DOSARUL SPAGA MICROSOFT Numele lui Adrian Nastase, Victor Ponta si Dorin Cocos apar in declaratia unui martor

T.d. | 30.09.2014

Pe aceeași temă

Numele lui Adrian Nastase si Victor Ponta apar in declaratia unui martor audiat in dosarul privind licentele informatice pentru scoli, in care sunt anchetate fapte precum traficul de influenta si luarea de mita. Totodata, si numele fostului sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, apare in respectiva declaratie, potrivit Hotnews.

Potrivit unui document al anchetatorilor, aflat intre cele prin care se cere aviz de la Parlament pentru ridicarea imunitatii a trei fosti ministri, unul dintre martorii audiati pana la acest moment in dosarul licentelor Microsoft a dat o ampla declaratie privind modalitatea de acordare a licentelor.

Printre altele, martorul sustine ca, in 2004, Claudiu Florica, unul dintre personajele cheie ale afacerii cu licente Microsoft, la acea data seful Fujitsu Siemens Computers, "a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD". Potrivit declaratiei martorului, "in schimbul acestei sustineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens in baza unei donatii facuta prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea data".

CITESTE SI: DNA cere inceperea urmaririi penale pentru 9 fosti ministri, in dosarul MICROSOFT. Printre cei vizati: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Mihai Tanasescu, Daniel Funeriu. Acuzele: MITA, SPALARE BANI, TRAFIC INFLUENTA

Martorul, caruia anchetatorii nu ii dau numele la acest moment, releva pe parcursul declaratiei sale comiterea in cadrul procedurilor de selectare a firmelor si de achizitiei a mai multor fapte de trafic de influenta si luare de mita. Acelasi martor leaga si numele fostului prim-ministru Adrian Nastase, precum si ale altor demnitari apropiati acestuia de afacerea licentelor Microsoft. Potrivit martorului, persoanele implicate in trafic de influenta si luare de mita in acest contract sunt Adrian Nastase, prim - ministru in perioada 2000 - 2004, Alexandru Bittner care intermedia plata mitelor catre Adrian Nastase in acea perioada, Remus Truica, seful Cancelariei Primului - ministru in acea perioada, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Premierului in acea perioada, Ecaterina Andronescu - ministru al Educatiei 2000 - 2004, Cristina Ghitulica - sef de cabinet la Ecaterina Andronescu in perioada 2000 - 2004, Mihnea Costoiu - secretar general al ministerului in acea perioada, Traian Ionescu - director in Ministerul Educatiei, Valentin Cotarta - director in cadrul Ministerului Educatiei, Gheorghe Dinu - consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu - ministrul finantelor la acea perioada, Enache Jiru - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Dan Nica - ministru MCTI, precum si ministrii numiti dupa Ecaterina Andronescu si anume, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclaus si ulterior, Andrei Marga.

Totodata, in declaratia martorului in cauza se precizeaza si ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi primit mita 8-9 milioane de euro, in timp ce Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu ar fi luat cate trei milioane de euro fiecare, informeaza ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22