romei, pe pamantul musulman al Libiei (...) aceasta mare in care ati ascuns corpul seicului Osama bin Laden, si juram in fata lui Allah ca vom amesteca sangele vostru in ea", afirma un jihadist in tinuta militara, in aceasta inregistrare.

Ultima inregistrare video a SI data din 3 februarie, cand grupul a prezentat executarea unui pilot iordanian ars de viu intr-o cusca. Acesta fusese capturat in Siria in decembrie, dupa ce avionul sau care efectua o misiune de lupta s-a prabusit.

Acuzat de curatire etnica si de crime impotriva umanitatii, SI a primit juramantul de credinta al mai multor grupari jihadiste, in special din Libia si Algeria, si a reusit sa-si exporte metodele brutale si practicile mediatice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22