Dupa Iliescu, si Plesita a primit NUP

Andreea Pora 14.03.2009

De același autor

Nicolae Plesita, fost sef al DIE, omul care l-a angajat pe Carlos Sacalul pentru a lichida oponenti ai regimului Ceausescu si care a pus la cale atentatul cu bomba de la sediul Europei Libere, in 1981, a scapat basma curata. Generalul Dan Voinea, cel care a instrumentat dosarul "Europa libera", revocat din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, declara ca Parchetul General a dat recent neinceperea urmarii penale pentru Plesita. "Motivele pentru care aceasta solutie nu s-a facut publica imi scapa", a spus Voinea pentru Qmagazine.




Dosarul lui Nicolae Plesita a fost transferat dupa 18 ani de la inceperea anchetei de la Parchetul Militar la Parchetul General, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia civilii pot fi judecati doar de trimbunale civile. Urmarirea penala, inceputa in 1997, a fost intrerupta in perioada 2000-2004 pe timpul guvernarii Nastase si reluata acum doi ani. Dosarul a fost instrumentat de generalul Dan Voinea pina la decizia Curtii Constitutionale de anul trecut.




Mutarea dosarelor la Parchetul General, Sectia II, aceeasi care i-a dat NUP si lui Ion Iliescu, s-a petrecut pe 23 decembrie 2008. Rapiditatea cu care Parchetul a rezolvat dosarul "Plesita- Carlos" este surprinzatoare in contextul gravitatii acuzatiilor: tentativa de omor deosebit de grav, vatamare corporala, lipsire de liberate, rapire de persoane, fals in inscrisuri. PIna in momentul de fata, Parchetul general nu a motivat in niciun fel NUP-ul.




Dan Voinea afirma pentru Qmagazine ca erau suficiente probe in dosar care atestau vinovatia lui Plesita. " Ma refer in primul rand la existenta planului concret de masuri privind aruncarea in aer a sediului postului de radio amintit, maltratarea unor disidenti care criticau regimul samd. Problema a aparut in momentul in care s-a impus anchetarea lui Tudor Postelnicu, fost sef al Securitatii, care avea legatura cu acest dosar. Numai ca Postelnicu devenise, intre timp, civil, astfel ca, tot dosarul a trebuit, din acest motiv, sa fie scos, anul trecut, de sub incidenta justitiei militare si trimis la Parchetul General. O practica, intre noi fie vorba, pe care numai in Romania o intalnesti, aceea de a scoate un lot intreg de oameni din ancheta militara daca intre ei apare macar un singur civil. Acolo, la parchetul civil, lucrurile au mers repede, in sensul ca un procuror a rasfoit dosarul si, recent, s-a decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Plesita. Motivele pentru care aceasta solutie nu s-a facut publica imi scapa si nu doresc sa comentez mai mult" a declarat Voinea pentru Q Magazine.


 

La 80 de ani, are o pensie de 65 de milioane de lei




 In prezent, Plesita, in varsta de 80 de ani, traieste dintr-o pensie de cca.65 de milioane de lei, intr-o casa din Curtea de Arges, impreuna cu fiul sau. Fostul tortionar are probleme de sanatate din cauza unor afectiuni ale picioarelor, dar continua sa le supravietuiasca celor mai multe dintre victimele sale de odinioara.




Crimele, "simple fleacuri"




In vremea cind Traian Basescu condamna comunismul in Parlament si Corneliu Vadim Tudor sufla dintr-un fluier de militian si huiduia din rasputeri, Nicolae Plesita ridea in direct pe diferite posturi de televiziune, recunoscindu-si nepasator crimele, spunind ca ele sint "simple fleacuri".




In timpul audierilor, dar si in unele emsiuni TV, Fostul cap al DIE a aratat ca Illich Ramirez Sanchez, zis Carlos Sacalul, era unul dintre aghiotantii lui Yasser Arafat, fostul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene, cu care Ceausescu se afla in foarte bune relatii. „Arafat era homosexual, acum pot s-o spun, pentru ca nu mai traieste.



Iar Carlos era aghiotantul lui frumusel, nu este exclus ca intre ei sa fi fost si acest gen de relatie. Nu am vrut s-o spun atunci pentru ca n-am vrut sa-i fac rau lui Arafat, era un motiv de santaj, nu?!", a spus generalul Plesita. „Carlos a studiat la Moscova si, de acolo, a fost racolat de Arafat.




Pacepa, cel care a oficiat legatura dintre Arafat si Ceausescu, se pare ca l-a cunoscut pe Carlos. Dupa fuga lui Pacepa, in anul 1978, Carlos a primit misiunea de a-l gasi, insa actiunea nu s-a realizat", a mai spus generalul Plesita, aratand ca el a aflat de misiunea lui Carlos doar la cateva luni dupa aceea, cand a fost pus sa afle de ce nu era indeplinita operatiunea.




Serviciul "Lichidari"




Generalul Plesita a recunoscut faptul ca in cadrul fostei Securitati a functionat un serviciu de „Lichidari". „A existat un serviciu «Lichidari». Eu i-am schimbat numele si am mai incadrat personal. Serviciul era condus de Nica Sergiu, iar misiunea celor din subordinea lui era sa-i lichideze pe cei condamnati la moarte prin hotarari judecatoresti definitive si care erau fugiti din tara. Doar militarii care aveau dosar de tradatori de tara au fost urmariti si executati. Au fost cateva zeci de executati de oamenii nostri sau de intermediari, precum Carlos", a spus generalul Plesita.



Generalul Plesita si alte cateva persoane importante ale regimului ceausist au furnizat arme, munitie si bani grupului terorist condus de Carlos, pentru comiterea mai multor atentate.



24 de kilograme de exploziv plastic date de autoritatile romane lui Carlos au fost folosite la atentatul cu bomba din 1983, asupra Centrului cultural francez la Berlin. Potrivit unor surse judiciare, Ceausescu i-ar fi comandat lui Carlos cel putin 7 atentate, pentru care ar fi platit milioane de dolari.



Printre acestea se numara atentatul cu bomba din 28 februarie 1981, de la postul de radio „Europa Libera" din Munchen, atentat a carui tinta era redactorul sef al sectiei romane, Emil Georgescu, dar si atentatele ratate impotriva fostilor ofiteri de securitate Ion Serban si Gheorghe Mandache.



Carlos i-a mai ratat si pe fostul ministru de interne Nicolae Penescu si pe scriitorul Paul Goma, carora le-au fost expediate din Spania colete postale. In colete s-ar fi aflat volume ale fostului lider al Kremlinului, Nichita Hrusciov, in care erau explozibili.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22