EFOR, FH, GDS si CRPE condamna numirea netransparenta si politizata a Avocatului Poporului

F.m. | 15.04.2014

Pe aceeași temă

Expert Forum, Freedom House, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene condamna procedura de numire de catre Parlament a unui Avocat al Poporului in mod netransparent si fara sa existe un consens din partea tuturor partidelor politice si din partea societatii romanesti.

Selectarea transparenta a unui Avocat al Poporului credibil, independent politic, cu reputatie profesionala si integritate ireprosabila este esentiala pentru functionarea statului de drept. Avocatul Poporului este singura institutie care poate contesta Ordonantele de Guvern la Curtea Constitutionala. Evenimentele din vara lui 2012 a fost posibile printr-o serie de ordonante de urgenta neconstitutionale. Tocmai acesta a fost motivul pentru care “numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice” s-a aflat printre angajamentele guvernului Ponta fata de Bruxelles la momentul respectiv. Acest standard este unul minimal intr-o societate democratica si nu presupune modificarea Constitutiei ci doar respectarea literei si a spiritului ei.

Atragem atentia ca ordonantele de urgenta neconstitutionale afecteaza major si economia. Noul si controversatul Cod al insolventei, respins de Curtea Constitutionala anul trecut, fusese adoptat tot prin ordonanta de urgenta, iar blocarea lui a fost posibila doar ca urmare a unei sesizari de neconsitutionalitate din partea Avocatului Poporului. Cele mai multe modificari ale cadrului legal care afecteaza in primul rand mediul de afaceri, de pilda, noile taxe din Codul Fiscal precum acciza suplimentara sau taxa de stalp, cu impact major asupra intregii economii, s-au adoptat tot prin ordonante de urgenta, pentru care justificarea urgentei ceruta de Constitutie este cel putin discutabila. In lipsa unui Avocat al Poporului independent si profesionist, preocupat de interesul public, asemenea ordonante nu vor fi contestate niciodata.

Solicitam, asadar, demararea unui nou proces de desemnare a unui Avocat al Poporului, pe criterii transparente si printr-un consens al tuturor fortelor politice din Putere si Opozitie.  Speram, de asemenea, ca acestui demers i se va alatura si mediul de afaceri, care adesea este  afectat de ordonante de urgenta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22