DOSARUL SPAGA MICROSOFT Victor Ponta, despre aparitia numelui sau in dosarul licentelor Microsoft: Daca Parchetul ma intreaba, ma duc si spun

T.d. | 30.09.2014

Pe aceeași temă

Premierul a raspuns cu privire la aparitia numelui sau in dosarul licentelor Microsoft. Victor Ponta a declarat marti seara ca nu a detinut niciodata nicio functie publica din care sa aiba vreo legatura cu respectivele achizitii, potrivit Hotnews.

"Oricine ma intreaba de la Parchet ma duc si spun. Nu am avut niciodata o pozitie publica din care sa fi avut vreo legatura cu contracte (...) Nu am avut niciodata nicio functie din care sa am vreo legatura cu achizitii", a spus primul ministru.

El a fost intrebat cum comenteaza informatia potrivit careia Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens.

"Nu cunosc", a raspuns Ponta, care a fost seful TSD, la acea data, mentionand insa ca "TSD nu a fost niciodata personalitate juridica".

Un ziarist l-a intrebat daca a discutat vreodata cu Claudiu Florica, personaj central in acest dosar. "Niciodata nu a vorbit nimeni cu mine despre acest subiect pentru ca nu aveam atributii", a raspuns Ponta.

Jurnalistul a incercat sa adreseze o noua intrebare. "Ne dai voie si noua, ca stim ca tu ai o sarcina", a replicat, agasat, Victor Ponta.

CITESTE SI: DNA cere inceperea urmaririi penale pentru 9 fosti ministri, in dosarul MICROSOFT. Printre cei vizati: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Mihai Tanasescu, Daniel Funeriu. Acuzele: MITA, SPALARE BANI, TRAFIC INFLUENTA

Potrivit declaratiei unui martor din dosarul instrumentat de DNA, Claudiu Florica, directorul Fujitsu Siemens, ar fi incercat sa faca presiuni in 2004 asupra lui Victor Ponta, care la acea vreme era sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase, potrivit Ziare.com.

Claudiu Florica ar fi incercat sa il convinga pe Ponta sa faca demersuri pentru ca statul sa incheie din nou contracte cu Fujitsu Siemens, iar firma concurenta ce castigase contractul informatizarii scolilor, Siveco, sa fie obligata sa il cesioneze in favoarea companiei lui Florica.

"Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD", a precizat martorul, declaratie inclusa de DNA in cererea de ridicare a imunitatii unor demnitari.

Numele lui Adrian Nastase si Victor Ponta apar in declaratia unui martor audiat in dosarul privind licentele informatice pentru scoli, in care sunt anchetate fapte precum traficul de influenta si luarea de mita. Totodata, si numele fostului sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, apare in respectiva declaratie.


După ce, în 2013, Corpul de Control al Guvernului Ponta a sesizat DNA privind posibile nereguli la un contract de achiziţie a unor linceţe soft, procurorii au demarat o amplă investigaţie asupra celor mai importante contracte de acest tip din ultimii 10 ani.

DNA a deschis o investigatie cu privire la modul in care au fost acordate PATRU CONTRACTE INFORMATICE IN VALOARE TOTALA DE 1 MILIARD DE EURO. Ancheta  vizeaza, printre alte, contractul privind securizarea frontierelor incheiat cu EADS, in valoare de 700 milioane euro sau cel privind licentele informatice folosite in scoli.
 

Lista contractelor investigate de DNA:

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105  milioane USD, derulat în perioada 2004-2009

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract  în derlare).

- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124  milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

- Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534  milioane EUR (extins în 2009 cu 200  milioane EUR).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22