Dupa ce si-au dat pensii speciale, parlamentarii vor mai mult. Un senator PSD a initiat un proiect pentru transformarea activitatii din comisii in vechime in munca

T.d. | 06.07.2015

Pe aceeași temă

Parlamentarii romani nu par sa aiba limita atunci cand vine vorba de propriile privilegii. Dupa ce si-au votat pensii speciale, acum acestia vor sa-si intareasca portofoliul. Potrivit Digi24, un senator PSD a initiat un proiect de lege care, daca va fi adoptat, ar urma sa transforme perioada petrecuta in comisiile parlamentare in vechime in munca.

In acest caz e vorba despre senatorul social-democrat Sorin Bota. Membru in Comisia de Buget si activitate bancara, Bota sustine sustine ca munca desfasurata intr-o astfel de comisie ar trebui considerata o continuare a activitatii profesionale pe care parlamentarul a avut-o dinaintea mandatului, deci vechime in munca.

El isi explica initiativa: “Daca vrei, dupa ce termini activitatea de parlamentar, de-a lungul vietii, sa dai un concurs, sa ocupi un post intr-o firma de asigurari de exemplu, sau un alt domeniu in care se cere vechime, ca sa ocupi o anumita pozitie trebuie sa ai experienta in domeniul asigurarilor”, argumenteaza Sorin Bota, potrivit sursei citate.

Din cealalta parte a culoarului parlamentar, insa, lucrurile sunt vazute diferit. Opozitia liberala critica initiativa.

“PSD, la ora actuala este scapat complet de sub control. Fiecare parlamentar PSD se intrece in a formula propuneri care mai de care mai ciudate si mai rupte de interesele generale ale societatii romanesti”, considera liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban.

Proiectul in cauza urmeaza a fi depus in Legislativ si va intra in dezbatere in sesiunea parlamentara din toamna.
 

Parlamentarii si-au dat pensii speciale

La mijlocul lunii iunie, plenul Parlamentului a votat proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale membrilor sai. Proiectul de lege a fost votat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri.

Proiectul a intrat in dezbaterea parlamentara in luna aprilie. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie. Ulterior, liberalii au anuntat ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu exceptia lui Radu Zlati.

CITESTE SI: Deputatul PSD Marius Manolache, despre pensiile speciale: Intre un demnitar si un cetatean obisnuit nu putem pune semnul egal

De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%.

Potrivit unuia dintre initiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Petru Daea, cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22